Russborough Ház

'11 június

Russborough Ház - '11 június
Nagyobb kép

A délelőttöt a Merrion Téren kezdtük, az idei Street Performance World Championship, azaz az Utcai Mutatványosok Világbajnokságával.

Jártuk az előadókat sorra kb. 2-ig, amikor továbbindultunk Wicklow felé.

Célunk a Russborough Ház volt Blessingtonban. Éppen időben odaértük az utolsó előtti idegenvezetésre a házon belül.

A házat 1740 és 1750 között építette Richard Castle, a stukkó pedig a Lafranchini testvérek keze munkáját dícséri. A Blessington tóra és a környező wicklowi hegyekre gyönyörű kilátás nyílik az emeletről. Házon belül tilos a fényképezés, de bentről kifele megengedték.

1952-ben Sir Alfred és Lady Beit vette meg a birtokot a házzal. Számos értékes szőnyeg, szék, étkészlet, festmény is megtalálható itt, de a legértékesebbeket már átvitték Dublinba, a National Gallerybe, mivel korábban többször is sikerült betörni a házba. Állítólag autóval rohantak a középen lévő ajtóknak, amik elé azóta már védőkorlátot emeltek.

Az idegenvezetés nem volt rossz, de többnyire csak elmondta a hölgy, hogy a szőnyeg spanyol, a szék francia stb. de magáról az ott élőkről, szokásaikról nagyon keveset tudtunk meg. Ennek lehet az volt az oka, hogy idéntől az alagsorban kiállítást nyitottak, ahol kicsit többet meg lehet tudni. Ugyan ez már zárva volt, mert korábban zár, mint a ház maga, de voltak olyan kedvesek, hogy kinyitották nekünk. A 3D-s fotók nagyon tetszettek, de tüzetesebben nem volt időnk szétnézni.

A birtokot körbesétáltuk, egy elkerített rész van a kastély előtt, magánterület, e körül lehet körbesétálni, kicsit távolabbról megnézni a házat. Nem volt rossz időnk, örültünk, hogy legalább egy kicsit ki tudtunk mozdulni ebben a kissé esősre sikeredett júniusban.

Fotóalbum

'11 június