PPS szám

A PPS szám, vagy Personal Public Services Number egy egyedi azonosító, melyet állami hivatalok használnak személyek azonosítására, mint a Szociális és Családügyi Hivatal, Adóhivatal, Egészségügyi hivatalok. Leginkább a Magyarországon használt adószám és TAJ számnak felel meg.

Az ideérkező külföldi munkavállalóknak elsősorban az Emergency Tax elkerülése érdekében kell minél előbb kiváltaniuk. Mivel ez a szám szükséges ahhoz, hogy az adóhatóságnál bejelentkezzünk, hiányában nem kaphatunk Tax creditet, nem állapítják meg SRCOP értékünket, azaz úgy általában nem célszerű ilyennel sokáig nem rendelkezni.

Ahhoz, hogy PPS számhoz jussunk igazolt írországi lakcímre van szükség, mely lehet albérlet bérleti szerződés, melyen rajta van nevünk, útlevélszámunk, vagy nevünkre érkezett telefon, villany, vagy egyéb közüzemi számla, de megfelel a szállodának vagy hostelnek az írásos igazolása is, amiben érkezés után megszállunk. Egyes hostelek bizonyos náluk töltött időhöz kötik ilyen papír kiadását, nekem 2 hétre kellett például kifizetnem a szállást, hogy adjanak egyet. Egyes cégek segítenek az új alkalmazottjuknak megfelelő lakcímigazolás adásával.

Ha címünket igazolni tudjuk, már csak fényképes igazolványra van szükségünk. Jó ha van 2 különböző azaz az útlevél mellett személyi igazolvány, vagy jogosítvány.

Ezek birtokában csak be kell sétálni a megfelelő Social Welfare Office–ba, és kitölteni az igénylőlapot. A lakcímnek megfelelő iroda címét a következő listából tudjuk kikeresni: www.welfare.ie.

Az űrlap kitöltése nem bonyolult, de az iroda munkatársai készséggel segítenek ha kérdésünk van, türelmük végtelen, jó kiképzést kapnak nap mint nap.

A papír leadása után 10 munkanapon belül címünkre postán érkezik a PPS számot tartalmazó papír. Ezt jól tegyük el, ha elveszik újabb sorban állás után ugyancsak a Social Welfare Office–ba kell mennünk kideríteni azt.