Konnektor

Európában, és a világ számos országában használt feszültség kétszerese az Amerikai kontinens nagy részén. 220 – 240V/50Hz szemben a 100 – 127V/60Hz–el. Kezdetben Európa is az alacsonyabb feszültséget használta, ám az 50–es években szükségszerűvé vált nagyobb energia átvitelére a meglévő réz vezetékeken kisebb veszteség és feszültség esés mellett. Ekkorra az U.S.A.– ban azonban már szinte minden háztartásban volt hűtő, mosógép, míg ugyanez Európáról nem volt elmondható, így az átállás jóval nagyobb költségekkel járt volna, amit nem vállaltak. Ott továbbra is küzdenek az alacsonyabb feszültség okozta problémákkal, például egy transzformátor állomáshoz közel jóval hamarabb égnek ki az égők a magasabb feszültség miatt, míg távol a transzformátortól már nem elég magas a feszültség.

Konnektorok tekintetében már nem ilyen egységes a kép. Bár Európában nagyrészt a Magyarországon is használt típus van használatban, van számos ország, ahol ettől eltérő a szabvány. Így van ezzel Írország is, ahol a Nagy-Britanniában rendszeresített konnektort és csatlakozót használják. Ezek a következő képeken láthatók:

konnektor

A csatlakozók a készüléknek megfelelő biztosítékkal szereltek. Minden csatlakozó, még a földeletlen is 3 tüskével rendelkezik, ugyanis a földelés érintkezője nyitja ki a másik két érintkező nyílásást. Az otthonról hozott készülékek adapter segítségével használhatók, de érdemes figyelni rá, hogy a készüléknek megfelelő biztosítékkal ellátott adaptert használjunk (a biztosíték cserélhető a csatlakozókban és adapterekben is).