Internet - Telefon

Internet kapcsolatunk lehet vezetékes, vagy vezeték nélküli hálózaton keresztül.

Ha telefonvonalon használunk internetet, ahhoz telefon előfizetésre is szükségünk van. A legnagyobb telefon szolgáltató az Eircom, náluk a vonal minimális díja €25. Erre jön még az internet szolgáltatás díja, ami csomagtól függően. Egy 7Mb-es előfizetés Irish Broadband–nél például havi €30. Bár a vonalat az Eircom biztosítja, a legtöbb szolgáltató átveszi a vonal bérletét, és egy számlán számlázza azt ki az internettel, valamint a hívások díja is kevesebb, mint az Eircomnál.

A vezeték nélküli hálózatok esetén nincs szükség telefon előfizetésre, de ezek elérhetősége sokkal jobban függ lakhelyünktől.

Hogy kiderítsük egy adott szolgáltató szolgáltatás elérhető –e számunkra, legtöbbjük oldalán tesztelhetjük telefonvonalunkat, vagy megadhatjuk címünket. Telefonvonal esetén csak meg kell adni telefonszámunkat, és máris megtudhatjuk elérhető–e a szolgáltatás vagy sem.

Létezik egy kormányzati oldal is a szélessávú internet népszerűsítésére. Ezen található egy térkép, melyre kttintva egy listát kapunk a lehetséges szolgáltatókról: www.broadband.gov.ie
mapviewer.broadband.gov.ie