Információk

A következő oldalakon összegyűjtöttünk pár hasznos információt, azok számára, akik Írországba készülnek.

2010: A gazdasági válság itt is éreztette hatását. Jelenleg 455 000 fő a munkanélküliek száma, ami a lakosság 13,8%-a (2010 augusztusi adat). Most már a legegyszerűbb munkához is folyékony angol tudás szükséges.

2007: Írország az utóbbi években kedvelt célpontjává vált a munkakeresőknek. Ennek oka a 90-es években végbement, robbanásszerű gazdasági növekedés (Kelta Tigris). Például Dublinban, bármerre is megy az ember, láthatja ennek jeleit, lépten-nyomon új, vagy építés alatt álló épületekbe botlik. A város maga egész más képet mutat, mint amihez a magyar ember hozzászokott. Sokkal emberközelibb a város, szélesebb járdákkal és kevésbé széles utakkal, amik a növekvő forgalom hatására, alaposan be is tudnak dugulni. Bár ez, egy pesti dugókban edzett autósnak csak pár perces várakozásnak tűnhet.

Az ír emberek egyelőre szeretettel fogadják a bevándorlókat, hiszen Ők eddig leginkább ahhoz szoktak hozzá, hogy innen vándorolnak ki az emberek. Barátságosan, és kíváncsian fordulnak az ember felé, ha valami távoli, érdekes országból származik. Teljesen ismeretlenül is képesek perceket beszélgetni az emberrel.
Például, egyszer hazafelé tartottunk a buszon, amikor egy néni hallva, hogy idegen nyelven beszélgetünk, megkérdezte honnan jöttünk és egészen, míg le nem szálltunk a buszról, kíváncsian kérdezgetett, milyen is az ország, ahonnan érkeztünk.
Megtörtént velünk az is, hogy egy hölgy látva, hogy a göriknek vett ketrecet cipeljük ki a kisállat-kereskedésből, megkérdezte merre megyünk, mert ha arra, amerre ő, akkor szívesen elvinne minket.

Az ország, főleg Dublin nem olcsó. Igazából az európai országok közül az egyik legdrágább. Számítani kell arra, hogy a lakásbérlés az otthoni árakhoz képest iszonyú drága. Míg Székesfehérvár központjában 45ezer forintért béreltünk egy másfél szobás lakást, itt Dublinban egy egy szoba, konyha-nappalis lakást bérlünk ketten havi €800-ért. Ehhez azért hozzátartozik az is, hogy itt a minimális órabér €8.30, ami július 1-től €8.65 lesz.

A város nem túl tiszta, bár Budapest egyes részei sem azok. Gyakran látni, hogy újságos, csokis, chipses zacsit fúj a szél az utcákon. Láttunk már olyat, hogy az öreg nénike áll a háza előtt, a kapun belül, és a szél által befújt szemetet egyszerűen visszadobja az utcára.

Sokan dohányoznak, és nem lehet úgy végigmenni egy utcán, hogy legalább egy kocsma mellett ne menne el az ember. Péntek esténként tele minden pub, szombat reggelre ennek meg is van az eredménye: sok kis róka futkorászik az utcákon. Persze köszönet az időjárásnak, az eső hamar elmossa ennek nyomait. Dohányozni tilos középületekben, oktatási intézményekben, vendéglátó helyeken, munkahelyen.

Öltözködésük érdekes, megtalálható az edzőcipős - mackónacis fiatal, a kosztümös-öltönyös, fehér zoknis, edzőcipős munkába igyekvők mellett. Már egészen megszoktuk a 4-5 fokban, esőben strandpapucsban caplatók, vagy a földig érő, széttaposott nadrágszárak látványát. Az iskolások egyenruhában járnak. Lila, zöld, szürke szoknya, a megfelelő térdigérő zoknival, sállal.

Nem használnak zsepit, inkább szipognak, prüszkölnek, krákognak. Igen hegyeseket tudnak köpni, egyszer majdnem sikerült a cipőmet eltalálnia az egyik járókelőnek. Nagyon szeretik a "Sorry!"-t használni, szinte mindig Ők kérnek elnézést. Sőt, ha tüsszentenek, Ők mondják a "Sorry!"-t utána, nem a többiek a "Bless you!"-t.

Vizes dolgok:
Külön csapból folyik a hideg és a melegvíz. Vagy túl meleg, vagy túl hideg ami a kezedre folyik. Bár ennek is van előnye: Lehet egyszerre mosogatni és almát mosni. :D
Nálunk az albiban a melegvízért kis vízmelegítő dolgozik meg, a zuhanyzásnál akkor melegítődik, mikor használod. Mikor működik, hangosan zúg.
Ha a felkapcsoljuk a lámpát a fürdőben, a szellőző is automatikusan elindul.

A boltokban nem úgy vannak a kasszák, hogy utána már csak kifelé veheted az irányt, hanem valahol oldalt, vagy középen vannak, és utána még simán át kell menned a sorok között a megvett áruval. De gyakran nincs külön be meg kijárat sem. Bíznak a vásárlókban.
Nagyon sok helyen vannak önkiszolgáló kasszák. Igen hasznos, ha csak pár dolgot vettél. Itt magadnak kell lehúznod a dolgokat és fizetni.

Az ablakok teljesen másképpen nyílnak, mint otthon. Ha elképzeled az otthoni bukó állást, akkor fordítsd fejjel lefelé, de ne befelé nyíljon, hanem kifelé. Na ez az ír ablak. Ráadásul, nem az egész ablak nyílik így, hanem csak a felső fele, az alsó nem nyitható. Gyakori az olyan ablak, amit vagy felfelé, vagy lefelé kell nyomni, hogy nyitva legyen.
Nagyon furcsa szintén, hogy a bejárati ajtók nem tömöttek, hanem egy nyílás van a leveleknek, alig pár 10 centire a földtől.

Hogy a közlekedés fordított, azzal szerintem mindenki tisztában van, aki ide készül. De a kapcsolók is fordítottak. Az otthoni lekapcsolt állapot az itteni felkapcsolt.

Ha például a járdát építik újjá, vagy valamit csinálnak az út egyik részén, akkor nem szalaggal vonják körbe az építkezési területet, hanem műanyag kis "kerítéseket" fűznek össze, és azzal kerítik el a részt, ahol dolgoznak.

A lefolyócsövek nincsenek a falba építve, itt minden kívül, a házfalok közlekedik. Na persze itt nincs hideg tél, de a látvány szokatlan.

A konnektorok három lyukasak, a legtöbb mellett ott egy külön kapcsoló, amivel ki, be lehet kapcsolni. A hazai eszközök is működnek, hisz itt is 230V-ot használnak, csak átalakítót kell venni. De például, az albinkban a fürdőben csak otthoni két lyukas konnektor van. :)

Nagyon sok ablakból hiányzik a függöny. Nappal simán belátni a lakásba. Nagyon fura, gyakran én érzem magam kellemetlenül, mert belelátok egy-egy beszélgetésbe, vagy az ágyon sorakozó kabátokat, kisvonattal játszó gyereket látok, na persze nem állok meg, de akaratlanul látom.

A közlekedési lámpák furcsán működnek: Ha pirosra váltanak van sárga a zöld előtt, de ha zöldre váltanak, akkor egyszerre csak a pirosból zöld lesz. Nagyon sok helyen nincs zebra, sőt, itt a zebra nem csíkos, csak két hosszanti csík van felfestve a gyalogosátkelő két oldalán. Gyakorik a kiírások: Balra nézz, jobbra nézz. A gyalogosokra sokkal jobban vigyáznak az autósok, mint otthon. De ezt muszáj volt megszokniuk, hiszen sok helyen elkélne a zebra, de nincs.
Kis pupik vannak a gyalogosátkelők előtt a vakoknak. Ugyanis, a vaknak az a jó, ha padka van, a kerekesszékesnek pedig, ha lejt az út. Így, lejt az út, de bordázott, hogy ha arra lépsz, érezd, hogy vége a járdának és következik az úttest. Emellett minden gyalogosátkelőnél csipogni kezd a lámpa, ha zöld a jelzés.

Nincs személyi igazolvány. Ha igazolni kell magad a bankban, vagy akárhol, akkor marad az útlevél, vagy akinek van, akkor a jogsi.