IELTS vizsga

International English Language Testing System
Két fajtája van: Academic és a General. Én az Academic típust csináltam meg 2007-ben és újra 2010-ben. Különbség a kettő között, hogyha valaki pl. itt Írországban szeretne továbbtanulni, akkor az Academic típust kérik, mint tpl. tőlem is, míg ha valaki ki akar menni Kanadába, Ausztráliába vagy Új-Zélandra, a Generalt kérik.

2007-ben nekem szükségem volt egy angol középfokúra, hogy a kezembe kapjam a diplomám. Államvizsga után kaptam egy papírt, hogy elvégeztem az egyetemet, de a diplomát csak akkor adják, ha megvan a középfokú. IELTS vizsgából 5-től 6,5-ig jelenti a középfokút, így ezt céloztam meg.

2010-ben az NCAD felvételijéhez kellett legalább 6,5-es szintet elérnem.

A vizsga 4 részből áll: szövegértés, olvasás, írás és a szóbeli.

A szövegértés fél óra, egyetlen egyszer van lehetőség meghallgatni a kazettát, így kell kitölteni az üresen hagyott helyeket a papíron. A teszt nehezedik, 4 részből és 40 kérdésből áll összesen. Miután a kazettának vége, adnak 10 percet, hogy a választ a válaszlapra írja az ember.

Amire a 2010-es vizsgám során rájöttem: Mindig mondták korábban, hogy nagyon fontos, és hibát jelent, ha mondjuk leírjuk a Liffey folyó nevét kisbetűvel. Nem fogják elfogadni ellenőrzésnél. Viszont a kazetta elején mondják, hogyha valaki nem ír szépen, beírhatja a válaszokat nyomtatott betűkkel is. Tehát nincs különbség kis és nagybetűk között ebben az esetben. Erre külön rá is kérdeztem a felvigyázóktól, és tényleg írhattam nagybetűkkel mindent. :)

Pár fontos ami most eszembe jutott:
€10, az euro jel a szám előtt van
cannot, ez az egyetlen tagadó szó amit egyben kell leírnunk

Sokféle akcentussal találkozhatunk a kazettán, pl. ausztrállal is, érdemes erre is felkészülni.

Nagyon sokat segít a felkészülésben, ha a szabadidőben az ember rádiót, TV-t hallgat. Nem muszáj a TV-t nézni sem, csak a hétköznapi dolgaink közben otthon had menjen, sokat segít a szövegértésben. Nekem még az is bevált, hogy nekiálltunk sorozatokat nézni angolul, felirat nélkül. Na persze az elején kellett egy-egy beszéljük meg most mi is történt szüneteket közbeiktatni, de később a helyzet mérföldekkel javult.

Az olvasásra egy órát adnak. Ezalatt kell 3 kb. két db A/4 oldal hosszú szöveget elolvasni, és válaszolni összesen 40 kérdésre. A kérdések igen vegyesek. Van sima válaszold meg kérdés, vagy adj nevet a paragrafusoknak, vagy meg van adva a mondat eleje és fejezd be, vagy adva van egy összegzett szöveg, egészítsd ki, vagy igen, nem, típusú kérdés. Így 1db két A/4 oldalas szövegre jut 20 perc elolvasni, majd válaszolni a kérdésekre, plusz átírni a választ a válaszlapra, mivel itt már nem adnak erre külön időt.

Az írás két részből áll. Az első felében egy táblázatot, vagy diagrammot, vagy körfolyamatot kell elemezni. 150 szót kell írni, de tisztán elemzést kell tartalmaznia, nem írható bele személyes vélemény. Minderre 20 perc adott.

Nagyon fontos egy jó bekezdés és egy jó befejező paragrafus írása. Ha nincs frappáns első és utolsó bekezdés, akkor nem kapunk jó pontokat, hiába tökéletes az angolunk. Az IELTS felkészítő tanfolyamon azt a tanácsot kaptunk, hogy pl. az első bekezdéshez fogalmazzuk át a kapott feladatot, de semmi esetre se írjuk le az általuk leírtakat ugyanúgy. Adjuk meg mit fogunk elemezni, melyik évben, hol... Az utolsó paragrafusnál pedig fontos, hogy ne adjunk meg új adatot. Ott már csak foglaljuk össze a legfontosabb részét az elemzésünknek.

Amire még felhívták a figyelmünket, hogy a paragrafusaink szépek legyenek, azaz kezdjük az első mondatot egy kicsit bejebbről, nem árt egy üres sort sem kihagyni köztük, hogy aki majd ellenőrzi, az világosan lássa hogyan építettük fel írásunkat.

Vannak olyan táblázatok, grafikonok, amelyek annyi adatot tartalmaznak, hogy azt képtelenség mindet leírni 20 perc alatt. Ilyenkor emeljük ki a legfontosabbakat, a lényegeseket, és igyekezzünk számadatokat is megadni. Fontos, hogy a mondatainkat variáljuk, ne használjuk ugyanazokat a mondatszerkezeteket.

A második részben megadnak egy állítást, majd megkérdezik egyetértesz-e vele vagy sem, vagy mi a véleményed a dolgokról. Kell egy erős bevezetés, 2-3 külön paragrafus, amiben más-más nézetből közelíti meg, ellenzi, vagy támogatja a témát, majd kell egy frappáns összegzés. Mindezt 250 szóból, és 40 perc alatt.

Fontos hogyha pl. a feladat a hirdetésekről szól, mi írunk arról, hogy lehet hirdetni TV-ben, újságban, de az internetet nem említjük meg, akkor nem fogunk magas pontot kapni...

A szóbeli lehet az írásbelivel egy napon, mint nekem 2007-ben, vagy lehet különböző napon is, mint ahogy 2010-ben jött össze.

A szóbelit kazettára veszik. Az indulás elég egyszerű, indul általános kérdésekkel, hogy hívnak, honnan jöttél, majd tőlem azt kérdezték, hogy Magyarországon melyik éttermet szeretik inkább az emberek, szeretik-e a gyorséttermeket, vagy inkább otthon főznek.

Majd adnak egy kérdést, amire van 1 perced leírni valamit a kapott lapra, ami segíthet később, amire elég rápillantani és tudod, mit szerettél volna mondani. Az egy perc felkészülés után két percig kell beszélned folyamatosan, nem kérdeznek, nem szólnak közbe.

Az ezutáni kérdések már nehezebbek. A kapott témával függnek össze. Az én témám: Mi volt az utolsó hirdetés/reklám, amit láttál, és valamiért megmaradt az emlékezetedben. Mi volt ez, hol láttad, miért volt emlékezetes és stb. Majd a következő kérdések is a hirdetésekhez kapcsolódtak, hogy hirdetnek a TV-ben, mit gondolnak az emberek róla, mit gondolsz te róla, stb.

Én mindkét vizsgám előtt eljártam egy előkészítő tanfolyamra, ami nagyon megérte, én úgy tapasztaltam. Rengeteg praktikát mutatnak meg, milyen feladatnak hogy érdemes nekikezdeni. Gyakoroltuk a vizsgafeladatokat, és kaptunk sok házit, amit utána meg is beszéltünk, ha volt kérdésünk. Én a UCD-be jártam mindkét alkalommal, ott a tanfolyam 12 hét, egy héten kedden és csütörtökön van óra, 2:30-tól 5-ig (általában). A tanfolyam előtt van egy teszt, és csak azok kerülnek be az előkészítőre, akik egy bizonyos szint felett vannak már.

2007-ben a vizsga napján 8.30-ra kellett gyülekezni, de annyian voltunk, hogy csak 10-kor kezdődött el az írásbeli rész. Betereltek minket egy nagy terembe, voltunk vagy 80-an, mindenkinek már előre felcímzett asztala volt. Miután mindenki megtalálta a sajátját, kezdődött a vizsga. A szövegértéshez először beállították a kazettát, milyen hangos legyen, jó lesz-e a hang, stb. Egy kicsit fura volt az elején, mert a hang felülről jött, és meg kellett szokni, így míg általában itthon az eleje szokott jobb lenni, a vizsgán a végét éreztem jobbnak. Én 6-os szintet kaptam a szövegértésre, 6,5-et az olvasásra, 6-ot az írásra és 6-os lett a szóbelim is, így egy 6-os szintet kaptam végeredményként. Mindenki fényképes papírt kap a vizsgaeredményről.

Pár oldal jótanácsokkal, példákkal:
IELTS hivatalos oldala példákkal.
Írás, első rész, táblázat.
Blog hasznos tanácsokkal.
Még tesztek.