Időjárás

Ha röviden kellene jellemezni: kiszámíthatóan kiszámíthatatlan. Ha reggel kinéz az ember az ablakon, és azt látja hogy gyönyörűen süt a nap, sehol egy felhő, abból következtetni lehet arra, hogy még 2 percig biztosan nem esik. Ez persze nem jelenti azt, hogy itt állandóan esne az eső. Sőt egész évben talán nem is volt olyan nap, amikor legalább egy kicsit ki ne sütött volna a nap.

A hőmérséklet a Magyarországon megszokotthoz képest kiegyensúlyozottabb. Nyáron maximum 30 fokig melegszik – előző nyáron 31.5 fokkal jó sok éves rekord dőlt meg -, télen néhányszor -3, -4 fok van éjszaka, napközben azonban ekkor is 0 fok felett van. A mostani (2010) télen láttuk először a közeli csatornát úgy befagyni, hogy a hattyúk (közel 70-et számoltunk össze) az egyik híd főjénél találtak maguknak egy jégmentes területet. Képek.

Eső, mint mondtam, bármikor eshet, bár a valószínűsége október végétől jelentősen megnő. A legcsapadékosabb hónap február, március, ilyenkor nem csak a több eső, de a szinte állandó, nagyon erős szél is kellemetlen.

Hó ritkán esik, és hamar elolvad. A sziget belsejében néha pár napig is megmarad, de pár centinél vastagabb hóréteg ott sincs soha (azért ez is elég közlekedési káosz előidézéséhez). Kivéve az idei 2010-es telet. Újév napján hatalmas pelyhekben esett a hó, majd később még esett hozzá. :)

Szél szinte állandóan fúj, hol gyengébb, hol erősebb. Ennek is köszönhető, hogy a levegő Budapesthez képest kristálytiszta (az autók azért itt is ugyanolyan büdösek).

Bár aki napozni szeretne, az egy kicsit délebbi országba költözzön, szerintem ez az időjárás a mindennapi élethez kellemes.

Kirándulás előtt mi mindig a www.met.ie oldalt nézzük meg, vajon az ország melyik szegletében nem fog esni az eső a hétvégén. :) Az esőfelhők vonulását jelző térképük eddig még mindig igen hasznosnak bizonyult: itt.

Nagyon sokszor jártunk már úgy, hogy reggel kinézve az ablakon Dublin szürke, nedves arca köszönt vissza, de kis időjáráselőrejelzés nézegetés után valamelyik, kevésbé esőmentesnek jelzett terület felé véve az irányt egy szép napot tudtunk a szabadban eltölteni.