Felsőoktatás

Az NCAD (National College of Art and Design) immár második éve adja ki az ún. portfolio submission brief nevű, kisméretű füzetecskét, amiben pontról-pontra leírják, hogy mit kérnek a felvételi portfólióhoz.

Az idei négy kategória: élelem (food), élőhely (habitat), szerkezet (mechanism), emlékek (memories). Minden feladat ezek köré épül.

2009. március: Eldöntöttem, hogy járom az utamat. Legelső rajzórán M-el.

2009. június: Tájékozódtunk bővebben a lehetséges kurzusokról, iskolákról. Az NCAD-t választottuk ki.
A 2009-es tanévtől újítottak a felvételihez szükséges beadandó rajzok, festmények mikéntjén. Korábban 20 darab bármilyen témájú művet be lehetett adni. Ezzel azonban sokan visszaéltek, beadtak más emberek korábbi munkáit. Az újonnan kiadott felvételi füzetecskében pontról-pontra megadják, hogy miket várnak. Minden évben változtatnak a kategóriákon.

2009. szeptember: M javasolta, hogy mivel én nem vagyok középiskolás, nem vagyok a CAO rendszerében benne, kérjek tőlük jelentkezési csomagot, tájékoztató füzettel arról, hogy majd ha eljön az idő, mit hogyan kell csinálnunk a suliba való jelentkezéshez. A CAO oldalán található segítség rovaton keresztül kértünk jelentkezési csomagot.
CAO: Central Application Office (Központi jelentkezési iroda) CAO
A csomagban sok hasznos információt találtunk.

2010. január 26.: A felsőoktatási jelentkezési rendszer itt is hasonlóan működik, mint otthon. Januárban beregisztráltunk a CAO oldalán, megadva az adataimat. A kiválasztott iskoláim sorrendjét a korábban megkapott űrlapjukat kitöltve is beküldhettem volna, de így, az interneten keresztül egyszerűbb volt. Ki kellett választanom a kiszemelt iskoláimat, fontossági sorrendben, amiről a rendszerük visszaigazolást küldött e-mailben, hogy megkapták az adatokat.
A kiválasztott iskolák:
1. NCAD
2. IADT
3. DIT
Regisztráció után azonnal kaptam egy CAO számot sms-ben. Ezzel azonosítottak engem mindenhol. Majd 7 napon belül kellett a korábbi iskoláim papírjait elküldeni nekik. Az egész jelentkezési procedúrát február 1-ig kellett befejezni. Akármennyi iskolát be lehetett jelölni, itt is, mint otthon, a jelentkezés sorrendjének megfelelően juthatok be a sulikba. Jelentkezési díj: €40
A kötelező iratokat a postán adtuk fel, ahol kaptunk egy pecsétet a könyv hátuljára, ami igazolta, hogy feladtuk a papírokat. Ez egy okos megállapodás a CAO és a Posta között, ezzel én is megnyugodtam, hogy tudom bizonyítani, hogy időben feladtam a korábbi sulis papírjaimat. A csomag tartalmaz egy válasz lapot is, amit ha megcímezve, felbélyegezve berakunk a nekik küldött borítékba, a sulis papírokkal együtt, akkor amint megkapják, visszaküldik postafordultával, hogy tudjam, megérkeztek a papírjaim. Ez végül is az életben nem így alakult, mert a kis válasz papírkát nem kaptam meg. Az oldalukon érdeklődtünk, hogy minden rendben van-e? Másnap jött is a válasz, hogy mindent megkaptak.

2010. február 01.: A jelentkezési időszak vége.

2010. február 05.: Ma volt az utolsó nap, amikor le lehetett adni a portfóliót az NCAD-nél.
Itt az a szokás, hogy először leellenőrzik a beadott portfóliókat, majd mindenki kap egy pontszámot. Ezután fogják csak leellenőrizni a papírjaimat, a nyelvvizsga eredményét stb.
Előző este az utolsó simításokat is megcsináltam a portfóliómon, tudtunk egy kicsit aludni. Reggel azért még átnéztük alaposan. :) Rá van-e minden egyes lapra írva a nevem és a címem, a két darab Visual Diaryval is minden rendben van-e, majd izgulva mentünk az NCAD felé, mert a súlyhatárt átléptük 40 dekával...
Nem voltak még sokan, és a kicsi túlsúlyt is kipakoltatták velünk. Voltak előre elkészített asztalok erre az esetre. Találtunk az asztalon portfóliós mappából kitépett kapcsokat. :S Az enyémben is vannak ilyenek, mert minden egyes munkalapot, amire fel vannak ragasztgatva a munkáim beletettünk egy műanyag tokba, amit a kapcsok tartanak a portfólióban. Egy tokba két munkalap került, így tulajdonképpen az egész portfólióm egy A1-es méretű könyv. :) Szépen lehet lapozni a munkák között, és védve is vannak. Viszont ezek a kapcsok fémből vannak, így elég nehezek a portfóliós mappák. Az enyém 2,9 kg üresen. Egy A1-es műanyag tok 25 dkg. Nekem van benne 10db A1-es tok. Tehát már 5kg felett járunk és még nincs benne egyetlen munka sem...
Vettünk egy gagyi rugós mérleget, és azzal járkáltunk a boltokban, hogy kiválasszuk a lehető legkönnyebb mappát.
Végül is kivettük a 4 mind-map-emet a két A2-es tokból, és újrapróbálkoztunk a méréssel. Elfogaták szerencsére. :)
113-ik voltam a sorban akik leadták, így fel is tudjuk majd venni a pakkot jövő hét szombaton, mivel az első 300 leadott portfóliót kiadják egy hét múlva. Így vihetjük is a soron következő suliba. 3 sulit jelöltem meg biztos ami biztos alapon. Az NCAD-be szeretnék bekerülni, de majd csak március közepén vagy végén fogjuk megtudni az eredményt. Direkt kiemelték a kapott tájékoztatón, hogy levélben kapjuk meg az eredményt, telefonon nem fognak kiadni információt. Az egész portfólió átnézés február 23-áig tart.
M azt mondja minden évben több, mint 2ezren jelentkeznek és ebből 150 embert vesznek fel. Jó kis arány... Idén várhatóan többen fognak jelentkezni a gazdasági helyzet miatt. A 150-nek a felét veszik fel azok közül, akik középiskolából jönnek, továbbtanulnak. A negyede kerül ki azok közül, akik valamilyen portfólió előkészítőn részt vettek. Én nem tartozom ide, mert ez azokról szól, akik x évig a hét minden napján jártak direkt ilyen felkészítő suliba. A maradék helyek pedig az idősebbeké. Ide tartozom én is.

2010. február 13.: Vissza is kaptuk a portfóliómat. Most már csak várni kell türelmmesen az eredményre.

2010. március 19.: Megkaptam a levelet a portfólióm eredményéről. Megvan!
Ezzel a levéllel még csak értesítenek, hogy a portfóliómat megnézték, és elfogadták. Ha ennek és ennek a feltételnek eleget tesznek a papírjaim, akkor majd a CAO küld ki nekem értesítést, ami a tényleges helymegajánlás lesz a suliba szeptembertől. Azt majd el kell fogadnom.

2010. február - június: IELTS felkészítő a UCD-nél, mivel 6,5-es szintről kell egy igazolást beadnom július 31-éig.

2010. augusztus 05.: Kora reggel a CAO oldalával kezdtük, mivel ekkorra ígérték, hogyha minden rendben találnak, akkor megkaphatom a helymegajánlásom ma, a 0. körben. Kódom, jelszavam megadása után taram, és ott is volt a helymegajánlás az NCAD-tól. :) El is fogadtuk szépen gyorsan.
Az eseményről kaptam a telefonomra egy értesítőt, hogy köszönik, megkapták hogy elfogadtam. Majd pár perccel később jött az sms, hogy van helymegajánlásom, menjek nézzem meg. :) Kicsit elkéstek. :)
Most már csak várni kell, míg majd a CAO kiküld egy levelet is az elfogadásról, és a további tennivalókról.

2010. augusztus 13.: "Very important do not ignore" - "Nagyon fontos, ne mellőzd!" levélkét hozott a postás. Egy sima lap, szépen erősen összeragasztva, féltem is, hogy eltépem, mielőtt ki tudnám bontani. :) Csak annyit írnak, hogy tényleg, most már egészen hivatalosan is megkaptam a helymegajánlásom, várjak szépen, majd fog a suli küldeni levelet a tovvábbi tennivalókról.

2010. augusztus 20.: Vaskos levél érkezett a sulitól. Gratulálnak, és várnak szeretettel szeptember 21-én a regisztrációnál, és majd szeptember 27-én hétfőn az első napon. :)
El kell küldenem nekik az anyakönyvi kivonatomat, így majd megint mehetünk a Magyar Nagykövetségre. Ők az anyakönyvi kivonatot lefordítják - ha mást akarnánk hivatalosíttatni, azt magunknak kell lefordítanunk, vagy keresni valakit, aki lefordítja, mert az anyakönyvi kivonaton kívül nem fordítanak mást, csak hivatalosítanak. A hivatalos másolat €15, a fordítás €20.
Az is kiderült, hogy pontosan mennyit kell fizetnem. Azt tudtuk, hogy majd kell, mert az emailekben említette a hölgy, csak még pontos összeget nem tudott. A több oldalnyi papírhalmaz átnyálazása után minden világossá vált.
Az első diploma megszerzéséért nem kell fizetni. Ha valaki az EU-ból szeretne itt tanulni, első diplomát megszerezni, akkor annyit kell csak bizonyítania, csekkekkel vagy banki levelezéssel, hogy az első év előtti 3 évben itt élt Írországban. Nekik €1500 regisztrációs díjat kell fizetniük szeptember 6-áig.
Nekem, mivel már van egy diplomám, így ugyan nem kellett csak a 6,5-es IELTS szint angolból a jelentkezéshez, de fizetnem kell a második diplomáért a 2009/10-es tanévtől kezdődően. Az öszzeg €5900, amiből €1500 a regisztrációs díj, €4400 pedig maga az oktatás.
Aki nem Európai állampolgár, annak ez az összeg €16520. Nem semmi...
Küldtek két könyv címet is, amit el kellene olvasnom az első napig. Azt írták, mehetek a National Gallerybe, ott kapok 10% kedvezményt, ha felmutatom a helymegajánlásos papíromat. Így is volt. Azt viszont nem írták, hogy két vaskos könyvvel fogok távozni. Összesen 1300 oldalnyi művészettörténet elolvasása vár rám. Van rá egy hónapom. :)
A két könyv, amin át kell rágnom magam:
Honour, Hugh and John Fleming (2005): A World History of Art (7th edition)
Raizman, David (2004): History of Modern Design

2010. szeptember 03.: Vaskos levelet hozott a postás a sulitól. Ismét. :)
Újabb feladatot kaptam a fennmaradó nyaram utolsó pár hetére, az olvasnivaló mellé. Tehát azt is mondhatjuk, hogy az okítás elkezdődött már augusztus végén. :)
Gyűjtenem kell különböző tárgyakat, különböző kategória szerint. Majd ezeket megfelelő körülmények között le kell fotóznom, és vinnem az egész cucmókot majd az első napon.
Ezeket a nyári feledatként elkészített képeket fogjuk majd az első év első ciklusában feldolgozni. Az még nem világos hány ciklus lesz az első évben, de azt már látom, hogy nem fogok unatkozni.
A második ciklusban, majd valamikor januárban pedig azt írják, hogy tanulmányi útra megyünk. Ki kell választanom már most, hogy majd hova szeretnék menni, Londonba, Madridba, New Yorkba múzeum-lesőre. Depositot kérnek már a legelső napon mindenkitől, a többit majd ráérünk januárban beadni.
A szükséges holmik listáját is csatolták, ebből már vannak meg dolgok, de még sok mindent be kell szereznünk. Nem egészen világos még egy-két dolog, de majd úgy is kiderül. :)