Ételek

Elsőként az ír konyháról az ír reggeli juthat eszünkbe. Először egy igazi ír reggelihez egy galwayi B&B-ben volt szerencsénk. Azt kell mondjam, hogy a reggeli után nem voltunk éhesek egy jó ideig... Sonka, tükörtojás, itteni hurkaszerű valami (black pudding), no és persze szódás kenyér, tea. Laktató. :)

Írország valódi ízeit az ír kocsmákban varázsolhatják tányérunkra. A hagyományos ír ételek között számos egyszerű húsos ételt fedezhetünk fel. Köretként legnépszerűbb a krumpli, de ezen kívül még a párolt zöldség, répa, paszternák is.

A krumplit errefelé nagyon szeretik: potato, spud, tater - azaz krumpli. :) Nem találkoztam még írrel, aki a krumpli hallatán ne mosolyodott volna el. Több kiló krumpli hetente nem különlegesség errefelé. Sőt, a lasagnehoz krumpli sem.

Mennyi krumplit eszik egy átlag ember per év? - 30kg

No és akkor mennyi krumplit eszik egy átlag ír egy évben? - 141kg-ot, egy cikk szerint. Dennis, az angol tanárom nagy nyelések közepette, hasat simogatva értett egyet. :D Azt mondja 5-ből 4 napon eszik. :) A krumpli Írországban sem volt őshonos, ide Sir Walter Raleigh-nek köszönhetően került be a 16.században. Ő felelős a dohány elterjedéséért is.

Számos piacot és fesztivált találhatunk errefelé, ahol megismerkedhetünk az ír ízekkel. Az www.irishfarmersmarkets.ie oldalán informálódhatunk a legközelebbiről.