Egészségügy

Mivel folyamatosan gyógyszert szedek, kiérkezésünk után hamar fel kellett kutatni egy háziorvost (GP), aki felírja őket időközönként. No meg sosem tudni, mikor lehet az embernek szüksége egy orvosra, netán gyorsan, nem árt, ha tisztában vagyunk azzal, hogy merre kérjünk segítséget, ha muszáj.

Itt Írországban nem tartozik senki hivatalosan egy rendelőhöz, általában a lakhelyhez legközelebbi dokit szemelik ki az emberek, vagy egy már jól beváltat.

Mi könnyen megtaláltuk a GP-t, mert az albéreltünktől a boltba vezető úton köszön vissza ránk. Azonban ez a link segíthet a legközelebbi orvost megtalálni: Find a GP.

Ahova mi járunk, az egy ún. "Walk in clinic", nem kell előre telefonon bejelentkezni, hanem csak a rendelési időben odamenni, és kivárni a sorunkat. Általában €60-t kérnek a GP-k, a mi dokink €55 kér el alkalmanként.

Amikor legelőször mentem dokihoz, bemondtam a kívánt gyógyszer nevét, ami az orvosnak nem volt ismerős. Ugyanis gyakran más neveket adnak a gyógyszereknek különböző országokban. Érdemes ennek utánajárni az interneten, vagy vinni az otthonról hozott gyógyszer dobozát, amin rajta vannak az összetevők, mert a doki ki tudja keresni, hogy mi a gyógyszer itteni neve.

Sürgősségi ellátásért felkereshetjük a legközelebbi kórházat, vagy kéztörés, egyéb baleset esetén pedig ők gyorsak, igaz €115-t kérnek a vizsgálatért, ezen felül még fizetni kell a röntgenért, gipszelésért, ellenben nem kell sokat várni, perceken belül sorra kerül az ember. Ők olyankor lehetnek hasznosak, amikor nem tudunk órákat várni, míg a kórházba jutunk, és ott még kivárjuk a sorunkat, vagy esetleg, amikor nincs időnk a munkánk miatt elmenni kórházba. Párom egyik munkatársának a törött kezét még munkáidő kezdete előtt ellátták, begipszelték.
Másik lehetséges megoldás: Doctor On Duty

Érdemes valamilyen egészségbiztosítást kötni.

Érdemes kiváltani az Európai Egészségbiztosítási Kártyát is, ami átmeneti jelleggel egy másik uniós tagországban tartózkodó számára az orvosilag szükséges ellátások igénybevételére jogosít.

2005. november 1-jétől az E-111 nyomtatványt váltotta fel Európai Egészségbiztosítási Kártya. Otthon a Megyei Egészségbiztosítási Pénztár adja ki. A kártya kiadása térítésmentes. Mi itt Írországban igényeltük, az ideiglenes helyettesítő papírt igen hamar meg is kaptuk, majd nemsokára a kártya is a kezünkben volt.