Dohányzás

Írországban 2004. március 29. óta tilos a dohányzás minden zárt munkahelyen. Így tilos dohányozni irodaépületekben, bárokban, éttermekben, de még céges autókban/teherautókban is. A tilalom alól kivételek a következő helyek:
- hotel, fogadó, B&B hálószobák
- börtönök
- rendőrségi fogdák
- szanatóriumok
- menedékházak
- egyházi épületek
- pszichiátriai intézetek
- felsőoktatási intézmények szálláshelyei
Bár ezen helyeken a tilalom nem kötelező, az adott intézménynek jogában áll dohányzást korlátozó intézkedéseket hozni.

A törvény bevezetése óta drasztikusan csökkent a kocsmák levegőjének szennyezettsége, valamint emelkedett a kocsmák ajtajában szobrozó füstölgő vendégek száma. Ha esik, ha fúj kénytelenek kiállni a kocsma elé, ha szeretnének rágyújtani.

Bár bevezetése előtt sokan szkeptikusak voltak az eredményt illetően, mára viszont nagy népszerűségnek örven a törvény. Csökkent a dohányosok száma, és csökkent a cigaretta értékesítés is valamelyest. A kocsmákat látogató dohányosok száma nem csökkent, viszont emelkedett a nemdohányzó vendégek száma.

2007. május 31.–től további intézkedéssel próbálják leszorítani a fiatal dohányosok számát, ekkortól ugyanis nem lehet majd 20 szálnál kevesebb cigarettát tartalmazó dobozt eladni. Ettől azt várják, hogy a fiatalok nehezebben tudják majd előteremteni a pénzt a nagyobb dobozra, így kevesebben gyújtanak majd rá.