Bank

Bankszámla nyitásához személyazonosságunkat, és lakcímünket kell igazolni. Ehhez nevünkre szóló bérleti szerződésre, közüzemi számlára, vagy nevünkre érkezett hivatalos levélre van szükség. A levél, melyben a PPS szám érkezik megfelelő, de nekem az EBS (villamos művek) első üdvözlő levelét nem fogadták el, hiába szólt a nevemre. Így maradt a PPS számos levél, hiába volt azon még a hostel címe. Ennek az lett az eredménye, hogy egy hónapon keresztül naponta jártam a hostelbe levél után érdeklődni.

Ha minden irat rendben van, ki kell tölteni egy nyomtatványt, majd a leadása után legalább egy hetet várni, míg kiküldik az első levelet a számlaszámmal.

A folyószámlához automatikusan jár – AIB tapasztalat – Laser típusú bankkártya, mellyel szinte mindenhol fizethetünk, készpénz automatából pénzt vehetünk fel, valamint kérhetünk vele történő fizetés esetén Cash back–et, azaz a kérhetünk készpénzt a pénztárnál, annak összegét a fizetendő összeghez adva vonják le a számláról. Ez a kártya debit kártya, azaz mínuszba nem mehetünk vele, a számán lévő pénzt fogyaszthatjuk csak, amíg van. A kártyát két újabb levélben kapjuk meg. Az első levél tartalmazza a PIN kódot, majd pár nap múlva megkapjuk hozzá a kártyát is.

Jár a számlához telefonos és internetes ügyintézés is, melynek segítségével nyomon követhetjük a számlán történt tranzakciókat, lehetőség van közüzemi számla fizetésére, állandó átutalás beállítására, átutalásra. Ehhez nincs másra szükség, mint hogy megvárjunk két újabb levelet. Az egyikben regisztrációs számot kapjuk meg, a másikban pedig – persze a szokásos 4 – 5 napos eltéréssel – az online PIN kódunkat. Ezek ismeretében indulhat az internetes ügyintézés.

Mint írtam, lehetőség van átutalásra is interneten, akár külföldre is, persze, csak ha van kódkártyánk. Ez egy kis kártya, rajta 100 kóddal, amit átutalás esetén meg kell adnunk. Hogy ilyenhez jussunk, csak igényelni kell azt a weboldalon, és 4 – 5 napon belül postán meg is érkezik.

Tehát az első banki látogatás után bő egy hónappal már akár utalhatunk is pénzt szép új bankszámlánkról.

A bankszámla vezetés néhány egyszerű feltétel betartása mellett ingyenes. Elég, ha minden negyedévben legalább egyszer vásárolunk Laser kártyánkkal, és legalább egy közüzemi számlát interneten fizetünk ki.

Európai Unión belül, így Magyarországra is, pénz átutalása INGYENES, legalábbis AIB–nál így van. Ez persze a normál átutalásra vonatkozik, amivel kb. 3 munkanap alatt ér az utalt pénz magyarországi számlára. Lehetőség van sürgősségi átutalásra, ezzel még aznap megérkezik a pénz, de ennek díja van. Külföldi átutalás esetén a célszámla IBAN azonosítóját, valamint a célszámlát vezető bank SWIFT kódját kell ismernünk.

Hat hónap várakozás után lehet Visa vagy Mastercard típusú hitelkártyát igényelni.