Autóbérlés

Ha kirándulni szeretnénk menni, és nincs még autónk, de nagyobb szabadságra vágyunk, mint amit a busz vagy vonat nyújtani tud, mi sem nyilvánvalóbb, mint az autóbérlés.

Ahhoz, hogy autót béreljünk nincs másra szükség, mint érvényes jogosítványra - a magyar jogosítványt minden kérdezősködés nélkül elfogadják -, és egy hitelkártyára, persze elegendő felhasználható kerettel.

Feltételek kicsit részletesebben:
- Fizetés: Rendelkeznünk kell hitelkártyával, melyen biztosítási célokból bizonyos összeg lekötésre kerül.
Debit kártyát nem fogadnak el.
- Személyazonosítás: Érvényes jogosítványt és hitelkártyát kell tudni felmutatni.
- Jogosítványra vonatkozó megkötések: Legalább 2 éves, nem ideiglenes jogosítvánnyal kell rendelkeznünk.
- Korhatár: Minimum 25 év, maximum 70 év.

Mi október elején indultunk egy vidéki körútra, melyhez az Argus–nál béreltünk egy Peugeot 206-ot. Két nappal a tervezett indulás előtt lefoglaltuk az autót a cég weboldalán. Az autókölcsönző cégeknek általában több telephelyük van az országban, és Dublinon belül is, melyek közül kiválaszthatjuk a nekünk megfelelő átvételi és átadási helyet. Lehetőségünk van máshol visszaadni az autót, mint ahol felvettük, de ez jelentős felárral jár.

Az autó átvételekor kell kifizetnünk a teljes bérleti díjat, valamint a biztosítás díját. Biztosítást mindenképpen érdemes az autóra kötni, hiszen esetleges baleset esetén az általunk fizetendő összeg jelentősen csökken, ha van biztosításunk (nekünk €900–ról csökkent €300–ra, és ezért összesen €20–t kellett fizetnünk). Az önrész összegét a kölcsönző lekötötte a számlánkon, melyet egy héttel azután vont vissza, miután sérülés nélkül visszahoztuk az autót. Az egy hét határidőben a beérkező büntetéseket hivatott megvárni.

A kibérelt autónkkal kapcsolatban sok előítéletem volt, melyek nagy része nem is változott (bár a táj ahol jártunk nem engedte, hogy az autóra figyeljek) egyet kivéve. Soha nem gondoltam, hogy egy Peugeot 206–ot valaha is szélesnek fogok érezni. Pedig megtörtént, nem is egyszer, hogy egy szembe közlekedő hasonló cirkáló miatt a bal tükrünk centikre volt az út melletti kőkerítéstől (itt nem árok, vagy fasor van az út mellett, hanem legalább derékig érő kőkerítés). Szóval aki hozzám hasonlóan tapasztalatlan bal oldalon vezető, béreljen inkább kicsi autót, élvezze a tájat és az útitárs közelségét.

Ez az októberi 3 napos bérlés biztosítással együtt nekünk €93–ba került, ehhez jött még €60, amit az 1004 kilométer megtételéhez szükséges benzinre költöttünk.

Kétféle üzemanyag van: dízel és ólommentes.