Albérlet

Írországba érkezés után a legtöbb ember második legfontosabb feladata az álláskeresés után a megfelelő szállás keresése. Amennyiben úgy érkezik az ember, hogy sem biztos állása, sem albérlete nincs, a legegyszerűbb, és legolcsóbb egy hostelben megszállni.
Ez jó kiindulópont lehet mind munka, mind lakáskereséshez.

Általában az határozza meg milyen lakást engedhetünk meg magunknak, hogy milyen állást sikerült találnunk. A munkahely meghatározza azt is, hogy hol érdemes lakást keresnünk. Érdemes utánanézni, hogy milyen tömegközlekedési eszközzel lehet könnyen eljutni a munkahelyre, és ennek vonalán, vagy ahhoz közel keresni lakást. Ezzel tekintélyes mennyiségű időt spórolhatunk meg magunknak, mivel a dublini tömegközlekedés bizony jócskán fejlesztésre szorul.

Lakást legkönnyebben internetes kereső oldalak segítségével kereshetünk, mint például:
daft.ie
gumtree.ie.
Itt beállíthatva a keresési kritériumokat (hely, max. bérleti díj, szobák száma) kapunk jónéhány lehetőséget, legtöbbhöz kép és térkép is csatolva van. Már csak ki kell választani a szimpatikusakat, és kezdődhet a telefonálgatás.

Ez általában úgy történik, hogy felhívjuk a megadott számot, leegyeztetünk egy időpontot - lehetőleg aznapra, mivel a jó lakásokat szinte már aznap elkapkodják, amikor meghirdetik – majd elballagunk megnézni azt. Ebben nagy segítségünkre lehet egy jó Dublin térkép. (A reptéri üzletekben beszerezhető.)

Érdemes a környéken jó alaposan körülnézni nappal, és este is, mielőtt kivennénk a lakást. Általában igaz, hogy a Liffey-től délre lévő városrészek jobb környéknek számítanak, persze ez alól is vannak kivételek (például Tallaght és Inchicore), mint ahogy északon is lehet nagyon jó környéket kifogni.

Általában nem a tulajdonossal találkozunk, hanem valamilyen ingatlaniroda képviselőjével. A lakással kapcsolatban mindent ők intéznek, megeshet, hogy az ember csak a beköltözés után találkozik először a tulajjal.

Lakásbérléshez szükség lesz útlevélre, és jó ha nálunk van munkaszerződésünk, vagy valami, ami igazolja hogy hol és mennyiért dolgozunk.

Mielőtt kibérelnénk egy lakást, jó alaposan nézzünk körül benne. Derítsük ki milyen fűtés van, mi szolgáltatja a melegvizet, minden elektromos berendezés működik–e, milyen állapotban vannak a nyílászárók, ágy, szekrények. Miután aláírtuk a szerződést, már nem nagyon van lehetőségünk reklamálni…

A szerződéseket általában adott időtartamra kötik, ez lehet 3, 6 hónap, de leginkább egy év. Minden esetben kérnek kauciót, ami általában 1 havi bérleti díjnak felel meg. Ha a szerződés lejárta előtt akarnánk elhagyni a lakást, akkor nem biztos, hogy ezt a pénzt visszakapjuk, bár ez a főbérlőtől függ.

Mi állatokat is hoztunk magunkkal. Bár mindenki azt mondta mielőtt kijöttünk, hogy nem találunk majd lakást velük, 2 nap keresés és további 3 nap várakozás után sikerült találnunk egyet. Persze hozzá tartozik, hogy ezért az árért állatok nélkül sokkal jobbat is találhattunk volna, de a lényeg, hogy találtunk. Innen már könnyebb másikat keresni.