'07 március

Szent Patrick Nap - '07 március
Nagyobb kép

2007. március 17. - Szent Patrick Nap (St. Patrick's Day)

Írország védőszentje.

Egyes források szerint 387.–ben Britanniában született. Írországban halt meg 493. március 17.-én (egyes források 460 – 461–et említenek).

Apja magas rangú római családból származik, anyja közeli rokona Gaul védőszentjének, St. Martin of Tours –nak.
16 éves korában az országba betörő ír fosztogatók hurcolták magukkal Írországba, és adták el egy Antrim megyei uraságnak, Milchunak. Hat éven keresztül pásztorkodott, ezalatt tökéletesen elsajátította a helyi nyelvet, valamint mivel Milchu egy druida főpap volt megismerte a druida vallást is. Ezeknek nagy hasznát vette, amikor később hittérítőként tért vissza.

Hat év után megszökött, és visszahajózott Skóciába, ahol az egyház szolgálatába állt. Európa számos kolostorában tanult, pap, később püspök lett. I. Celestine pápa Írország megtérítésével bízta meg. Írország északi és nyugati területein tevékenykedett. A 8. századra Írország védőszentje lett.

A legenda szerint 433. Húsvét vasárnapjára Tara hegyéhez összehívták a kelta vezetőket, hogy nagy lakomával ünnepeljék a királyt. Törvénybe adták, hogy az azt megelőző naptól senki nem gyújthat tüzet egészen, amíg a király házában meg nem gyújtják a jelzőtüzet.
Húsvét estéjén Patrick megérkezett Slane hegyéhez, melynek tetején tüzet gyújtott, kihirdetve, hogy mostantól az Úr Igéje az uralkodó a szigeten.
A druida vezetők ugyancsak mind összegyűltek az eseményre, ugyanis megjövendölték, hogy keresztények fognak érkezni, hogy megdöntsék a pogány hitet.
A druidák amint meglátták Patrick tüzét, azonnal figyelmeztették a királyt, hogy ha még aznap nem oltják azt el, az örökké lobogni fog. A szent tüzet azonban többszöri próbálkozás után sem tudták eloltani.
Ekkor Patrick egy lóhere 3 levele segítségével magyarázta el a keresztény vallás lényegét, a szent háromságot. A király megértette ezt, és megengedte Patricknak, hogy szabadon hirdesse hitét.

Egy másik legenda szerint a szigeten azért nincsenek kígyók, mert azokat St. Patrick a tengerbe űzte. Egy öreg kígyó nem volt hajlandó elmenekülni, azt Patrick egy ügyes trükkel egy ládába csalta, majd a tengerbe hajította. Mivel kígyók a legutóbbi jégkorszak óta nincsenek a szigeten, ez a történet inkább azt szimbolizálja, hogy hogyan szabadította meg St. Patrick az íreket a pogány vallástól, ugyanis a kígyó a pogány vallás egyik közismert szimbóluma volt.

Szent Patrik Napkor az ország vezetői meglátogatják a külföldi nagyobb ír kolóniákat, és az úgynevezett lóhere-ceremónia keretében egy lóherével teli edényt nyújtanak át az adott ország vezetőjének.

Illett valami zöldet magadra ölteni. Legyen az lóhere a kabátra tűzve, vagy lóhere az arcra festve, vagy buksira pingálva. :) Sokan viccesebbnél viccesebb lóherével díszített zöld kalapot viseltek. Mások az ország színeiben vagy zöldben pompázó parókát húztak a fejükre sapka helyett vagy a sapkára. Jó volt a hangulat.

Fotóalbum

Fotóalbum