'07 március

Francia Napok - '07 március
Nagyobb kép

Francia Turisztikai Napok a Mansion House-ban - 2007. március 3. - Dublin, Dawson Street.

A Mansion Házat Joshua Dawson kereskedő és ingatlan fejlesztő építtette 1710-ben, akinek emléket állít a róla elnevezett utca.
Dawson eredetileg ebben a házban élt, de abban az időben Dublin helyet keresett a főpolgármester hivatalos rezidenciájának, így amikor a városatyák tudomást szereztek erről a káprázatos új kúriáról, úgy döntöttek, hogy megszerzik azt.

1715. április 25.-én a Városi Tanács £3500-ért megvásárolta a házat, valamint, megállapodtak, hogy évente 40 shillinget és egy 6 font, duplán finomított cukrot fizetnek minden Karácsonykor éves bérleti díjként. Viszonzásul Joshua Dawson beleegyezett, hogy épít még egy szobát a házhoz, melyet polgári fogadások megrendezésére lehet használni - ez lett a híres Tölgy Szoba (Oak Room). Forrás.

A Dawson Street-i Mansion Ház Dublin főpolgármesterének hivatalos rezidenciája, 1715 óta.

A ház oromzatánál található csarnokot Victoria Királynő 1900-as látogatásának alkalmából építették.

A Körteremben (Round Room) ülésezett 1919. január 21.-én az először összeülő első Ír Parlament (Dáil), hogy megalkossák az Ír Függetlenségi Nyilatkozatot.

A Ház híres lakói között szerepel:
- Daniel O'Connell 19. századi nacionalista vezető.
- Alfie Byrne, a hivatal 800 éves történelmének leghosszabb hivatalban lévő főpolgármestere.
- Jim Mitchell, Dublin legfiatalabb főpolgármestere, aki 29 éves volt megválasztásakor.

Híres látogatói között szerepel:
- Victoria Királynő
- III. Rainier Monacoi Herceg és Grace Hercegnő
- II. János Pál Pápa

Az 1930-as és 40-es években tervezték az épület lerombolását, hogy egy új Városházát építhessenek a helyén. Azonban az ír kormány úgy döntött, hogy egy új Ipari és Kereskedelmi Minisztériumot építenek a Kildare Streeten, így a Mansion Ház lerombolásának tervét elvetették.

2006. augusztusában, a lojalista, félkatonai szervezet, az Ulster Önkéntes Hadsereg azt állította, hogy 1981-ben bombát helyeztek el a Mansion Házban, azzal a céllal, hogy kisöpörjék a Sinn Féin (a legradikálisabban függetlenségért harcoló szervezet) vezetést a pártjuk az évi konferenciáján.
A bejelentés biztonsági riadóhoz vezetett a házban, a rendőrség és a hadsereg a 25 éves bombát kutatta.

Fotóalbum