'11 május

Tutankhamun - '11 május
Nagyobb kép

Tutankhamun kiállítás, RDS, 2011. május 15.

A kiállítás legelső terme tulajdonképpen egy "várakozóhely", az időközönként induló mozi, majd utána az egész kiállítás maga innen indul.

A videóvetítés Howard Carter-rel indul, aki 1922-ben fedezte fel Tutankhamun Királyok völgye-beli sírját, ami a mai napig az egyetlen, épségben megmaradt fáraósír.

A történet azonban évekkel korábban indult, ahogy Carter hite nem csökkent abban, hogy ő biza a jó helyen keresi a sírt. Szerencséjére találkozott George Herberttel, Carnarvon 5. grófjával, akinek az orvos éppen friss levegőt és pihenést írt fel. Így találkozott Carterrel és finanszírozta az ásatásokat. A területet felosztották kockákra és természetesen a legutolsó kocka a türelem legutolsó cseppjeként takarta a sírt.

A kiállítás legelején adtak hanganyagot (benne van az árban, felnőtt €18, diák €16, de mivel megrendeltük a jegyeket előre (ticketmaster) így még fizettettek velünk €4.25...?!?), a videóvetítés hangja is így érhető el, mint kiderült menet közben. :) A rövidke vetítés után a következő teremben megmutatták nekünk, mit látott Carter, amikor először egy kis lyukon keresztül bekukucskált a sírba. Majd láthatjuk a feltárt 3 egymásba helyezett koporsót, külön, külön kiállítva (persze replikák). Majd ezután a különbözű kincseket tekinthettük meg.

Fotóalbum