'09 június

Maritime Fesztivál - '09 június
Nagyobb kép

Szép napsütéses szombaton a dokkok közelében kezdtük a napot, kilátogattunk a Maritime Festiválra.

Nyüzsgő embertömeg, a parton ilyen-olyan finomságot/terméket áruló árusok, utcai zenészek, no és nem utolsó sorban vitorlások várták a látogatókat. 5€-ért fel lehetett menni a kikötőkben pihenő vitorlások mindegyikére.

Elsőként a Jeanie Johnston nevű vitorlásra mentünk fel. Ez a hajó másolata egy 19. századi vitorlásnak. Idén ugyan nem, de a korábbi években vitorlás kiképzés is volt a célja a hajónak, azon kívül, hogy a kikötőben állt, mint múzeum.

A Jeanie Johnston története az Ír történelem egyik legtragikusabb periódusának története: a Nagy Éhínség kora (írül: An Gorta Mór), ami végigsöpört az országon a 19. század közepén.

Az 1845-48-as években egy olyan gombafaj ütötte fel a fejét Írországban, ami igen rövid idő alatt elpusztította a burgonyatermés 80%-át. Országszerte minden családot érintett. Akkoriban a krumpli a legfontosabb táplálék volt, ma is nagyon nagy a szerepe, szinte mindenhez előszeretettel eszik. Amit én hallottam csoporttársaktól, pl. lasagnehoz is az volt a "köret".

Sok ember számára eljött a döntés ideje, megkockáztatni a rettegett tengerentúli hajóutat egy kivándorló hajón, vagy Írországban maradni és éhezni.

Ez volt az a pillanat, amikor a híres Jeanie Johnston belépett a képbe. A három árbócos, tölgyből és fenyőből készült 408 tonnás hajó Quebecben, Kanadában épült, egy neves skót születésű hajóépítő, John Munn által, 1847-ben.

Egy évvel később Nicholas Donovan kereskedő vásárolta meg, és eredetileg teherhajónak szánta.

A Nagy Éhínség azonban megváltoztatta terveit, és 1848. április 24-én 193 kivándorlóval a fedélzetén Quebec felé hajózott. Az ezt követő 7 évben a robusztus vitorlás 16 hősies utat tett meg Quebecbe, Baltimoreba és New Yorkba. 1848 és 1855 között 2500 ír emberrel szelte át az óceánt egy új, jobb élet reményében.

Nicholas Donovan tulajdonos, James Attridge kapitány és Dr. Richard Blennerhassett orvos szárnyai alatt, egyetlen életet sem vesztettek el a fedélzeten.

A Jeanie Johnston egyetlen fő fedélzettel és egy hátsó emeletfedélzettel büszkélkedhet. Az utazás átlag 2 hónapot vett igénybe. Az utazók, akik a hajóút előtt akár több mérföldet is gyalogoltak otthonukból, hogy elérjék a hajó indulását, kis helyen voltak összetömörülve, előttük az utazás, a bizonytalan jövővel.

A hajó belsejében látni lehet, hogy kis helye volt egy-egy embernek, nőknek, férfiaknak, gyerekeknek vegyesen.

A vitorlásból a hazaútra kivették a hálóhelyeket, és feltöltötték a hajót élelemmel.

Kik voltak azok az ír emberek, akik megtehették, hogy kifizetik a fejenkénti £3.10 összeget az utazásért? - teszi fel a kérdést a hajón kapott kis tájékoztató füzet.

Azt írják, ugyan az utas lista felfedezetlen maradt, egy Baltimoreba tartó hajóútról vannak feljegyzések. Farmerek és fizikai munkások nagy számban, a legnagyobb csoport azonban 16 és 30 közötti egyedülálló nők voltak. Egyik út alatt egy fővel gyarapodott az utasok száma, egy gyermekkel, akit a hajótulajdonos és a hajó neve után neveztek el: Nicholas Johnston Ryal.

Fotóalbum