Repülő

Maradt tehát a repülőgéppel történő állatkivitel.

Írországba egyetlen repülőtársaság jöhetett szóba, amelyik indít közvetlen járatot Budapest-Dublin között, és vihető rajta állat, ez a MALEV. Ők viszont mindenhová visznek állatot, csak a Brit-szigetekre nem. Angliába, Írországba nagyon szigorúak a feltételek, és csak MALÉV Air Cargo-val lehet állatokat utaztatni.

Ennek feltételei: minden állatnak külön hordozó kell, ami műanyag, de fém rácsos ajtóval, fontos, hogy jól zárható legyen. Nekünk volt két hordozónk, de Nudkának nem volt fém ajtaja, a görikének meg a tetején is volt fém ajtó, így ezeket nem vihettük.

A költségeket nem a tényleges fizikai súly alapján számolják, (illetve azt is beszámítják, de az a végső árhoz képest nem számottevő), hanem térfogatsúlyt számolnak. Azaz, minél nagyobb a hordozó mérete, annál többet kell fizetni. Nekünk, így előzetes telefonáláskor bemondott hordozó méretek alapján 120.000Ft-ra jött ki csak az állatoknak a repjegy. (3 db: 50*32*32, és 1 db: 58*39*39-es hordozókról van szó.) Fontos még, hogy az állatnak a hordozóban fel kell tudni vennie a természetes testtartását. Azaz, nemcsak fel kell tudnia állni a hordozóban, hanem a fejét is fel kell tudni emelnie.

Viszont a repülővel való utaztatás a Brit-szigetekre nem egyszerű dolog.

Először is, az útlevelek azon oldalait, ahol az állat adatai, a vérteszt eredménye, és a chip száma található, (Nudkánál a negatív FIV, FeLV tesztek eredménye is), el kellett küldeni az Ír Mezőgazdasági Minisztériumba. Azért, hogy megkapjuk a beviteli engedélyt, mert enélkül fel sem szállhatnak a gépre.

Mivel a párom már kint dolgozott, neki küldtem el a beszkennelt papírokat e-mailben, és Ő továbbította a minisztériumnak. Mindezt megtettük szerdán, és csütörtökön kaptunk egy telefont, hogy rendben vannak a papírok, és ha lefoglalunk az állatkáknak négy "ketrecet" (ami a megérkezés utáni vizsgálatokhoz szükséges), akkor pénteken meg is kapjuk e-mailban a beviteli engedélyt.

Az engedélyre ráírják a repülő pontos adatait. Mivel én velük szerettem volna utazni, így már a beszkennelt útlevelek és a vérteszt eredményének elküldésénél leírtuk, melyik géppel utazom, mik a járat pontos adatai. Így ők is azt a járatot írták az engedélyre.

A négy "ketrec" a következőket jelenti:
Le kell foglalni minden állatnak egy helységet, ahol megérkezés után megvizsgálják őket, megnézik a papírokat, és a chipjüket.

Mindezek költségei:
A helyért kell fizetni: az első állat esetén 100 EUR-t, majd a többi állat darabja 50 EUR. A vizsgálatért: Az első állatra 100 EUR-t, utána 20EUR/állat. Mivel este érkezünk, ottani idő szerint 20.55-kor, ezért még felszámolnak több, mint 140EUR-t. Mindezek után, pénteken megkaptuk a beviteli engedélyt, amire pontosan rá van írva, mikor kell megkapnia az állatkáknak a külső, belső élősködők elleni anyagokat. Azaz, a gép indulása előtt, 24 óránál nem hamarabb és 48 óránál nem később kell megkapniuk a fentieket. Továbbá, még kell egy hatósági állatorvosi engedély, hogy a lányok jó egészségnek örvendenek.

Még pár fontos dolog, amit tegnap tudtunk meg:
(A mi állatorvosunk ezt nem mondta.)
Érdemes arra figyelni, hogyha 11. hó 11-én kapta meg az állat a chipet, akkor a vérteszt ne egy napra essen ezzel a dátummal, hanem lehetőleg utána. Mert ezt figyelni szokták, és esetleg beleköthetnek.

Valamint: A veszettségi szerológiai teszt lapján az útlevélnek, ne a magán állatorvos pecsétje legyen, hanem az Országos Állategészségügyi Intézet pecsétje.

A gyomrom görcsben van, hogy vajon minden rendben lesz-e az utazás előtt, alatt, után a lányokkal. Minden simán fog-e menni, vagy lesz még valami, amire nem számítottunk?