Előkészületek

Vadászgörény és cica bevitele Írországba, repülővel.

Amikor eldöntöttük, hogy kimegyünk dolgozni külföldre, már 4 állatkánk volt. Így nem volt kérdés, velük együtt terveztük a kiutat. Mikor megnéztük, hogy s mint lehet Írországban munkát vállalni, akkor annak is utána jártunk, nekik mi szükséges ahhoz, hogy velünk jöhessenek. Számunkra egy percig nem volt kétséges, hogy őket is visszük magunkkal, pedig tudtuk, mélyen a pénztárcánkba kell majd nyúlni (illetve a bankéba...), mert a Brit-szigetekre nem olyan egyszerű állatot bevinni.

2005. november 11.-én megcsináltattuk nekik az útlevelet, megkapták a chipet (fejenként a chip + útlevél 8.500Ft), és mindenki átesett egy vérvételen (fejenként 9.000Ft), aminek a célja az volt, hogy megállapítsa, vajon elég veszettség elleni antitest van-e a szervezetükben. (Veszettség szerológiai teszt)

A chip beültetést mindannyian jól viselték. A nyakuk bal oldalára kapták, miután egy kicsit leborotválták nekik a szőrt, és megtisztították a bőrfelületet, ahová egy injekciós tűnek kinéző eszközzel beültették a picike chipet. A vérvétel már macerásabb dolog volt, ehhez leborotválták az egyik lábacskájukat, és levették a szükséges mennyiséget. A vértesztet az Országos Állategészségügyi Intézetbe (1149 Budapest, Tábornok u. 2.) küldték, hiszen ez a magyarországi akkreditált laboratórium. Az itt elkészült eredményt fogadják el külföldön. Majd kaptunk egy szép papirost, aminek az eredménye mindenkinél pozitív lett. Azaz a 0,5NE határértéket jóval meghaladta mind a négy állat szervezetében lévő veszettség vírus ellenanyag.

A vér levétele után, 6 hónap karantént kellett eltölteniük itthon, azaz csak olyan országokba utazhatnak ez idő alatt, melyek veszettség mentesnek vannak nyilvánítva. Ezt azért lehetett megoldani itthon, mert Magyarország a veszettség mentes országok között van.

Még a vér levétele után, de minimum 1 hónappal a kivitel előtt volt szükséges beadni nekik a következő veszettség elleni oltást.