Internet

Ahhoz, hogy az elkészített oldalunkat mások is megnézhessék, fel kell töltenünk egy webszerverre. Amennyiben nem rendelkezünk saját webszerverrel, ami a legvalószínűbb, igen sok ingyenes tárhely közül tudunk válogatni.
Például:
- www.freeweb.hu
- www.ultraweb.hu
- www.cjb.hu
- atw.hu
- www.extra.hu
Ezekben közös, hogy mindegyik biztosít egy bizonyos méretű tárhelyet és egyéb funkciókat is, amikről az adott cég honlapján tájékozódhatunk.
A tárhely a forrás fájlok tárolásához szükséges. A kezdő oldalunkat index.html-nek, vagy Index.html-nek kell elneveznünk.

Az FTP programok használata

Ha kiválasztottuk a számunkra megfelelő tárhelyet, akkor már csak az oldal(ak) feltöltése maradt hátra. Ehhez FTP programot kell használnunk.
Az FTP programokat nagyon könnyű használni, gyakran csak át kell húznunk a fájlokat az egyik ablakból a másikba.br /> Én a Total Commander nevű program FTP szolgáltatását használom. A Total Commander letölthető innen.

Ha megnyitjuk a Total Commandert, a felső menüsorban láthatjuk az FTP ikonját, amit én az alábbi képen bekereteztem:

HTML / CSS

Ha rákattintunk az ikonra, a következő képen látható ablak fog felugrani:

HTML / CSS

A New Connection vagy Új kapcsolat gombra kattintva tudunk beállítani egy FTP kapcsolatot. A megjelenő ablakban meg kell adnunk a megfelelő információkat:
Session: Ide olyan nevet írjunk, amiről később megismerjük az oldalt.
Host name: Ide kerül a tárhely host neve, pl. a freeweb esetében: ftp.fw.hu
User name: Ide írjuk a tárhely regisztrációja során megadott felhasználó nevünket.
Password: Jelszó, amit szintén a tárhely regisztrációja során adtunk meg.
Majd kattintsunk az OK gombra, amivel a bal oldali fehér részben meg fog jelenni a Session mezőben megadott név. Innen már csak a Connect vagy Kapcsolódás gombra kell kattintani, és fel is léptünk a szerver által biztosított saját tárhelyünkre. Egyik ablakban lesz a tárhelyünk, a másikban megkeresük hova mentettük el az index.html-t és az esetleges többi oldalt, majd egyszerűen az egyik ablakból áthúzzuk a fájlt a másik ablakba.

Miután felmásoltuk az index.html-t, és persze a hozzá felhasznált képeket, illetve ha készítettünk, akkor a többi oldalt is, egyszóval minden alkatrészt, akkor nyissuk meg a böngészőt, és nézzük meg oldalunkat. Ha például a freewebre töltöttük fel az index.html oldalunkat, akkor a böngésző címsorába ezt kell megadnunk:
http://www.freeweb.hu/felhasználónév/index.html
Természetesen a felhasználó név helyére a tárhely regisztráció során megadott felhasználó nevünket adjuk meg.

Készen is vagyunk.

Ha a leckék során, bármilyen kérdésed lenne, vagy esetleg plusz információra van szükséged, nyugodtan keress meg: info@dzsuszti.net.

HTML/CSS