Címke

Mi az a címke?

Címke, azaz tag (ejtsd: teg), nem más, mint az XHTML legalapvetőbb eleme. A felhasználható címkéket, azok tulajdonságait és lehetséges tartalmukat egy szabályrendszer határozza meg. Az, hogy pontosan melyik szabályrendszerhez igazodva készítettük el az oldalunkat, a HTML oldal elején lévő DOCTYPE utasítással adjuk meg.

Például:
Minden weboldal tartalmaz hyperlink címkét, azaz a-t, mely az oldalak közötti oldalak navigálását teszi lehetővé.

A címkék a következő részekből épülnek fel:
Kezdő és zárócímke, ahol a kezdőcímke tartalmazza a címke nevét és tulajdonságokat, a zárócímke pedig a / jel után a címke nevét.
A tulajdonságok tulajdonságnév és tulajdonság érték párokból állnak. (Néhány kivételtől eltekintve, ahol nincsen tulajdonságérték).
A tulajdonság és tulajdonságérték között mindig = jelnek kell állnia, és a tulajdonság értéknek mindig " vagy ' jelek között kell elhelyezkedniük. (Itt az egyetlen szabály, ha az egyik jellel elkezdtük, akkor azzal folytassuk).

Például:

<a href="http://www.dzsuszti.hu">link</a>

Itt a címke neve az a, egyetlen (jelenleg megadott) tulajdonság pedig a href, melynek értéke az oldal címe, amelyre navigálni szeretnénk.
A fenti példában a
Kezdőcímke: <a href="http://www.dzsuszti.hu">
Zárócímke: </a>
Közöttük pedig a címke tartalma helyezkedik el: link

A használható címkékről és azok használatának alapvető szabályairól a következő oldalon tájékozódhatunk: www.w3schools.com