Világháló

Hogy működik a Világháló?

Ha weboldalt szeretnénk készíteni, érdemes legalább nagy vonalakban megértenünk mi is történik, amikor egy érdeklődő meg szeretné nézni oldalunkat.
Ennek elmagyarázásához először nézzük sorra a felhasználó által látható eseményeket, majd kivesézzük mi is történik ezalatt a háttérben.

Tehát mit is látunk, mint felhasználó:

1. Beírjuk a kívánt oldal címét, azaz URL –jét a böngésző címsorába. (Uniform Resource Locator – egységes erőforrás-azonosító, URL –ről bővebben: wikipedia)

2. A böngésző dolgozni kezd, amit növekvő csíkkal, forgó földgömbbel, vagy más mozgó izével ad tudtunkra.

3. Amennyiben szem előtt van a modemünk, láthatjuk, hogy egy kis lámpa veszettül villogni kezd rajta.

4. Internet kapcsolatunk sebességétől függően pár másodperc vagy pár tíz másodperc múlva az oldal kezd megjelenni a böngészőben.

5. Böngészőnk ablakának háttérszíne megváltozik, aztán a szövegek megjelennek, majd egymás után jelennek meg a képek, animációk, majd végül összeáll az egész oldal úgy, ahogy azt készítői megálmodták (persze ha ezt a böngészők készítői is így akarják, de erről majd később…)

De mi is történik a háttérben ez alatt?

Lássuk:
1. Amikor beírjuk a kívánt címet, és a „Enter” –t ütünk , a böngésző összeállít egy „csomagot”, mely szabványos formában tartalmazza annak a html oldalnak a pontos címét, melyet látni szeretnénk, majd ezt a csomagot elküldi annak a szervernek (kiszolgáló számítógép), amelyiken ez a fájl megtalálható.

2. A szerver megkapja a kérést, és válaszol rá egy szabványos válasz csomaggal, mely többek között tartalmazza kért HTML oldal forrás kódját.

3. Az oldal forrása megérkezik böngészőnkbe, mely értelmezi azt, és elkezdi megjeleníteni az oldalt. A HTML kód meghatározza az oldal struktúráját, és az oldalon látható szöveget is tartalmazza.

4. A böngésző a forrás letöltéséhez hasonlóan letölti az oldalba ágyazott képeket, animációkat, és megjeleníti őket.