A vadászgörény

Mustela putorius furo, azaz vadászgörény. (görény, vagy ha tetszik göri. ;)

Háziasított állatok, 8-10 évig élnek. Rokonuk a közönséges görény, nyest, nyuszt, hermelin, nyérc, menyét, rozsomák. Régebben vadászati célok miatt tartották, napjainkban azonban főként kedvenceinkként vannak jelen az ember mellett, azaz társállatok. De még milyenek! Tanúsítják ezt a rengeteg összegyűjtött képek, videók a lányainkról.

Hosszú testük, rövid lábuk van, a nőstények kisebbek, mint a hímek. Nekünk kis törékeny lányaink vannak, de szeretnék egy gyömöszölhető, mackós fiút is, majd ha a körülmények is úgy engedik, hogy felelősséggel tudjunk róla gondoskodni.

Sokaknak egyből a 'büdös, mint a görény' jut eszébe, ha megemlítődik a nevük. Bundaszaguk akárcsak a kutyáké, macskáké. Bűzmirigyüket akkor használják, ha veszélyben érzik magukat. A tévhiedelmekkel ellentétben, ez a szag egy egyszerű szellőztetéssel tovaillan. Nem ajánlott a bűzmirigy kivétele, csak akkor ha nagyon sokszor pukizik a göri. Már csak azért sem ajánlott, mert nincs köze a görény szagához.
Ivarérésnél felerősödik a szaguk, egy ivaros hím szaga zárt környezetben, például lakásban igen szúrós is lehet. Ivartalanítás után idővel, ez elmúlik.

Görény