Polip

Hozzávalók: (150 cm széles anyagból 1.5 méter.)

- 2 db 52cm * 60cm vászon anyag (sűrűszövésű anyag a legmegfelelőbb, mivel azt nehezen kaparják szét).

Erre a méretre még nincs rászámolva a varráshoz szükséges rész. Ebből a téglalapból kell kivágnunk a 30 cm oldalú hatszöget, ami a polip fejének alja lesz:

- 2db 112cm * 28cm vászon anyag.

Ebből vágjuk ki a polip fejéhez szükséges háromszögeket: 30cm az aljuk és 36cm a száruk. 12 db egyenlő szárú háromszögre van szükség, hiszen két anyag közé fog kerülni az 1 cm vastag szivacs, merevítésnek.

barkacs
barkacs
barkacs
barkacs

- 4 db 30cm * 80cm-es vászon anyag, a polip 4 db karjának.

A karok méretei, mint a polip szája, nőstényekre van méretezve. Ha fiúknak készült volna, nagyobb karok kellettek volna, hogy beleférjen a nagyobb testű fiú is.

Ha kivágtuk a darabkákat, akkor a legelső lépésként a 12 db háromszög közül 10 db-ra egy 10 cm-es egyenlő oldalú háromszöget vágunk alulra, hogy hozzá tudjuk varrni a karokat a hatszög 4 oldalához, illetve az 5. oldalon lesz a polip szája, a 6. oldalra pedig nem kell lyuk:

barkacs
barkacs

Ezután, egyenként a 6 oldalba be kell varrni a szivacsdarabot:

barkacs
barkacs
barkacs
barkacs

Majd összevarjuk a polip fejét, a 6 elkészített háromszöget, úgy, hogy az egyik oldalát nem varrjuk össze, hogy legyen hol kifordítani.

A következő lépés, hogy a polip alját, a hatszöget is körbeszegjük, majd a két réteg közé varrjuk a szivacsot, és ha bírja a gépünk, a szivacsot odavarrjuk a két anyag közé, hogy ne mozduljon el, ha mosni szeretnénk.

Ezután az elkészült hatszög aljhoz hozzávarrjuk az összevarrt háromszög oldalakat:

barkacs

Most következnek a polip karjai:

A 30cm * 80cm-es anyagot félbehajtjuk, és közévarrjuk a 3 db 8cm * 38cm-es szivacsdarabokat:

barkacs

Először a középső szivacsot varrjuk be, majd a következő lépésben a két szélső szivacsot:

barkacs

Ezután varrjuk össze, így háromszög alakú karokat kapunk, ami pont illeszkedni fog a polip fejéhez, a kivágott lyukakhoz a háromszög oldalain.

A polip karjainak hozzávarásakor a fejhez arra ügyeljünk, hogy vegyük számításba, hogy a polip oldala nem derékszöget zár be a hatszöggel, így a karok alját beljebb kell varrni, mint a tetejét, hogy a kész műnél ne felfelé álljanak a karok.

Nálunk a már majdnem kész polipot először Nudli próbálta fel. :Đ

Képek a polipfoglalásról.

barkacs