5. nap - Verona, Padova

'09 Észak-Olaszország - 5. nap - Verona, Padova
Nagyobb kép

A mai napot a veronai San Zeno Maggiore bazilikában (Basilica di San Zeno) kezdtük. Térkép a láblécben.

A kapott leírás szerint, az egyik legjobb állapotban fentmaradt román építészeti remekmű Észak-Olaszországban. A felhasznált tufa köveknek és tégláknak köszönhetően a homlokzat meleg színeivel domináns a téren. Ebből mi sajnos csak egy kis részletet láthattunk, mivel éppen javítás alatt állt, egy nagy, a valóságot tükrözni akaró ponyvával volt bevonva a bazilika homlokzata. Első pillantásra azt hittük, hogy be sem fogunk tudni menni, de szerencsére tévedtünk. :)

A templom arra a helyre épült, ahova Szent Zeno el lett temetve, megőrizvén a relikviákat és tiszteletet adván a szentnek. Verona 8. püspöke Afrikában született, ő felelős a város kereszténnyé térítéséért. A mai napig őrzik 92 db szentbeszédét.

A korai templom a 6. században számos változtatáson ment át, de így is hamar kiderült, hogy nincs elég hely a növekvő számú hívőknek. Ebből kifolyólag megszületett a terv, hogy egy nagyobb templomot és egy kolostort építenek a helyére. 806. december 8-án, Pipin király felügyeletével az új bazilika fel lett szentelve, majd Szent Zeno relikviáit is az ő jelenlétében szállították át 807. május 21-én.

963-ban a magyarok által hozott pusztítást követően a bazilikát újjáépítették, ami 983-ban lett felszentelve.

A napjainkban látható bazilika a 11. századi változtatásoknak köszönhető. Bal oldalon a korai kolostor tornya látható (13. század), jobb oldalon pedig a harangtorony (12. század). A homlokzat legszebb része a rózsaablak (the wheel of fortune). A belső bronzajtó felvonultat 48 bibliai témájú reliefeket és egyéb képeket Szent Zeno életéből.

A bazilika után végigsétáltunk a városon, át a folyón, hogy ellátogassunk a Római Színház (Teatro Romano) és a Régészeti Múzeum (Archaeological Museum) területére. A Szent Péter-hegy lábánál fekvő római színház Kr. e. 1. században épült, napjainkban koncerteknek, előadásoknak ad otthont.

Az idő során a terület ki volt téve az időjárás viszontagságainak, majd templom és kolostor épült az egykori színházra. 1830-ban Andrea Monga saját pénzén megvásárolta a területet, majd elkezdték a feltárási munkálatokat. Az egykori színház színpadjának kis része élte túl, de az ülőhelyek nagy része megmaradt. Alapos feltárásra a 20. században került sor.

A terület hátsó részénél, követve a lépcsőket juthatunk fel a kolostorba, ami ma régészeti múzeumnak ad otthont, ahol számos görög és római kori darabok vannak kiállítva. A lépcsőkről a kilátás Veronára lélegzetelállító. :)

Nem messze a Római Színháztól bújik meg a Giardino Giusti reneszánsz kert, Olaszország egyik legrégebbije, amit az 1580-as években hoztak létre. A lenti rész gondosan gondozott és alakzatba ültetett sövények, kavicsos sétányok és cserepes növények egyvelege, szemben a fentebbi rész természetesebb összevisszaságával. A fenti részből szép kilátás nyílik Veronára. (€6/fő)

Veronát természetesen nem hagyhattuk hátra anélkül, hogy Júlia házát (Juliet's House, azaz Casa di Giulietta) láttuk volna. Bizton mondhatom, hogy Verona legforgalmasabb háza táján jártunk. Ha azt mondom, rengetegen voltak, akkor nem is írtam le eléggé mennyien. Fiatalok firkáltak a falakra, sor állt az erkélyre való felmenésért, sor állt Júlia szobra előtt, mivel jobb mellének megtapogatása szerencsét hoz. :)

Miután összepakoltunk, útnak is indultunk Padovába. Verona Padova 1 órás út csupán, jobban izgultunk, hogy találunk-e zökkenőmentesen parkolóhelyet.

Itthonról kinyomtatott lapok tömegével indultunk útnak, köztük lista Padova parkolóiról, bejelölve melyik is lenne a legjobb nekünk. Ezen a térképen számos parkoló található, nekünk nagyon hasznos volt. Itt pontos nyitvatartási idők, árak találhatóak az egyes parkolókról.

Még otthon megrendeltük a jegyet a Capella degli Scrovegnibe, mivel előre lefoglalt jegy nélkül nem látogatható. Este 8-ra volt jegyünk, így úgy indultunk el Veronából, hogy még tudjunk parkolóhelyet is találni és kényelmesen megtalálni merre kell kiváltanunk a jegyünket. (€8/fő, esti jegy)

Capella degli Scrovegni Giotto freskói miatt világhíres. Enrico degli Scrovegni 1303-ban építtette a kápolnát remélve, hogy ezzel megkíméli halott apját a pokolban való örökkévaló kárhozattól. A kápolna belsejének minden centiméterét Giotto által 1303 és 1305 között készített freskók borítják Krisztus életéről. Eszméletlen! Egy igazi gyöngyszem, és nagyon jó volt látni, hogy mindent megtesznek, hogy még sokáig látogatható legyen.

A kápolna picike, ezért meghatározott számú látogató léphet csak be egyszerre. Belépés előtt van egy 15 perces videóvetítés, miközben az emberek aklimatizálódnak a helységhez. Ezután szabad csak megcsodálni a freskókat, ami szintén maximum 15 perc.

A bámulatos freskók után volt még annyi időnk, hogy egy kicsit körbe tudtunk nézni Padovában. Így megnéztük a Szent Antal Bazilikát (Basilica di Sant'Antonio, The Basilica of St Anthony).

Az 1230-as években kezdték meg építését, és 1301-re fejezték be. Szent Antal Lisszabonban született, és 1231. június 13-án halt meg Padovában. A velencei Szent Márk Bazilika hatása érződik az épületen. Román stílusú, hatalmas, míg a belseje gótikus.

A bazilika után még sétáltunk a Prato della Valle téren, a Chiesa di Santa Giustina mellett. A tér egy ovális, füves, fás terület, körbe 82 szobor látható, tekintélyes padovaiakról megformázva. Nagyon szép tér, ahogy a közelében lévő templom, és maguk a szobrok is tükröződnek az ovális teret körbevevő csatorna vizében.

Időnk fogytában volt és még le kellett autóznunk Ferraraba, ahol az éjszakát töltöttük a Hotel Nettunoban.

Fotóalbum