9. hét

Monoprint - Collagraph - Fólia nyomat - Hidegtű - Ofszet - Chine Colleé - Kettős nyomat

Kaptunk két darab lapot, vastagot, az egyik fele fényes, a másik nem. Erre kellett ráragasztgatni különböző anyagokat, hogy ún. collagraph-ot készítetsünk. Ezt a lapot hívjuk nyomóformának (plate), azaz az ezen található/kialakított alakzat festékezés és préselés után megjelenik a papíron.

Én két madarat rajzoltam ehhez a feladathoz, csak körökből, háromszögből, és amolyan "puzzle madaraknak" szántam őket, tehát a két madár össze is illik. Ugyanis az egész műhely a "párok és ikrek" jelszón alapul. Tehát minden munkánkban ennek kell látszódnia, valamilyen formában.

Aztán sorba álltunk a festékért, hogy a festékes hengerrel bekenjük a nyomóformára ragasztott anyagot/papírt. Majd aztán sorban álltunk a présnél is, amit alapvetően könyvek kötéséhez használnak. Van egy másik prés is, ami egy henger, amit tekerni kell és a henger alá kell tenni a papírt és a festékkel bekent lapot. Ez a másik prés úgy működik, hogy két vaslap szorítódik függőlegesen egymásnak. Ezek közé tettük be a festékes nyomóformát, rá pedig a papírt.

A kapott képpel aztán elballagtunk a másik, hengeres préshez, a lap fölé helyeztünk egy ugyanakkora méretű vastagabb, fényes felületű lapot, majd az egészet áttekertük a prés alatt. Ún. ofszetet (offset) készítettünk a képünkről.

1/1
Megjegyzés: A legújabb Internet Explorerben (IE 9) csak akkor lehet a nagyobb képet látni, ha a compatibilitási mód be van kapcsolva. Merre találom?

Monoprint - Collagraph - Fólia nyomat - Hidegtű - Ofszet - Chine Colleé - Kettős nyomat