9. hét

Monoprint - Collagraph - Fólia nyomat - Hidegtű - Ofszet - Chine Colleé - Kettős nyomat

A monoprinthez össze kellett állítanunk egy "kis" füzetecskét. Azaz egy keményebb téglalap alakú lapra fóliát kellett rácelluxozni, ez alá kellett betenni a rajzunkat, amit el kívántunk készíteni. A fólia fölé, a téglalap egyik oldalára kellett ráerősíteni egy "keretet", ami olyan alakú lehet, amilyet szeretnénk, ami megadja a képünk határait. Végül efölé jött maga a lap, amire majd a kép kerül.

A folyamat érdekes: bekenjük az első színnel a fóliát, letöröljük/letakarjuk egy lappal azokat a részeket, amiket nem szeretnénk hogy megjelenjen a végső képen, végül becsukjuk a "könyvet" és mehet is a présbe. Ezt a folyamatot kell elvégezni annyiszor, míg a kívánt eredményt el nem érjük. Alap színek vannak, azaz ha zöldet szeretnénk, akkor a zöld részeket kétszer kell kinyomtatnunk, sárgával majd kékkel.

Arra rájöttem, hogy nem minden kép jó monoprintelésre. Azaz ha finom vonalakat szeretnénk eléreni, akkor ne ezt a módszert válasszuk.

1/1
Megjegyzés: A legújabb Internet Explorerben (IE 9) csak akkor lehet a nagyobb képet látni, ha a compatibilitási mód be van kapcsolva. Merre találom?

Monoprint - Collagraph - Fólia nyomat - Hidegtű - Ofszet - Chine Colleé - Kettős nyomat