A festés

1. lépés: szerezzünk be valamilyen üveget. Barkács boltokban, vagy akár nagyobb élelmiszer üzletekben is lehet kapni képek megvédésére/felakasztására szánt üveget, aminek vékony fa vagy farost lapból készült hozzácsatolható hátulja is van. Üveget vágathatunk üvegesnél is, vagy festhetünk üvegpalackra, vázára, tányérra stb.

2. lépés, de a festés legfontosabb momentuma: tisztítsuk meg az üveget denaturált szesszel. Ez a lépés nagyon fontos, mert a szöszös, poros felületen nehezebben marad meg a festék, ráadásul nem is néz ki szépen, ha szöszök állnak ki a képből.

Miután az üveg tisztításával készen vagyunk, kontúrozóval húzzuk ki a kép kontúrjait. A kontúrozó fajtájától függ, hogy mennyi idő kell neki, míg megszárad.

Általában 2-3 óra száradás után jöhet maga a festés. Festékből két fajta létezik: alkoholos és vízbázisú. Én az alkoholos festéket használom, mert tartósabb. A szaga sem olyan vészes, elviselhető. Van átlátszó és fedő festék. Mindkettővel érdemes megismerkedni. Létezik egy ún. színtelen lakk nevű festék, ami nagyon fontos kellék. Ezt használhatjuk színek világosítására, színátmenetek létrehozására.

A festéket vigyük fel a képre ecsettel, ha netán túl sokat vittünk fel, akkor fülpucolóval leszedhetjük a felesleget. Jó módszer a fogpiszkáló használata, hogy a festéket elgyengessük a kontúrok között. Különleges hatást lehet elérni, ha kisebb szivaccsal visszük fel a festéket egy nagyobb felületre.

Ha készen vagyunk a képpel, hagyjuk vízszintes helyzetben megszáradni. A száradási idő függ a festék fajtájától.

Jó munkát!