8. nap - Assisi, Gubbio, Cortona

'09 Észak-Olaszország - 8. nap - Assisi, Gubbio, Cortona
Nagyobb kép

A nap középpontjában Assisi állt, de mivel a Cortona alatt fekvő Camuciából indultunk, a Trasimeno tavat is útba ejtettük egy kis lábnyújtóztatásnyi séta idejére. A reggeli tó békéje után indulandusz volt a várva várt Assisiba. :)

A bazilika látványa természetesen már a város lábánál megállásra késztetett bennünket egy kis fotózásra. :) A város csendes volt, amikor megérkeztünk, alig sétált erre-arra egy-egy ember.

Első utunk a Szent Ferenc Bazilikába (Basilica di San Francesco) vezetett, a helyes kis emelkedőkön felkapaszkodva. A ferences rend alapítójának, Assisi Szent Ferencnek a szülővárosát már ebből a rövidke kóstolóból a szívünkbe zártuk.

A bazilika tulajdonképpen két templom együttese. Az alsó templom 1228-1230 között, míg a felső 1230-1253 között épült. Az 1818-as kriptában található Assisi Szent Ferenc sírja.

Nem sokkal Szent Ferenc halála után, egy assisi polgár a szerzeteseknek ajándékozta azt a dombot, ahol korábban a kivégzések voltak, ahol ma a bazilika áll, amit maga Szent Ferenc választott ki nyughelyének. IX. Gergely pápa 1228-ban nyílvánította szentté Ferencet, majd elhelyezte az alsó templom alapkövét.

Az alsó templom a Piazza Inferioren található, egy bámulatos 15. századi oszlopcsarnokkal határolva. Giotto, Cimabue, Lorenzetti testvérek alkotásaival dekorált az alsó templom, míg a felsőben többek között Giotto freskói illusztrálják Szent Ferenc életét.

A bazilika mellett áll a kolostor a Subasio-hegységből származó fehér és rózsaszín tégláival. Nagyon szép.

A bazilika után belevetettük magunkat Assisi szűk kis kapaszkodós utcáiba, egészen a Santa Maria sopra Minerváig, a Piazza del Comunen. A templom Szűz Máriának lett szentelve, amit a korábbi román templomra építettek, ami Minervának, a bölcsesség istenének volt szentelve. Egy rész a korábbi román templomból napjainkban is látható.

A Piazza del Comune egy nagyon szép kis tér, az egyik végében egy szökőkúttal. Innen egy rövid séta után megtaláltuk a Chiesa Nuova templomot, amit 1615-ben építettek feltehetőleg Szent Ferenc szülőházának helyén.

Kelet felé folytatva a sétát, a hangulatos kis utcákban, sok-sok kitett portéka között a San Rufino Dóm (Duomo di San Rufino) felé. Természetesen az íncsiklandozó illatoknak nem tudtunk ma sem ellenállni, így egy igen helyes kis boltban vettünk zsemit, de még milyet! Friss sonka, paradicsom és sajt megmelegítve. Mennyei. :D

Az ötödik században építették erre a helyre a legelső templomot. A templom alapítása óta Szent Rufinonak, a 3. századi püspöknek lett szentelve, aki a kereszténységet hozta Assisibe és aki itt halt mártírhalált. 1028-ban Assisi püspöke látomása hatására a templomot lerombolták és egy román templomot építettek a helyére. 1134-ben azonban egy következő püspök ismét leromboltatta a nem túl öreg templomot, és az eredmény látható napjainkban is. Csupán a harangtorony maradt meg a 11. századi templomból.

Itt keresztelték meg Szent Ferencet. Román homlokzata nagyon szép a három rózsaablakkal.

Ismét egy rövid kis séta után, ellátogattunk a Santa Chiara Bazilikába (Basilica di Santa Chiara).

A 13. századi gótikus templom ad otthont Szent Klára relikviáinak, aki Szent Ferenc barátja és pártfogoltja volt. 1257-ben, három évvel Klára halála után, és egy évvel szenté avatása után épült a templom.

Még mielőtt folytattuk volna utunkat Gubbio felé, felnéztünk a Rocca Maggiore Erődhöz. Parkolás után, kaptatva a meredek úton felfele, rágógumi kerítésbe botlottunk. A teljes műanyag kerítést rágók borították. Nem tudni hány év "hagyománya" a dolog, de döbbenetes... Megnéztük a kiállítást, és felkapaszkodtunk szűk lépcsőkön egy kis kilátóhoz. A látvány gyönyörű, a teljes környék, dimbek, dombok, no és nem mellesleg a város is belátható.

Miután nyakára jártunk a kis assisis édességcsomagunknak, folytattuk utunkat Gubbio felé.

Először a felvonóhoz (Colle Eletto Cable Car) igyekeztünk, mivel azt mindenképpen ki szerettük volna próbálni. :) A felvonó aljában nagyon könnyen találtunk parkolóhelyet.

A felvonót Szent Ubaldo, Gubbio patronának halálának 800 éves évfordulójára építették. Összeköti a várost az Ingino-hegy tetején álló St. Ubaldo Bazilikával.

Az egész egy nagy móka. :D 6 perc alatt visz fel 900 méterrel magasabbra. Úgy működik, hogy jön a felvonó, meg sem áll, egy ember segít felugrani rá. :D Kis túlzással kétszemélyes. :) Ugyan befértünk mindketten, de megmoccanni nem tudtunk. :) A leszállás ugyanígy megy.

A St. Ubaldo Bazilika egy főhajóval és négy oldalhajóval rendelkezik. A kívülről kicsit egyszerű bazilika ablakai a szent életének állomásaival dekoráltak. Maga a szent teste a márvány oltár felett látható kristály-urnában.

A bazilika után volt még annyi időnk, hogy megnézzük a Palazzo dei Consolit, és az erkélyről megszemléljük Gubbiot madártávlatból. Helyi festők munkái, a hét iguviumi tábla (Eugubine Tablets) kiállítás után a város a magasból gyönyörű volt. A hatalmas téren (Piazza Grande) már nem voltak sokan, így gyönyörködtünk egy kicsit az épületben kívülről is.

A tér másik oldalán áll a Palazzo del Podesta (Palazzo Pretorio). A két palotát direkt építették erre a pontra. Ez az a hely, ahol Gubbio négy negyede találkozik, tehát középre építkezve egyik negyedet sem helyezték előbbre a másiknál. A két épület ugyanabban az időben készült, a 14. században, szemben egymással, a tér két oldalán, Matteo di Giovanni, azaz Gattapone által.

Lassan elkezdett lemenni a nap, de még volt annyi időnk, hogy körbe tudtuk sétálni a Román Színház maradványait, majd indultunk is vissza Cortonába, egy kis esti sétára és vacsira.

Fotóalbum