Teide Nemzeti Park

Vilaflor - Csúcson - Holdbéli táj - Roques de Garcia - Egyéb - La Laguna felé

Tenerife '08 október
Nagyobb kép

Vilaflor nem tartozik a Nemzeti Parkhoz, de a mi utunk mindig ezen a kis helyes hegyi falun keresztül vezetett fel a Parkba, így ebbe a kategóriába tettem a képeket.

A hegyre felvezető út lenyűgöző. Reggel, ahogy a nap kezd felébredni, az utak és a környék is életre kel. A fenyvesen keresztüljutó sugarakban fürdik a kanyargós út. Az út szélén ugyanaz a kis bástyaszerű korlát található, mint a Masca-völgyben. Lassan lehet haladni.

Délután 5 fele aztán megérkezik a köd, azaz maguk a felhők, ellepik a hegyoldalt, majd lassan bekúsznak az útra is. Ilyenkor a táj félelmetes, a fények érdekesek.

Nekünk volt szerencsénk esőben is végigmenni ezen az úton, csigalépésben, óvatosan. Este is jártunk erre, a csend leírhatatlan.

Az 1500 méter magasságban fekvő falu Spanyolország legmagasabban fekvő települése. Ezen túl kezdődik a Nemzeti Park. Az út szélén itt-ott parkoló autókkal találkoztunk, mert a környéken remek gyalogtúrákat lehet tenni, ha valaki erre készült.
A kb. 1800 lelket számláló kis falu szinte állandóan felhőben van. Levegője kristálytiszta.
A falu spanyol nevének jelentése: "virágok városa". Útikönyvünk szerint a környék tavasszal virágtengerbe borul. Gyönyörű lehet.

Egyszer volt szerencsénk belekeveredni a falu keskeny utcáiba, nem mintha oly nagy lenne, de kerestünk egy leágazó utat, és így befordultunk egy kis utcába. Onnan aztán nem volt más út, csak lefele és előre, mert megfordulni aligha lehetett volna. :D Arra az útra jutottunk ki végül is, amerre amúgy is mentünk volna, csak így levágtunk egy pár kanyart, és láttuk Vilaflor kis keskeny utcáit is.

Los Cristianosból a faluba érve teraszok rengetegje tárul az ember szeme elé. A hegyoldalban végig teraszokat készítettek a helyiek, és szőlőt és zöldségeket termesztenek, mindenhova elvezetve az öntözőcsatornákat.

Fotóalbum

Vilaflor - Csúcson - Holdbéli táj - Roques de Garcia - Egyéb - La Laguna felé