Teide Nemzeti Park

Vilaflor - Csúcson - Holdbéli táj - Roques de Garcia - Egyéb - La Laguna felé

Tenerife '08 október
Nagyobb kép

A Roques de Garcia nevű sziklaképződmény a Teide Nemzeti Park egyik legismertebbje. Némelyik 150 méter magasan kiemelkedik a kráter szintjéből. A leghíresebb darabja a Roque Cinchado, ami egy több száz tonnás kemény kőzet, alja jobban kopik, mint a teteje.

A sziklaképződmények kialakulásának története röviden:
A múltban ezt az egész területet egyetlen hatalmas vulkán uralta. 170ezer évvel ezelőtt alakult ki a Las Canadas kráter, amikor a vulkán teteje beomlott, és északi irányba belecsúszott a tengerbe.
Az eredmény egy patkó alakú medence, ahol a Garcia sziklák magasodnak napjainkban az ég felé.
Ezek a sziklák tulajdonképpen lávamaradványok. A kráterekben fortyogó láva nagyon lassan kihűlt és megszilárdult. Az idő folyamán a láva körül elkopott a vulkán, így megmaradt az igen kemény, időjárásnak ellenálló láva.
A földcsuszamlást vulkanikus aktivitás követte, ami napjainkban is aktív, de az aktivitásban több évszázados nyugalmi időszakok vannak.

A sziklacsoportra fel lehet mászni, a kezdetben kiépített lépcső azonban egy idő után eltűnik, és a kövek között lehet felkapaszkodni tovább.
Innen a tetőről belátni a kráter egész nyugati medencéjét, ahogy a Pico Viejo-ról az 1700-as években lezúduló lávafolyam utat talált magának a sziklák között, majd valahol a medence közepén megtorpant, mert elfogyott az utánpótlás.

Esős időben, mivel a kráter fala nem vízáteresztő, de maga a láva igen, ideiglenes tavak gyűlnek fel a medencében.

Fotóalbum

Vilaflor - Csúcson - Holdbéli táj - Roques de Garcia - Egyéb - La Laguna felé