Teide Nemzeti Park

Vilaflor - Csúcson - Holdbéli táj - Roques de Garcia - Egyéb - La Laguna felé

Tenerife '08 október
Nagyobb kép

A parkon keresztül autózva a táj percenként változik. Először bokros síkság, a háttérben a csúccsal, majd vöröshomokos sivatag, összetöredezett lávarengeteg, majd a csúcs elbújik, és az ember szeme elé apró kavicsos, sziklákkal megszórt táj kerül. Az út kettévágja a megszilárdult lávafolyamot, kelet felé haladva bal oldalt hatalmas kőfal tartja a sziklákat távol az úttól.
Majd végül barna köves síkság következik, a háttérben a völgy déli peremét képező csúcsokkal, vagy kiemelkedő kopasz vörös domb a síkság közepén, ami ismét megállásra készteti az embert.

Leírhatatlan, ahogy az ember követi a szinte újonnan épített, de remekül odaillő utat, mintha már a kezdetek óta így tervezte volna meg valaki. Nem lehet úgy keresztülmenni rajta, hogy ne állna meg az ember, még később is, amikor csak átutazóban voltunk, akkor is meg-megálltunk, mert mindig más arcát mutatta a park. Volt, amikor megfagytak a tócsák az út mellett, volt amikor sejtelmes felhők takarták el félig-meddig a csúcsot, volt, amikor pedig sima pulcsiban is melege lett az embernek a szimpla tájbámulástól.

Elképesztő ez a kis külön világ. Egy sziget közepén, hegyekkel körbevéve, fázva a szélben, érdekes elképzelni, hogy lent a tengerparton az emberek izzadnak a napsütésben, vagy Garachico környékén éppen ömlik az eső, Anaga hegyeit ellepte a felhőtömeg, ködlepelt húzva az utakra, vagy éppen Masca pálmavölgyében szikrázó napsütésben tisztán látni La Gomera szigetét.

A kősziklák és lávafolyamok között rekettye és zsombor nő. Itthon tudtam őket beazonosítani, az elszáradt terjőke (vagy más néven kígyószisz) nevet viselő 2 méteresre is megnövő virággal együtt, ami most csontvázként pompázott szerte a parkban.

A Roques de Garcia nevű sziklaképződménytől nyugat felé autózva ismét megállót kellett beiktatnunk, mivel érdekes színű kénesen sárgás-zöldes sziklák között vezetett át az út.
Hidrotermikus elváltozások jönnek létre, amikor az esővízből származó talajvíz eléri az aktív vulkán gyökerét.
Vulkánikus gázok feloldódnak a vízben, ezzel agresszívabban bontják le a szikla egy részét. A földcsuszamlás után ezek a kékes, zöldes sziklaformációk felszínre kerültek.

Egy másik napon vettük észre a női cipőre hasonlító sziklaképződményt, amikor csak úgy véletlenül kipillantottam az ablakon, és pont jó szögben láttam rá a sziklára. Meg is álltunk és még mielőtt a felhő egy az egyben lenyelte volna a cipellőt, sikerült képeket készítenünk a hatalmas szikláról.

Fotóalbum

Vilaflor - Csúcson - Holdbéli táj - Roques de Garcia - Egyéb - La Laguna felé