Masca-völgy

Tenerife '08 október
Nagyobb kép

A vasárnapi nap derekát Masca gyönyörű völgye alapozta meg (térkép a láblécben).
Reggel felvettük a kocsit, és Los Gigantesnél tett rövidke megálló után, már robogtunk is a Teno hegységben lévő Masca-völgy felé. A robogtunk az nagyobb sebességet jelent, mint a csigáé, mert a kacskaringós, hajtűkanyarokkal megtűzdelt, felfelé kapaszkodó úton nem lehet gyorsabban haladni, de nem is érdemes.

Az eldugott kis falu csak a 20. századtól vált autóval megközelíthetővé. Korábban csak öszvérháton közlekedtek az emberek. A kis kalózfalu, fekvése miatt remek lehetőséget nyújtott a vízen közlekedők megfigyelésére.
Jelenlegi lakossága kb. 150 főt számlál.

Mi minden lehetséges megállónál megálltunk, lehúzódtunk, hogy szét tudjunk nézni. Megcsodáltuk a hegyeket, völgyeket, a lefelé kanyargó utat, és lestük, mikor fog előbukkanni Masca faluja. A környező csúcsok 1300 méter magasak, a falu kb. 600 méter magasan fekszik.
A kanyargós út mellett végig szabadon nőnek a kaktuszok, így október végén, az elvirágzott bogyók többsége a bokor alatt pihen.
Az út szélén nem betoncsík, nem a szokványos szalagkorlát van, hanem kis bástyák egymás után, amit ha megnéz fentről az ember, jól kivehető, merre fog folytatódni az út. Nem csak megnyugtat, hogy ott van, de jól is néz ki. :) Végig ilyen "fal" övezi az utat a völgybe be és kifelé is. A sziget más részein is találtunk hasonló útszegélyeket.

Masca falujához közelítve aztán egyre több az ún. kanári pálma. Úgy néznek ki, mint a datolyapálmák, hatalmasok, tömöttek, és egyeseken még nagy fürtökben lógtak a sárga datolyák. A falu előtt a pálmafák árnyékában egy kis medencét is láttunk még a magasból. Érdemes egyet sétálni a faluban, gyönyörű. Van egy út le a Masca öbölig, ami az útikönyveink szerint több órás gyalogtúra. Az út nagyon meredek.

A faluhoz vezető úton buszok is járnak, ha nem látható be a kanyar, akkor dudálni szoktak előtte a szembejövőnek. A hegyek mögött kilátni az óceánra, tiszta időben lehet látni a szomszédos La Gomera szigetét innen is.

Masca faluja után ismét belevetettük magunkat a szerpentinek világába. A táj gyönyörű, majd hirtelen egy síkság tárul az ember szeme elé, közepén egy domborulattal, ami olyan a magasból, mintha egy nagy gyík rálépett volna. A beomlott domboldalt közelebbről is lefotóztuk, ahogy utunk elvezetett mellette.

Fotóalbum