Loro Park

Tenerife '08 október
Nagyobb kép

Szerda reggel felkerekedtünk, hogy a Nemzeti Parkon keresztül eljussunk északra, Puerto de la Cruzba (térkép a láblécben). Célunk a Loro Park volt.

Puerto de la Cruz a sziget északi részének fő üdülővárosa.
A város hangulatos, minket gyönyörű napsütéssel fogadott, csak a Teide csúcsát takarták el felhők a szem elől.

A Loro Park 1972-ben nyitotta meg kapuit. Az északi bőségesebb esőnek köszönhetően a parkban hatalmasra nőttek a fák, bokrok, virágok. Minden üde és zöld, a sziget déli feléhez képest igazi változatosság.

Már a bejárat megér egy szót, ami egy thai falu, melynek házait darabokban szállították ide. Mögötte mesterséges tóval, rengeteg hallal. A belépés után itt is fotót készítenek az emberekről, papagájokkal az előtérben. Kilépéskor ezt itt is meg lehet vásárolni.
Több mint 300 papagájfaj csodálható meg, a legtöbbet a kihalás fenyegeti. A park nagy szerepet játszik a fajok fenntartásában, tenyésztésében.
Emellett számos más állatra is bukkantunk, ahogy sétáltunk, követve a kapott térképet. :)

Nagyon népszerű hely, nem hiába. Nem csak gyönyörű trópusi növények, de számos állat és 4 show is várja a látogatókat. A gyilkos bálna showhoz (orca show) épített lelátó a legnagyobb a világon, 1800 embert képes befogadni egyszerre. A show nagyszerű volt. Nem sok helyen látni a világban gyilkos bálna showt.
Jelenleg négyen élnek a parkban, két hím (Keto és Tekoa) és két nőstény (Kohana és Skyla). Hatalmasakat ugrottak, mintha nem is termetes állatokról lenne szó. Számos alkalommal megfürdették a közönség első sorait. Ezekre a helyekre ki is van írva, hogy oda ne üljön az, aki nem szeretne vizes lenni. Egy-egy ugrást szép kis csobbanás követett. Fantasztikusak voltak.

A papagájos show aranyos volt, de ennél jobbat láttunk a Jungle Parkban, de erről majd később. Itt a Loro Parkban a papagáj showhoz betereltek mindenkit egy nagy terembe, ahol röptették a madarakat. Volt kocsit hajtó, bicikliző, számoló, visszadumáló, versenyző papagáj. Az volt a verseny célja, hogy melyikük tudja leggyorsabban a kitett karikákat az oszlopra pakolni. Az asztalon versenyeztek, a csőrükben elfért a kis karika, amit rá kellett tenniük a pöcökre. Egyikük komótosan nekilátott, egyenként rátenni, míg a másik megfogta a 4-et a csőrébe egyszerre és nyert. :D Aranyosak voltak.

A fóka show fantasztikus volt. Még sosem láttam élőben ilyet, és lenyűgözött, ahogy együtt dolgoztak csapatban, okosak voltak és ügyesek, és élvezték a mutatványt. Biccentettek a nézőknek, tapsoltak, nem beszélve a számos mutatványról. A kb. 25 perces show alatt rengeteget ügyeskedtek így 4-en, egy hím és a 3 nőstény fóka. A végén a hím kijött a nézők közé, és azoknak, akik szerencsés helyen ültek, adott egy vizes puszit. :) Ők is pocskolták a nézőket vezényszóra. :D

A delfin show is nagyszerű volt, ahogy szinkronban együtt dolgoztak, vagy segítettek a kötelet kihúzni, vagy ahogy átugrottak fakarikán többször is, vagy ahogy bemutatták, milyen gyorsak is tudnak lenni.

A parkban sétálva azt éreztük, mintha egy új parkban járnánk. Minden kis részletre figyeltek, rendben tartották a környezetet és az állatokat is.

A pingvinház is egyedi, az állatoknak megfelelő hideg helyet biztosítanak, még havuk is van, a víz 8 fokos. A látogatók egy mozgó szalagra állva csodálhatják meg őket, vagy akár gyalog is. A pingvinek után egy több mint 8 méter magas kerek akváriummal találja szemben magát az ember egy sötét helységben, amiben rengeteg hal úszkál szinkronban. A "halak tornya", találó név.

A park egész napos program lett, semmi másra nem jutott időnk mellette, mert egész nap a parkban botorkáltunk. A végén, még zárás előtt megnéztük a porcelán papagáj gyűjteményt, és találtunk is Zsolnay porcelán papagájt. :)

Fotóalbum