Lepkeház, Sárkányfa

Tenerife '08 október
Nagyobb kép

A vasárnapi nap legvégét Icod de los Vinos (térkép a láblécben) városában zártuk. Megnéztük a több ezer éves sárkányfát, majd a lepkeházat, hazafelé pedig úgy beborult, hogy alig láttunk, de ennek köszönhetően La Gomera szigetét sikerült valami földöntúli fények között elcsípni. A szemközti szigeten biztos dörgött-villámlott, a sziget megint felhőtakarásban volt, de egy lyukon keresztül átsütött a nap.

Az ezer éves sárkányfát egy kertben találtuk meg. A több mint 16 méter magas sárkányfa alatt állni fura érzés. Picinek éreztük magunkat. A kertben sétálva a sziklafal mentén motoszkálásra lettünk figyelmesek. Egész nagyobbacska gyíkok napoztak a sziklák között, mikor megmozdultunk elosontak ugyan, de aztán kimerészkedtek újra.

A sárkányfától nincs messze a lepkeház. Ki van táblázva rendesen, merre kell mennie az embernek. A lepkeház tulajdonképpen nem nagy épület, inkább egy nagyobbacska terem, de mégis eltöltöttünk ott pár órát.

Amikor megérkeztünk nem voltak sokan, így a gondozóval beszélgettünk, kezembe foghattam egy jó nagy lepkét is. Majd óvatosan sétálgattunk a pillangók között, akik körülöttünk repkedtek minden irányban.

Amit a kezemben fogok, a legnagyobb lepke a világon, nagy atlaszlepke (attacus atlas), szárnyfesztávolsága akár meghaladhatja a 30cm-t. Ő egy molylepke, 4-6 napig él. Ezek alatt a napok alatt egyáltalán nem eszik, hanem abból a tartalékból él, amit hernyó alakban megevett. Akkor viszont rengeteget eszik, mondta a gondozó.
A lárva vagy báb állapot eltarthat akár 8 hónapig is ezeknél a fajoknál.

A lepkék (Lepidoptera) az ízeltlábúak törzsében a rovarok osztályának utolsóként kifejlődött rendje. 250ezer fajta ismert, így a második legnagyobb állatcsoport. Ezen belül 15ezer fajta pillangót és 235ezer molylepkét különböztetnek meg.

A lepkék szárnyát apró, különböző festékanyagot tartalmazó pikkelyek fedik, ezek felelősek a szárnyak színvilágáért.
Lepido=pikkely, pteron=szárny.
Nincs másik olyan rovar, aminek pikkelyei lennének.

Az átlagéletkoruk 1 - 3 hét.

Legtöbbjük virág nektáron él. Vannak, amelyek gyümölcsök levét szívják fel, de olyanok is amelyek fa nedvből, vagy állati váladékból pl. izzadtságból, könnyből jutnak a megfelelő ásványokhoz.

Párzás után, ami eltarthat 24 óráig is, a nőstény 50 és 1000 közötti petét rak le.
Minden fajtának megvan a maga specifikus növénye, amire lerakják a petéket. A nősténynek meg kell ezt találnia, mert a hernyók ezen a specifikus növényen tudnak táplálkozni. Ezért volt a lepkeházban rengeteg fajta növény, hogy mindenki megtalálja a neki valót.
A hím pillangó csak egyszer párzik életében.

A pillangók peteként kezdik életüket, majd hernyó lesz belőlük, aztán báb, ebből kibújva pedig felnőtt pillangó.

Fotóalbum