'08 október - Tenerife

Tenerife '08 október
Nagyobb kép

A Kanári-szigetek 7 nagy és 6 kisebb szigetből álló csoport az Atlanti óceánban, Afrika partjaitól nem messze. Tenerife a legnagyobb sziget (térkép a láblécben).
A szigetek közigazgatásilag Spanyolországhoz tartoznak.
Tenerife az őslakosok nyelvén "havas hegy"-et jelent, ami valószínűleg a sziget közepén magasodó, télen havas csúcsos hegyre utal.
Ez a hely igen népszerű az írek körében is, a repülőn minden hely foglalt volt oda és vissza is. A Ryanairnek van közvetlen járata Dublinból, így 4 óra alatt oda is érhet az ember.

Párom egyik munkatársa járt már itt, innen jött az ötlet, hogy ilyenkor, október végén még itt jó idő van. Vettünk két útikönyvet, ezekből (és az internetről) gyűjtöttük ki még jóval indulás előtt, hogy majd merre érdemes kirándulnunk.
Azt már láttuk előre, hogy nem fogunk unatkozni, Tenerifén rengeteg látnivaló van, rengeteg mindennel el tudja tölteni az ember a nyaralást, még akkor is, ha csak a tengerparton marad. Mindenféle parkok, sportolási lehetőségek várják a turistákat. Kicsit beljebb vagy a parton körbe pedig igen változatos a táj.

Tenerifén mindent megtalálhat az ember: meleg tengerpartot, hideg hegyeket, befagyott tócsákat, ködöt, esőt, ápolt kerteket, banánültetvények sokaságát, kaktuszokat, pálmákat, spanyol házakat, fából épített erkélyeket és még sorolhatnám.
Nem utazási irodán keresztül utaztunk, hanem mindent magunknak szerveztünk meg. Szállásunkat Los Cristianosban kerestük, egy angol pár helyes kis lakását béreltük ki 10 napig. Ezen az oldalon böngészgetve találtunk rá erre a 3. emeleti lakásra, gyönyörű kilátással az Atlanti-óceánra. Szerencsénk volt, mert éppen előttünk mondta vissza valaki a foglalást, így mi pont kivehettük 10 napra.
A lakás egy 1 szobás, fürdőszobás, nappalis apartman volt, tiszta, mindenféle konyhai eszközzel felszerelve, mosógéppel, kerti bútorral az erkélyen, széffel a szekrényben. Így ami nem kellett, azt biztonságban tudhattuk.

Los Cristianos és Playa de las Americas között volt a lakás, 5 percre a parttól. Los Cristianos tetszett. Ugyan tele volt turistákkal, mert a hely nem csak az írek körében népszerű, de a nyaralók hegye mellett ott volt igazi Tenerifés élet, míg Playa de las Americas inkább műanyag volt, tele színes, hangos zenés, turistás helyekkel. Mi inkább Los Cristianos éttermei felé vettük az irányt esténként, kettőt találtunk is, amibe visszajártunk. :)

A repülőnk szombaton hajnalban indult, 11-re voltunk ott. A reptéren, ami pár kilométerre található Los Cristianostól, Philip várt, egy helyi emberke, aki elvitt a szállásunkra az előre megbeszéltek szerint.

Ha Írországhoz a zöld színt kötöm, akkor Teneriféhez a szivárvány minden színe illik.

Érdekes egy sziget.
Vulkánikus eredetű. Meleg tengerpartja van, ami egész évben várja a látogatókat, hiszen a téli és a nyári hónapok között csak pár fok eltérés van.
Teide hegye nem csak a sziget arculatát határozza meg, hanem szinte kettévágja a szigetet, aminek hatására az egyik felén dús a növényzet, a másik felén pedig kopárabb a vidék.
Los Cristianos térsége a legnaposabb, most olyan 24-25 fok volt. Itt ritkán esik az eső (a sziget dél-nyugati csücske), ezért kopárabb is, míg északon, Puerto de la Cruz környéke esősebb, a növényzet zöldebb, a főváros, Santa Cruz pedig hűvösebb.

Érdekes volt, hogy nincs az a "dög meleg", ami például a horvátoknál volt. Míg Jelsában egész este ment a légkondi, mert anélkül nem lehetett aludni, vagy az este kitett vizes rucik csont szárazak lettek reggelre, és a környék fái már kora reggel harsogtak a kabócáktól, mivel már kisütött a nap, addig Los Cristianosban nincs forróság, csak igen kellemes meleg.
A kimosott ruha nem száradt meg teljesen reggelre. A tenger a Kanári-áramlás miatt mindig kellemes, 20-24 fokos, a levegőt viszont a nap melegíti fel. Reggel 8 körül világosodott, akkor még rövid nadrágban kicsit didergett az ember, 9-re azonban már kellemes volt az idő.
Érdekes volt, hogy míg Jelsában van egy jellegzetes illata a tengernek, itt tiszta volt a levegő.

Vettünk vizet, nem ittunk csapvizet sehol. Boltba semmilyen táskával nem lehetett bemenni, még egy kisméretű nylon táskát is szekrénybe zárattak.
A pénztárnál elkérték Párom útlevelét, hogy biztos övé-e a bankkártya, amit használunk. Hiába, tele volt a hely turistákkal, egy kicsit bizalmatlanok voltak az emberek.

Autót béreltünk, azzal jártuk be a szigetet. Egy egészen kis autót szemeltünk ki, és szinte újat kaptunk. A benzin nagyon olcsó volt, kis Hundai Atosunk alig fogyasztott valamit.

A képeket helyszínek szerint csoportosítottam, a napra lebontott kirándulások a blogban olvashatóak: Blog