Vizuális kifejezés

2011. október 14. - péntek

A harmadik hét egy kicsit másképpen sikerült, mint ahogy az meg volt írva. Az első két hetes projekt után ismét egy két hetes projektnek kellett volna következnie egy meghívott illustratorral: Maeve Clancy. Ő viszont csak csütörtökön tudott hozzánk csatlakozni, így kaptunk egy két napos projektet: készítsünk el egy Visual Rhetoric posztert. Akármilyet. Kedden kitettük a munkánkat a falra, szerdán előadásaink voltak, így csütörtökön kezdtük meg a munkát Maeve-vel.

Az előző két napban nem sokat tudtam aludni. Maeve kiadta a feladatot csütörtökön délután éls ahhoz, hogy normálisan készen legyen vele az ember, rá kellett szánni az időt. A ma kapott feladat sem egy piskóta, szerintem a hétvégén sem fogok túl sokat aludni...

Viszont nagyon jó látni a valós életben boldoguló illustratorokat, designereket. Maeve főleg papír illusztraciókat, pop-up könyvketet, komikus törtélneteket készít, rengeteget rajzol, és reklámoknak készít úgynevezett story boardot, azaz lerajzolja a színészeknek, hogy az adott reklámban mikor mit csináljanak.

A különbség az az első projekthez képest, hogy míg arra kaptunk két hetet, majd jött az értékelés, most minden nap van amolyan értékelés (crit) féle, azaz ki kell raknunk a munkánkat és megbeszéljük közösen az eredményt.

A legelső feladat Maeve-vel az volt, hogy mindenki kapott egy kifejezést, amit meg kellett jelenítenünk vizuálisan.

Dzsuszti Blog

Visual Rhetoric

2011. október 11. - kedd

Szó szerinti fordításban: Vizuális Retorika. Azaz például, amikor egy pezsgős parafadugót látunk, akkor nem csak a pezsgő jut eszünkbe, hanem az ünneplés is.

Két napos project végére el kellett készítenünk egy ilyen posztert. Én kettőt készítettem végül is, amiből eggyel vagyok teljesen megelégedve, a másodiknál választhattam volna jobb (elütőbb) színeket is.

Dzsuszti Blog

Legelső értékelés

2011. október 07. - péntek

Az első projektre két hetet kaptunk: Colour Project, azaz Szín Project.

Mindenki kapott egy színt. Mint kiderült cseles volt a tanárunk, mert a kiosztogatott lapon ki volt jelölve egy szín előre, így nem válogathattunk, hanem a szerencsén múlott ki mit kapott. Én a lila színt kaptam, amitől egy kicsit az elején bepánikoltam, mert nem sűrűn fordul elő ez a szín a természetben sem.

Először a fejünkből kellett kirajzolnunk, ami eszünkbe jutott az adott színről, majd ezután fordulhattunk internet és vagy könyvtár segítségéhez. Kutatás során sok mindent megtudtam a lila színről: a természetben ugyan ritkán fordul elő, de megtalálható: orgona, lilahagyma, lila káposzta, viola, szőlő, padlizsán, lila béka, pók stb. Logókra is bukkantam: FedEx, Milka, Cadbury stb. A lila szín a gazdagság jele, hisz régen ritkaság számba ment ha valakinek ilyen színű volt a ruhája, mert több száz csigából tudták kivonni ezt a színt, így az urolkodó osztály engedhette csak meg magának. Megtalálható a lila szín a bizánci mozaikokon is.

Tulajdonképpen az első hét kutatással tellt. A következő lépés 24 kis kocka elkészítése volt, ami a színről mond el tudnivalókat.

Az értékelés izgalmas volt. Mindenki feltette a falra a munkáját, majd leültünk, és egyenként elmondtuk mit csináltunk, miért, mivel, hogyan. Most még erre nem kapunk jegyet, de később az is számítani fog a jegybe, hogy hogyan adjuk el a munkánkat. Majd a tanárunk, D. hozzáfűzte a saját megjegyzéseit, felhívva a figyelmet erre-arra. Az én munkámmal meg volt elégedve, egyetlen negatív visszajelzést sem kaptam. A tényleges eredményre várnunk kell, majd kb. Karácsony előtt fogjuk megtudni őket.