Felsőoktatási támogatás

2010. augusztus 27. - péntek

Még éppen időben adtuk le, a határidő: augusztus 31. volt. Össze kellett hozzá gyűjteni egy csomó igazolást, az iskolámról, az anyagi helyzetünkről, a céges adatokról, At munkahelyéről stb. Szép kis paksaméta gyűlt össze. Remélem, valami támogatást fognak tudni adni.

A nyomtatvány és egyéb információk elérhetők a www.studentfinance.ie oldalról.

Dzsuszti Blog

Művészettörténet

2010. augusztus 26. - csütörtök

A két könyv, amin át kell rágnom magam: Honour, Hugh and John Fleming (2005): A World History of Art (7th edition)

Raizman, David (2004): History of Modern Design

Az asztalnál ülök, szótárakkal körülvéve, illetve csak kettővel: egy angol-magyar előttem, és egy online szótár a monitorról. :D Nagy könyv, A/4-es, kitámasztva az egyik oldalról, mert különben nem lehet olvasni. Plusz egy cica az egyik oldalról, a jobbik esetben nem az egész kupac tetején, hanem jobb kezemnél, tea pedig a balnál. :)

Az első oldalak nehezen indultak, több ismeretlen szakszóval is szembetaláltam magam. Később már könnyebb volt a dolog, és nagyon érdekes. Jegyzetelek is, rövid feljegyzéseket egy-egy szakaszról, hogy valamennyire rögzüljön is a dolog. Majd látjuk, hogy a mostani kusza felhőgombolyag a fejemben a témáról mekkorára fog nőni, mennyire fog leülepedni a dolog és főleg mikor. :)

Dzsuszti Blog

NCAD - gratuláció

2010. augusztus 20. - péntek

Vaskos levél érkezett a sulitól. Gratulálnak, és várnak szeretettel szeptember 21-én a regisztrációnál, és majd szeptember 27-én hétfőn az első napon. :)

El kell küldenem nekik az anyakönyvi kivonatomat, így majd megint mehetünk a Magyar Nagykövetségre. Ők az anyakönyvi kivonatot lefordítják - ha mást akarnánk hivatalosíttatni, azt magunknak kell lefordítanunk, vagy keresni valakit, aki lefordítja, mert az anyakönyvi kivonaton kívül nem fordítanak mást, csak hivatalosítanak. A hivatalos másolat €15, a fordítás €20.

Az is kiderült, hogy pontosan mennyit kell fizetnem. Azt tudtuk, hogy majd kell, mert az emailekben említette a hölgy, csak még pontos összeget nem tudott. A több oldalnyi papírhalmaz átnyálazása után minden világossá vált.

Az első diploma megszerzéséért nem kell fizetni. Ha valaki az EU-ból szeretne itt tanulni, első diplomát megszerezni, akkor annyit kell csak bizonyítania, csekkekkel vagy banki levelezéssel, hogy az első év előtti 3 évben itt élt Írországban. Nekik €1500 regisztrációs díjat kell fizetniük szeptember 6-áig.

Nekem, mivel már van egy diplomám, így ugyan nem kellett csak a 6,5-es IELTS szint angolból a jelentkezéshez, de fizetnem kell a második diplomáért a 2009/10-es tanévtől kezdődően. Az öszzeg €5900, amiből €1500 a regisztrációs díj, €4400 pedig maga az oktatás.

Aki nem Európai állampolgár, annak ez az összeg €16520. Nem semmi...

Küldtek két könyv címet is, amit el kellene olvasnom az első napig. Azt írták, mehetek a National Gallerybe, ott kapok 10% kedvezményt, ha felmutatom a helymegajánlásos papíromat. Így is volt. Azt viszont nem írták, hogy két vaskos könyvvel fogok távozni. Összesen 1300 oldalnyi művészettörténet elolvasása vár rám. Van rá egy hónapom. :) Megijedtem, de örülök is. Így legalább lesz valami halvány fogalmam a dologról. Azt még majd ki kell találnom, hogy fogom olvasni, úgy értem hol, mivel elég vaskosak, ölben nem fog működni a dolog. :)

Dzsuszti Blog

Helymegajánlás megerősítés

2010. augusztus 13. - péntek

"Very important do not ignore" - "Nagyon fontos, ne mellőzd!" levélkét hozott a postás. Egy sima lap, szépen erősen összeragasztva, féltem is, hogy eltépem, mielőtt ki tudnám bontani. :) Csak annyit írnak, hogy tényleg, most már egészen hivatalosan is megkaptam a helymegajánlásom, várjak szépen, majd fog a suli küldeni levelet a tovvábbi tennivalókról.

Dzsuszti Blog

NCAD helymegajánlás

2010. augusztus 05. - csütörtök

Ma reggel, dobogó szívvel felmentünk a CAO oldalára, kódom, jelszavam megadása után taram, és ott is volt a helymegajánlás az NCAD-tól. :) El is fogadtuk szépen gyorsan. Szép kis szülinapi meglepetés így másnap. :)

Az eseményről kaptam a telefonomra egy értesítőt, hogy köszönik, megkapták hogy elfogadtam. Majd pár perccel később jött az sms, hogy van helymegajánlásom, menjek nézzem meg. :) Kicsit elkéstek. :)

Most már csak várni kell, míg majd a CAO kiküld egy levelet is az elfogadásról, és a további tennivalókról.

Tényleg suliba megyek. :)

Dzsuszti Blog

Hosszú hétvége 2.

2010. augusztus 01. - vasárnap

Ma reggel is korán indultunk, le az N9-esen majdnem Carlow városáig. De előtte megálltunk, hogy megnézzük a Duckett Birtokot, kertjét és a megmaradt kastély romjait.

Maga a rom a távolból is igen impozáns. Meg kellett állnunk itt-ott az út szélén, hogy megnézzük a távolból is a fura tornyait.

A Duckett Birtok után a közeli Brownshill Dolment vettük célba.

El is mentünk szépen mellette, miközben éppen mondtam Atnak, hogy figyeljük a táblákat, mert már nem lehet messze. :) Leparkoltunk, majd elsétáltunk a dolmenig, ami egy mező közepén van, kerítéssel körbevéve.

3km-re Carlowtól keletre található dolmen 4900-5500 évvel ezelőtt épült megalitikus temetkezési hely. Hatalmas zárókövét 3 másik kisebb kő tartja. A zárókő 150 tonnás, Európában a legnagyobb.

A hely picike, mégis tele volt szeméttel. Rögtön a kerítés után, a mezőn rengeteg sörösüveg volt eldobálva...

Menet közben döntöttük el, hogy megnézzük mit is találunk Castlecomer Discovery Parkjában. A dolmen után és a betervezett Dunmore barlang előtt éppen útba esett, 18km-re északra Kilkennytől.

Először megnéztük a "Footprint in Coal" azaz "Lábnyom a szénben" című kiállítást (€8). Érdekes volt, nem a szokványos kiállításba csöppentünk. Szobáról-szobára kell járni, mindegyikben egy-egy jelenettel berendezett ablak előtt ültünk, és néztük a videóvetítést. Némelyikben kiállítottak köveket a bányából, némelyikben nem láttunk videót, hanem a kövekben talált lenyomatokat állították ki. Az utolsóban pedig közelebbről megismerhettük a bányászokat, nem éppen könnyű életüket. Megtudhattuk, hogyan alakult ki a szén 300 millió évvel ezelőtt, majd Castlecomer bányáiban talált őskori leleteket mutatták be, végül ízelitőt kaptunk a bánya életéből, 300 éven keresztül, egészen 1969-os bezárásáig. Érdekes volt.

A kiállítás egy modern épületben van (2007-ben nyitott az egész park), kávézóval, szobros, festményes kiállítással. Ezután körbesétáltuk a területhez tartozó két tavat. Megtaláltuk a fából kifaragott farkasokat, mindenféle szobrokat. Napijegyet is lehet váltani, pecát bérelni és horgászni a tóban családostól.

Dunmore Barlang - '10 augusztus
A Dunmore barlang (Dunmore Cave) több millió év alatt formálódott, hátrahagyva számos kisebb nagyobb cseppkövet. A kb. 700 lépcsős ereszkedés során bemutattak több termet is, szépen kiépítve.

Ide is érvényes a Heritage Card, amúgy a belépő €3 fejenként.

A barlangot ismerik az emberek évszázadok óta, kb. a 9. századból vannak az első feljegyzések. 928-ban vikingek támadták meg az itt élőket, amelynek során a nők és a gyerekek a barlangban bújtak el. Amikor a vikingek nem találták meg a búvóhelyüket, megpróbálták őket kifüstölni, tüzet rakva a barlangban. Azonban ahelyett, hogy kimenekültek volna, valószínűleg a füstben meghaltak, mivel a maradványokon nem találtak semmi erőszakos halálra utaló okot. Számos viking pénzt találtak a barlangban, mert a vikingek a hónaljszőrzetükbe ragasztották azokat viasszal, ami heves mozgástól, üldözéstől lepotyoghatott.

A barlangban 5 féle denevér él, ezek mindegyike védett. Az idegenvezető a végén megmutatta az "ez lett volna a barlang legnagyobb cseppköve, ha..." helyet. A barlang legmélyebb pontján, egy csonka henger lóg a plafonból. Egy farmernek megtetszett a cseppkő az 1800-as években, haza akarta vinni a kertjébe, így dinamitot dugott a cseppkő repedésébe, remélvén, ami lepottyan azt hazaviheti kerti törpének... A bomba azonban porrá törte a cseppkő alsó részét. Amit a természet évmilliókon keresztül apránként felépített, azt egy ember képes volt egy pillanat alatt lerombolni...

Hazafele kanyarodás előtt még egy nagyot sétáltunk a Woodstock kertben. Térkép a láblécben. Nagyon szép, egy hatalmas füves, fás terület, tökéletes helyszín egy hétvégi családi pikniknek. :) Voltak is még sokan, élvezve a nap utolsó sugarait, több család focizott, mások a hatalmas fák között sétáltak, mint mi is.

A legtöbb fát 1820 és 1880 között telepítették. Maga a Woodstock ház 1745 és 47 között épült. Az elején most egy hatalmas festményt találtunk, a korabeli életről, ahogy az emberek sétálnak, játszanak a ház előtti füves részen.

Az arborétum fáit úgy telepítették az enyhén emelkedő területre, hogy legelőnyösebb oldalukat mutassák. Az 1860-as 70-es évek lakossága le volt nyűgözve az arborétumtól, a különleges fáktól és az elhelyezkedésüktől. Meg lehet érteni miért, mi is megcsodáltuk őket.

A fallal körülvett kertben még voltak virágzó növények, méhek százai zömmügtek körülöttünk. A teaház sajnos már zárta kapuit, éppen az orrunk előtt. :(

Két hatalmas sétánya is van a parknak, azaz hatalmas fákkal szegélyeztek egy-egy utat. Az egyik ilyen fa típus a chilei araukária, azaz monkey puzzle. Majdnem pontos észek-dél tengelyen halad végig az út. Kb. 7 méterenként voltak a fák elültetve az út két oldalán. Maga az út kb 335 méter hosszú. 1845-ben telepítették a legelső 31 pár fát ide, ugyan azt nem tudják, hogy magról nőttek, vagy facsemetéket ültettek el. A fák nem érezték túl jól magukat a nagyon nedves földben, de 1860-ban Charles McDonald irányításával nagyméretű csatornázási munkálatok alá vetették a területet, újratelepítették a fákat, aminek köszönhető a mai kinézet. 2000-ben több fát ki kellett vágni, mert eldugultak a csatornák. Azokat újratelepítették, és azóta is folyamatosan gondozzák őket.

A másik fatípus a "méltóságos tűlevelű fa", azaz noble fir. Ezek a fák 1878-ban lettek idetelepítve William F. Tighe vezetésével. Itt is kb. 7 méterenként vannak elültetve a fák, de az út szélesebb, kb. 14,4 méter. Amikor 1999-ben a kert felújítását elkezdték ez a terület nagyon sáros volt, feltehetőleg eldugult csatornáknak köszönhetően. Számos fa kihalt, ezeket újratelepítették, a dugulást megszüntették. A bejáratnál fényképek vannak kitéve az akkorról és a mostanról. Hatalmas munkát vittek végbe, hogy rendbetegyék a kertet. Az új fákat Wicklowból szállították ide, mondhatni villámgyorsan, mivel ezek a fák nem viselik túl jól a mozgatást. A kb. 2 méteres fákat kora reggel vették ki a földből, majd rögtön a kertbe is szállították őket, és azonnal el lettek ültetve. Minden fa túlélte a hadműveletet, a sétány nagyon szép.