Hosszú hétvége

2010. július 31. - szombat

A mai nap első megállójaként az Altamont Kerteket (Altamont Gardens) választottuk, 5km-re keletre Ballontól. A kert ingyenesen látogatható.

A kapun belépve egy páva család fogadott, úgyhogy mondhatni le is cövekeltünk. :) Két nőstény terelgetett 4 kis apróságot. Igen kíváncsiak voltak, nem féltek tőlünk. Gondolom ők is hozzá vannak szokva az ingyen kajához. :)

Egy rövid séta után, követve az utat egy régi épületbe botlottunk. Az erkélyen pedig a páva apuka tollászkodott. A gondozott kert tava tele már elvirágzott tavirózsákkal, gyönyörű lehet, amikor életük teljében pompáznak.

Sajnos a nagyobb része a kertnek le volt zárva, a nedves idő miatt csúszós volt az út. Ide elterveztük, hogy majd visszatérünk, ha szárazabbak lesznek a napok, hogy körülnézhessünk beljebb is.

Kilfane Kert és Vízesés - '10 július
Kilfane Kert és Vízesés (Kilfane Glen és Waterfall) volt a következő kitűzött célunk. Leparkolva egy kis fa bódéban ülő hölgytől jegyet vettünk (€7/felnőtt), majd nyakunkba vettük a kertet, követve a kapott térképet.

A gyümölcsöskert (orchard) után megszemléltük a kis medencét liliommal, és aranyhallal, majd belebotlottunk egy torzítós tükörbe, azaz Sean Mulcahy ír szobrász "Tündérkapu - Faerie's Gate" címet viselő alkotásába. Jót szórakoztunk. :D A kert amúgy otthont ad számos alkotásnak, követve a kijelölt utat a térkép jelzi őket.

Majd egy kis séta után eljutotunk a nyári házhoz és a vízeséshez, ami emberalkotta, de ezt csak a kis füzetecskéből tudtuk meg. :)

Az egy évben csak 2 hónapot nyitvatartó kert nagyon szép, évente támogatnak pár művészt. Ha valakit kiválogatnak, annak alkotása látható a kertben.

Jerpoint Apátság - '10 július
A Jerpoint Apátság (Jerpoint Abbey)hoz éppen időben értünk oda. A jegy €3 lett volna fejenként, de elfogadják a Heritage Cardot, így ingyen léptünk be. Rögtön indult is az idegenvezetés. Nagyon jó képet adtak a szerzetesek életéről, megérte végighallgatni.

A 12. századi apátság a legszebb cisztercita kolostor Írországban, 2,5 km-re Thomastowntól. A sírkövekre vésett szobrok nagy része megmaradt a 13.-16. századból. Az apátság érdekessége, hogy noha a szerzetesek életére az egyszerűség volt jellemző, semmi luxus nem volt megengedett, az árkádsor oszlopaiba szobrokat véstek. A templom falain is vannak vésve szobrok, és a sírok is díszítettek.

Hatalmas birtoka volt anno, mert minden gazdag ember földet adott a szerzeteseknek, hogy a menyországba jussanak.

A legenda szerint Szent Miklós (Mikulás) földi maradványai itt találhatóak. Illetve az apátságtól nyugatra lévő templomban.

Az egyik játékos feladat az idelátogató gyerekeknek, hogy találják meg a szobrokon a disznót, majmot, cicát, vagy éppen halat. Az idegenvezetőnk kézségesen segített, ha valamit nem találtak meg. :)

Kells Kolostor - '10 július
1km-re Kellstől található a Kells Kolostor (Kells Priory) romjai. A látogatók ingyen csatangolhatnak a romok között. Mi ugyan a főbejáratot zárva találtuk, de a táblát követve megtaláltuk a másik kaput is. Egyedül voltunk, az előző pár éppen előttünk végzett, utánunk pedig jött is a következő pár. :)

A kolostornak inkább vár kinézete van a vaskos várfalaival, amik 7 tornyot kötnek össze, mint egy olyan helyé, ahol imádkoztak. A hátsó kapun kinéztünk egy kicsit a folyó felé. Csend volt mindenhol, még a könyvben ígért birka bégetést sem lehetett hallani. A komor, felhős, de esőmentes időben fura volt egy kolostor romjai között csatangolni. :)

Geoffrey FitzRobert alapította 1193-ban. A falak zaklatott múltra utalnak, az első évszázadban háromszor rohanták meg és égették le.

Azért szenteltem a Kilree Kerektoronynak (Kilree Round Tower) egy külön menüpontot, mert megérdemli. Gondoltuk, ha már pár száz méterre van csak a Kells Kolostor romjaitól, akkor megnézzük, mielőtt hazaindulnánk. Úton odafelé érdekes útjelzéseknek voltunk tanúi. A sebességet jelző táblákat ezen a környéken több helyen is valakik megforgatták... Egyszerre mutatott 80 és 50-et a tábla az út két oldalán...

No de a kerektoronyról. Az út aljáról már láttuk, közeledtünk, majd jót nevettünk. A bejáratnál egy tábla fogadott: "Bull in filed." Azaz "Bika a mezőn." Hahha. Be volt zárva a kapu, és ettől a táblától a kedvem is elment, hogy bikaviadalba cseppenjek. Így lemondtunk a kerektoronyról. Pedig minden lehetséges forrásunk azt írta micsoda értékes hely, érdemes megnézni. Mi megpróbáltuk. :D

Dzsuszti Blog

World Cultures Fesztivál

2010. július 24. - szombat

Ma gondoltunk egyet, és kimentünk Dun Laoghairebe, a World Cultures Fesztivált megnézni, és egy kis Kerekes Band-et hallgatni. :)

Korán kimentünk, hogy még tudjunk parkolni. Körbesétáltunk, kavarogtunk a tömeggel, ettünk pizzát és török édességet, majd meghallgattuk a koncertet. Sok magyar szót hallottunk ma. :)

Dzsuszti Blog

Nudli mai látogatója

2010. július 22. - csütörtök

Dzsuszti Blog

Astronomy Ireland

2010. július 12. - hétfő

Dr. Caitriona Jackman tartotta a leckét ma a Szaturnuszról, és a Cassini-Huygens küldetésről, útban a Szaturnusz felé. Szaturnusz a 6 bolygó a Naptól, és a naprendszer második legnagyobbja. Tízszer nagyobb, mint a Föld. Egy nap a bolygón 10 óra, 32 perc és 35 másodperc és 1 év a Szaturnuszon = 29,5 földi évvel. 62 ismert hold kering körülötte, Titán a legnagyobb és az egyetlen hold, aminek atmoszférája van. Sűrűsége kisebb, mint a Földé vagy a Merkúré. Ha lenne egy elég nagy óceán a kísérlethez, akkor a Szaturnusz lebegne a vízen, a Föld, Merkúr leghamarabb süllyedne el. A bolygó gyűrűinek nagy része fagyott víz, kis részét képezi csak homok és más vegyi anyag.

A Cassini-Huygens küldetés 17 ország, köztük Magyarország részvételével szervezett űrprogram, amit Giovanni Cassini olasz származású francia csillagászról neveztek el. NASA oldala.

Dzsuszti Blog

DIT helymegajánlás

2010. július 07. - szerda

Ma kaptunk egy "Igen fontos, bontsd ki, nézd meg!" levelet a CAO-tól. Dobogott is a szívem, hisz az NCAD-től még nem vártunk választ.

Kibontva kiderült, hogy a DIT ajánl nekem helyet, egy hetem van, hogy elfogadjam. Őket jelöltem be 3-nak. Érdekes, mert előbb kéne ezt elfogadnom, mint az első helyre megjelölt NCAD bármit is küldött volna... Fura.

Dzsuszti Blog

NCAD email

2010. július 05. - hétfő

Ma kaptam egy emailt az NCAD-től, hogy úgy tűnik, minden rendben van a papírjaimmal, mindenem megvan, így majd várjam a postát augusztus 4-én, mert akkor küldik ki a 0. körös helymegajánlásokat. Szép kis szülinapi ajándék lesz, ha itt lesz. :D

Nem sok idő lesz adva, hogy el is fogadjam, de mivel a CAO oldalán is el lehet fogadni, akik majd sms értesítést is küldenek, ha kapok helymegajánlást, csak egy klikk kell, és már el is fogadtam. :)

Dzsuszti Blog

Kilmokea Kertek

2010. július 03. - szombat

A mai napot a John F. Kennedy Arborétumban kezdtük és egy hatalmasat sétáltunk. :) New Ross-tól 12 km-re délre, a 252 hektáros területen fekvő arborétum (beleértve a Slievecoiltia hegyét is) John Fitzgerald Kennedy amerikai elnök (1960-1963) emlékének lett szentelve.

Európa egyik legnagyobb fagyűjteménye található az arborétumban, egy tiszta és karbantartott területen. 4500 fajta fa és bokor gyűjteménye, rhododendronok, hegyi növények, egy nagy tó, kiállítás, teázó fogadja a látogatókat. A kapott térképet követve bejártuk a kertet, meg-meg állva, meg-meg szemlélve a körülöttünk lévő fákat.

Az arborétum után felkocsikáztunk Slievecoiltia hegyére, hogy körbenézhessünk a környéken. A kis útikönyvünk szerint 6 megye látható a csúcsról. Szép időnk volt, messze el lehetett látni.

Kilmokea Ház és Kertek - '10 július
Kilmokeában még megálltunk hazafele menet a Kilmokea Ház és Kerteknél. Az 1794-ben épült, György korabeli ház tulajdonképpen egy hotel. Kertje látogatható, €7/felnőtt. A kert 3 nagy részre osztható. A fenti, ház előtti kert nagyon szépen gondozott. Még most is virágzott ez-az, de ennél szebb lehet tavasszal, amikor az egész rész a füves terület körül virágba borul.

Ezt követte egy kapun túl a konyhakert, ahol felfedeztem nagy örömömre köszmétét (egres) is. :D Ez a rész is szépen gondozott.

Aztán kapukon és egy úttesten átjutva a lenti részbe csöppentünk, ami most úgy nézett ki, mint egy dzsungel. Benőtt fák, össze-vissza bokrok, bújkáltunk a romantikusnak leírt patak feletti fapallókon, néha magunk törtük az utat az ágak között, hogy előre jussunk. A tó környéke csendes volt. Ettől függetlenül tavasszal ez a rész is gyönyörű lehet, amikor a hatalmas bokrokat elborítja a virágtenger.

A helyre még tavaly bukkantunk, amikor errefelé jártunk, de akkor már zárva találtuk a kapukat. Most is azt hittük nincsenek otthon, mert sokat várakoztunk, csengettünk, kopogtunk a nagy bejárati kapun, mire valaki kinyitotta nekünk.