Eredmény

2010. március 30. - kedd

Ismét advanced csoportban vagyok, kicsit megsokasodtunk, mert páran feljöttek hozzánk az upper intermediateből. Sebaj, jó hír, hogy megint Dennis lesz a tanárunk, ugyan még pár napig a hasát sütteti Spanyolországban, de aztán leváltja Pault. Én örülök neki, mert D. jobban rendbe tudja szedni a társaságot, a sok egy nyelvet beszélő diákra néha rá kell szólni, és az sem árt, ha 10 ember nem egyszerre mondja a megoldást egy-egy kérdésre, hanem a tanár felszólít valakit. Ekkora létszámnál ezt másképp nem lehet. P. egy kicsit szabadabbra engedi a társaságot, és érzésem szerint többet játszunk az órákon, mint kellene...

IELTS órám is volt ma már. Hosszúak lesznek a keddek és a csütörtökök, már látom. :)

Dzsuszti Blog

Teszt

2010. március 29. - hétfő

Újabb teszt írásé lett a mai nap. Most azért írtam tesztet, hogy eldöntsék mennyit haladtam a 6 hét alatt, és hogy melyik csoportba kerüljek. A dolog csak azért sántít, mert remélhetőleg nem lettem rosszabb az advanced (haladó) csoportnál, de feljebb nem kerülhetek, mert nincs feljebbi csoport. Talán kevesen lennénk rá? Nem tudom, a korábbi sulimban volt upper advanced (haladó felső). Sebaj, azért megírtuk, és holnap már ennek az eredményét meg is fogom tudni, illetve a múlt heti IELTS tesztét is, mivel holnap délután már lesz IELTS órám is.

Óra ugyan nem volt, de a tesztírás eltartott addig, míg az órák szoktak. Hazafele ballagva az egyik utcában kiplakátolt "Elveszett kiskutya" fogadott minden egyes lámpaoszlopon. Nyitva tartottam a szemem, hátha látok valamit, de persze nem láttam... Remélem meglesz a kis kóborló!

Dzsuszti Blog

Mozi

2010. március 28. - vasárnap

Old Dogs: Walt Becker rendezésében. Száznyolcvanadszor elkészített történet, miszerint két jóbarát élete felfordul, amikor a 7 éves ikerpárra kell vigyázniuk. Az elvált Dan (Robin Williams), és az életvidám, megrögzött agglegény, Charlie (John Travolta) is csak néha tudta elfelejtetni velünk a már sokadszorra látott történetet, amibe nem sikerült túl sok újat becsempénszniük még ilyen két kedvenc színésszel sem. Travolta gyógyszerektől "mosolyra" húzódó arca kissé túlzás lett. :) Összességében szórakoztató, csak nem szabad túl sokat várni tőle...

Bounty Hunter: Andy Tennant rendezésében. Fejvadász (Gerard Butler), aki a tárgyaláson meg nem jelent egyéneket vadássza, és a feleség (Jennifer Aniston) aki egyszer maga is üldözött lesz. Civakodnak, hisz a feleség nem szeretne önként börtönbe vonulni... Egyszer megnézhető, de egy kicsit elnyújtották, valahogy plusz 30 perccel hosszabb volt, pedig általában nem veszem észre az idő múlását.

Dzsuszti Blog

Christ Church és Dublinia

2010. március 27. - szombat

Ma sokat talpaltunk, de megérte. Nem gondoltam volna, hogy a Dublinia ilyen nagy és érdekes.

A sétánkat a Crist Church Katedrálisban kezdtük. Közös jegyet vettünk a katedrálisba és a Dubliniába, így összesen €11-et fizettünk fejenként.

A Christ Church Katedrális Dublin egyik legrégebbi területén áll. A legkorábbi kézirat ami a jelenlegi helyén álló katedrálisról fellelhető 1030-ból származik. Dublin első püspöke, Dúnán alapította az eredeti viking templomot, ami valószínűleg a Canterbury érsekséghez tartozott. 1152-ben lett része az ír egyháznak, majd 10 éven belül Laurence O’Toole-t választották meg érseknek. Laurence O’Toole-nak nagy szerepe volt az anglo-normannok és a dubliniak közötti diplomáciai tárgyalásokban miután Strongbow (Richard de Clare) 1170-ben elfoglalta a várost. 1172-ben Strongbow (Erősíj) normann hódító elrendelte a katedrális újjáépítését. Földi maradványai ebben az eredeti középkori kriptában nyugszanak. A templom jelenlegi formája nagyrészt az 1871-78 felújítás eredménye. A katedrálisban található a Christ Church kincsei kiállítás (Treasures of Christ Church), Dublin egyik legelismertebb kiállítása, amely egy egyedülálló gyűjteménye történelmi műtárgyaknak.

A katedrális után a Dubliniába vezetett az utunk. Megtapasztalhattuk milyen volt Dublin, amikor a vikingek megérkeztek a szigetre. 1170-től, Strongbowtól, a 16. századi VIII. Henrikig átfogó életképet kaphatunk az akkori városról. Számos információs tábla, érdekes bábok, érdekes játékos kérdések kötik oda az embert órákra.

Dzsuszti Blog

Buli

2010. március 26. - péntek

Ma csak az első felét tartottuk meg az óráknak, mivel ma ért véget egy 12 hetes kurzus, így az utolsó két órában összegyűltünk és buliztunk. Többen hétvégén haza fognak utazni a csoportunkból, pl. a két japán is. :( Ők már tavaly szeptember óta koptatják a padokat itt Dublinban, de nagyon sajnálják, hogy haza kell menniük. Mi is. Én 6 hete tanulok velük, és a tervek szerint még végigtanulok egy teljes kurzust, csak most már kétszer egy héten IELTS előkészítőm is lesz.

A héten mindenki kapott egy nevet, hogy valamikor találkozzunk az illetővel, és tegyünk fel 8-10 kérdést az illető hazájának kultúrájáról.

Én az egyik kuvaiti sráccal cseréltem információkat, majd ma páronként előadtuk mit tudtunk meg. Aztán persze jött a lakmározás. A kuvaitiak jóvoltából mindenki megebédelhetett, mivel rendeltek mindenkinek elég kaját. Az egyik srác nem kaját hozott, hanem két barátját hívta el, akik hennáztak. Én is sorba álltam egy kis kézfestésért. :) Csak később derült ki, hogy nem 15 percig kéne a kezünkön hagyni a festéket, hanem legalább 2 órán keresztül, hogy minél sötétebb legyen az eredmény. Végülis kb. fél órán át száradt a festék a kezemen, meglátjuk mi lesz belőle 3 nap múlva. :)

Ma hazaérve a suliból egy levél fogadott az ajtón belül a DIT-tól. 600 pontot kaptam a portfóliómra, a 600-ból. :) Míg az NCAD-nél M. szerint 600 pont felett ajánlanak fel a suliba helyet (az 1000-ből), itt a DIT-nál már 200 felett elfogadják a portfóliókat (a 600-ból).

Dzsuszti Blog

Emlékeink » Katapult

2010. március 25. - csütörtök

(2010. NCAD portfólió) Feladat: Válassz ki két elemet (különböző mind-map-ekből), majd jelenítsd meg vizuálisan, hogy hogyan hatnak egymásra. Pl. mi a fizikai eredménye annak, hogy egy élelem elem hat/befolyásol egy szerkezet elemet? Egy szerkezet válhat-e élelemé? Lehet-e egy emlék élőhely? Pl. mi történik, ha egy nyalóka (élelem kategória elem) felveszi a lakat (szerkezet kategória elem) valamely tulajdonságát? 3 kapcsolatot készíts el oda-vissza, azaz 6 db (A1 vagy A2-es méretben) munkalapot.

Harmadik munkalap: Emlékeink » Katapult közötti kapcsolat: Először kiválasztottunk egy elemet az elkészített emlékek szobrok közül. A választásom a kamerára esett, mert a kamerán belül a felcsapódó tükör úgy viselkedik, mint egy katapult. Azaz a gomb lenyomásakor felcsapódik, így a beérkezett fény a szenzorra esik.

Dzsuszti Blog

IADT

2010. március 24. - szerda

IADT, azaz Dun Laoghaire Institute of Art, Design & Technology. Ezt a sulit jelöltem be másodiknak.

1. NCAD

2. IADT

3. DIT

Az IADT teljesen másképpen szervezte meg a portfólió leadást, mint a többi suli. Kiküldtek egy mailt, hogy a mai napon vigyem be a portfólióm reggel 9:30 és 10 között, és este mehetek is érte 16 és 17 óra között. Felosztották a több száz jelentkezőt napokra. Tehát adtak fél órát a leadásra és egy órát a felvételre, mindezt munkaidőben...

Megbeszéltük Attal, hogy majd ő elviszi és hazahozza, én menjek angolra. Itt is írták a max. 10kg-os határt, de lemérni nem mérték le a portfóliót.

Fura volt este betenni a szekrénybe a megviselt, egyik fém védősarkát elvesztett mappát, benne a több hónapos munkámmal. Dolgát végezte becsülettel, ideje egy kicsit pihenni. :)

Dzsuszti Blog

Jameson Whiskey lepárló

2010. március 24. - szerda

Minden hét szerdáján közösségi programokat szoktak szervezni a UCD nyelv központban. Ma a Jameson Whiskey lepárlóba látogattunk el.

John Jameson 1770-ben érkezett családjával Dublinba Skóciából. :) Először fiai kerültek közelebbi kapcsolatba a whiskey-készítő John Steinnel. Majd 1780-ban Jameson átvette a lepárló irányítását és vezetését.

Megtudtuk, hogy a legnagyobb különbség a leghíresebb whiskeyk között az, hogy amíg az amerikai whisky-t egyszer, a skótot kétszer, az írek nemes italát háromszor desztillálják. Kellemes ízét annak köszönheti, hogy az égetőkemencében nem használnak tőzeget. A skótok whiskey-je jellegzetes füstös ízét annak köszönheti, hogy a gabona közvetlenül a faszén füstjén szárad. Míg az ír whiskey-hez az árpát közvetett módon szárítják, hogy annak lehető legtöbb aromáját megőrizze.

Minden egyes palackon megtalálható a "Sine Metu" jelszó, aminek jelentése "félelem nélkül".

A túravezetőt nagyon jó kedvében találtuk, mikor megtudta, hogy egy angol suliból jöttünk, és hogy a kuvaitiak nem ihatnak alkoholt, meglepő jókedvre kerekedett. :) A túravezetést hamar letudta, pedig érdekelt volna bennünket minden egyes részlet. A csoportból 7-en aztán meg is kóstolhattuk a whiskey-t. Mivel a csoport többsége kuvaitiakből állt, így nem maradt kérdés, ki kóstolgat majd alkoholt. :)

Volt szerencsénk mindhárom híres whiskey-hez, egy-egy korty után egy-egy korty vízzel öblítettük le torkunkat. Majd kaptunk egy emléklapot, amiért helyesen válaszoltunk a fő kérdésre: Melyik a legjobb whiskey a kóstoltak közül? No és persze csak egy helyes válasz létezik: Jameson! hangzott egyöntetűen.

Dzsuszti Blog

Elaine Murphy: Little Gem

2010. március 23. - kedd

Elaine Murphy: Little Gem (Kép forrása)

Ma reggel azzal fogadott Blanka (spanyol csoporttársam), hogy lenne-e kedvem elmenni vele este színházba? A nővérei, akikkel együtt lakik míg angolt tanul a UCD-nél, elvinnének minket és haza is hoznának. Rábólintottam, gondoltam a délutáni IELTS teszt után épp jól fog jönni egy kis lazulás este. A tesztet azért iratták meg velem, hogy el tudják dönteni melyik IELTS csoportba tegyenek majd be engem jövő héttől.

Egyik nap nyerte a jegyeket tombolán, és inkább a színházat választotta a csoki helyett. :) Este aztán el is vitt bennünket az egyik tesója a ballymuni Axis Színházba, a másik nővére pedig értünk jött. Fura egy hely, kintről inkább egy kávézónak tippeltem volna megpillantva a sötétben.

Bementünk, és szinte abban a pillanatban nyitották is kifele a terem ajtaját, hogy elfoglalhassuk a helyünket.

A színpadon nem volt más, mint 3 különböző szék, egy állólámpa és egy műanyag bevásárló szatyor. A másfél óra alatt 3 nő, 3 generáció meséli el életüknek egy szakaszát, a fiatal, a középkorú és a nagymama. Felváltva beszélnek, felváltva mesélnek, miközben a másik két szereplő a széken ül sötétben. Csak az van kivilágítva, aki éppen mesél.

A fiatal kezdte, és meg kell mondjam két percig nem értettem egy szót sem. De azután szép lassan megszokta a fülünk. :)

Nagyon tetszett.

Ami számomra rettenetesen fura volt, hogy úgy éreztem magam, mintha moziban lennék és nem színházban. Azt hallottam mástól is, hogy nem kell kiöltözni, de hogy ennyire nem, az meglepő volt. Az pedig még furább, hogy amikor olvastam, hogy esznek is előadás közben, azt gondoltam főleg fiatalok, de tévedtem. Mindenki eszik, fiatal, idősebb kivétel nélkül.. Gumicukor, csoki, csörgés itt, csörgés ott... Iszunk eszünk, mint a TV előtt otthon. :S

Találtam a youtube-on egy kis részletet, éppen a nagymama legelső monológját.

Dzsuszti Blog

Magpie

2010. március 22. - hétfő

Talán a swan azaz hattyú után a szarkának a nevét tanultam meg másodikként a madarak közül. Magpie.

Ma zűrzavar fogadott, amikor a buszmegállóhoz értem. Mármint szarkailag. A még csupasz, de már rügyező fa tetején 4 szarka cikk-cakkozott idegesen. A fészeklakó szarka párnak vendége érkezett, akiket nem fogadtak kitörő örömmel. Cserregések, izgatott repkedések közepette igyekeztek elkergetni a betolakodókat.

A kétlábúak világában is volt zűrzavar. Egy kisteherautós bosszankodott azon, hogy míg ő leállt az út szélén, bement reggelit vanni a sarok utáni boltba, szépen kerékbilincset raktak az autójára... Nem vette észre, hogy kisebbfajta dugót okozott a nem éppen kistestű autójával...

Arany László: A vadgalamb és a szarka

Tudod-e miért nem ért a vadgalamb a fészekcsináláshoz, miért rak olyan hitvány fészket, mely csak néhány szál száraz ágból van összetákolva?

Elmondom én.

A vadgalamb a szarkát kérte meg, hogy tanítsa meg őt a fészekrakásra, mert ebben a szarka igen nagy mester, s olyan fészket tud csinálni, hogy ahhoz a héja ölyű hozzá nem ér. A szarka szívesen elvállalta a tanítást, s fészekrakás közben, míg egy-egy gallyat helyére illesztett, mindig mondogatta a maga módján:

– Csak így, csak úgy! Csak így, csak úgy!

A vadgalamb erre mindig azt felelte:

– Túdom, túdom, túdom!

A szarka elhallgatta azt egy darabig, de utoljára megharagudott.

– Ha tudod, csináld! – s otthagyta a fészket fele munkájában.

A vadgalamb aztán azóta sem tudott ebből a mesterségből többet megtanulni.

:)

Dzsuszti Blog

Doboz » Emlékeink

2010. március 21. - vasárnap

(2010. NCAD portfólió) Feladat: Válassz ki két elemet (különböző mind-map-ekből), majd jelenítsd meg vizuálisan, hogy hogyan hatnak egymásra. Pl. mi a fizikai eredménye annak, hogy egy élelem elem hat/befolyásol egy szerkezet elemet? Egy szerkezet válhat-e élelemé? Lehet-e egy emlék élőhely? Pl. mi történik, ha egy nyalóka (élelem kategória elem) felveszi a lakat (szerkezet kategória elem) valamely tulajdonságát? 3 kapcsolatot készíts el oda-vissza, azaz 6 db (A1 vagy A2-es méretben) munkalapot.

Második munkalap: Doboz » Emlékeink közötti kapcsolat: Az ötlet alapja az volt, hogy a kiválasztott emlékeinket model magicből készítsem el, úgy, hogy egy csokis dobozba beleférjenek a kis szobrocskák. A kiválasztott csokisdoboz tulajdonképpen egy háromfiókos szekrény csokisdobozosított változata. :) Egy fiókba 9 csoki fért el, így 9*3 db, kb. 3cm*3cm*3cm-es szobrocskákat kellett elkészítenem.

A munkalap akrillal készült kartonlapra.

Méret: A1 (15*20 cm-es fényképek a szobrok elkészítéséről, és a csokisdobozos-lakba pakolva.)

Dzsuszti Blog

Mag » Katapult

2010. március 20. - szombat

(2010. NCAD portfólió) Feladat: Válassz ki két elemet (különböző mind-map-ekből), majd jelenítsd meg vizuálisan, hogy hogyan hatnak egymásra. Pl. mi a fizikai eredménye annak, hogy egy élelem elem hat/befolyásol egy szerkezet elemet? Egy szerkezet válhat-e élelemé? Lehet-e egy emlék élőhely? Pl. mi történik, ha egy nyalóka (élelem kategória elem) felveszi a lakat (szerkezet kategória elem) valamely tulajdonságát? 3 kapcsolatot készíts el oda-vissza, azaz 6 db (A1 vagy A2-es méretben) munkalapot.

Első munkalap: Mag » Katapult közötti kapcsolat: A kiválasztott magom a gólyaorr növény magja (Geranium columbinum) volt. A gólyaorr elvirágzott virágja helyén mag-gubók alakulnak ki. A magok kis gubókban növekednek, míg ki nem fejlődnek teljesen, meg nem érnek. Ekkor a gubókban a feszültség egyre növekedik, mert egyre jobban kiszáradnak, míg majd egyszer akár szél, vagy érintés hatására katapult-szerűen kilövődnek a gubókból. A gubók alja elválik a szártól, és felfele görbülve kilövi magából a magot. Ezt vettem alapul, amikor egy mag és egy katapult között kerestem kapcsolatot. A gólyaorr akárcsak egy katapult, kilövi a lövedékét, a magját, messzire az anyanövénytől.

A munkalap Derwent Softcolour színesceruzával készült kartonlapra. Méret: A2 (az A2-es lap alá 6 db 15*20 cm fotót ragasztottunk fel, ami a katapult készítést mutatja be. Ezzel együtt a munkalap A1-es méretű)

Dzsuszti Blog

Mozi

2010. március 20. - szombat

Green Zone: Paul Greengrass rendezésében. A 2003-as bagdadi megszállás során Roy Miller (Matt Damon) tiszthelyettes csapatával tömegpusztító fegyvereket keres. Az informátorok által megadott helyekről azonban sorra derül ki, hogy évek óta semmilyen aktivitás nem folyt ott. Millernek gyanús lesz a dolog, de az i-re a pontot egy napló teszi, aminek hatására saját kezébe veszi a dolgok irányítását, amivel lavinát indít el.

The Princess and the Frog: New Orleans-ban játszódó mesefilm, ahol a minden fillért félretevő pincérnő élete felkavarodik, amikor találkozik a jóképű herceggel. :)

Dzsuszti Blog

Dublin Castle

2010. március 20. - szombat

A Dublin Castle stratégiailag egy igen fontos helyre épült anno. A Liffey és mellékfolyója a Poddle csatlakozásában kialakult tónál a vikingek erődítményt húztak fel, amit Dubh Linn-nak, azaz Black Pool-nak - Fekete Tónak neveztek el. Innen ered Dublin mai neve.

A viking erődítmény helyén 1208 és 1220 között épült a Kastély, ami az egyik legrégebbi épület Dublinban. 1922-ig, 7 évszázadon keresztül az angol hatalom központja volt.

A "kórház", amit a Kilmainham Gaolban megemlítettek, ahol James Connolly sérüléseit ápolták a felkelés után, egészen a kivégzéséig, a Dublin Castle egyik terme volt - ahogy az idegenvezetőtől megtudtuk.

Dzsuszti Blog

:D :D :D :D :D :ĐĐĐ

2010. március 19. - péntek

Megkaptam és megvan! :D

A suliból nem egyenesen haza jöttünk, hanem felvettük a portfólióm a DIT-tól. Aztán a bejárati ajtón belépve persze a leveleknek estünk, és most végre találtunk köztük levelet az NCAD-től. :) Remegve bontottam ki a borítékot, At a vállam mögött hamarabb megtalálta a nevem és az adataim alatt kezdődő mondatot: I am pleased to inform you... - Csak jót jelenthet. :D

Ezer pontból 900-at kaptam. Kikerekedett, remegő kézzel igyekeztem megérteni a 3 oldalas levél tartalmát. :) De előtte hazatelefonáltam Anyának elmondani a hírt. :)

Ezzel a levéllel még csak értesítenek, hogy a portfóliómat megnézték, és elfogadták. Ha ennek és ennek a feltételnek eleget tesznek a papírjaim, akkor majd a CAO küld ki nekem egy levelet, ami a tényleges helymegajánlás lesz a suliba szeptembertől. Azt vissza kell küldenem majd, azzal fogom elfogadni a felajánlott helyet. CAO: Central Application Office (Központi jelentkezési iroda) CAO Még tavaly szeptember környékén írtunk nekik egy levelet az oldalukon keresztül, hogy majd szeretnék jövőre iskolákba jelentkezni, ezért legyenek szívesek nekem is kiküldeni egy jelentkezési csomagot. Végülis magát a jelentkezést az interneten oldottuk meg, de a csomagban sok hasznos információt is találtunk. Nem mellesleg, a kötelező iratokat a postán feladva, kaptunk egy pecsétet a könyv hátuljára, hogy feladtuk a papírjaimat. Ez egy okos megállapodás a CAO és a Posta között, ezzel én is megnyugodtam, hogy tudom bizonyítani, hogy időben feladtam a korábbi sulis papírjaimat. A csomag tartalmaz egy válasz lapot is, amit ha megcímezve, felbélyegezve berakunk a nekik küldött borítékba, a sulis papírokkal együtt, akkor amint megkapják, visszaküldik postafordultával, hogy tudjam, megérkeztek a papírjaim. Ez végül is az életben nem így alakult, mert a kis válasz papírkát nem kaptam meg. Az oldalukon érdeklődtünk, hogy minden rendben van-e? Másnap jött is a válasz, hogy mindent megkaptak.

Amint jelentkeztem a CAO oldalán a kiválasztott iskolák sorrendjét megadva, azonnal kaptam is egy CAO számot sms-ben. Ezzel azonosítottak engem mindenhol. Majd 7 napon belül kellett a korábbi iskoláim papírjait elküldeni nekik. Az egész jelentkezési procedúrát február 1-ig lehetett elkészíteni. Akármennyi iskolát be lehet jelölni, itt is, mint otthon, a jelentkezés sorrendjének megfelelően juthatok be a sulikba. Jelentkezési díj: €40

Az NCAD-hez a portfóliók beadási határideje február 5-e volt. Itt az a szokás, hogy először leellenőrzik a beadott portfóliókat. Mindenki kap egy pontszámot. Ezután fogják csak leellenőrizni a papírjaimat, a nyelvvizsga eredményét stb.

Egyelőre írunk nekik egy levelet, hogy mi legyen a nyelvvizsgámmal, mert a kiküldött papíron a szöveg értelmezhető úgy is, hogy érdemes megkérdeznünk nem-e fogadják el a 3 évvel ezelőtti nyelvvizsgámat. Most IELTS átlag 6,5-es szintet kérnek a sulihoz, de az írás részének legalább 6-osnak kell lennie. Nekem Átlag 6-os szintem volt 3 évvel ezelőtt, ebből minden 6-os lett, kivéve az olvasás, mert az 6,5. Megkérdezzük, hátha elfogadják... Ha nem fogadják el, akkor július 30-ig kell bemutatni az új vizsga eredményét.

Dzsuszti Blog

Tavasz van!

2010. március 18. - csütörtök

Tényleg tavasz van! A nárciszok kibontották szirmaikat, a fák rügyeznek. Pillanatokon belül kizöldül majd minden. :)

Reggel a busz elfelejtett jönni. Így legalább 25 percig figyelhettem a szarka párt a bodzabokorral benőtt még csupasz fa tetején. Most már túl vannak a falazáson, erős galyak helyett most finom kis puha ágacskákkal, száraz fűvel a csőrükben tértek vissza a fészekbe. Mindjárt itt van április, a költés ideje, igyekezniük kell a belső dekorálással. A galambokat azonban már profin űzik el a környékről. Nem tűrik meg őket még a szemközti házsor tetején sem. Elég fáradtságos munka, de ez van. Kell a nyugalom a költéshez, idejében el kell kezdeni a szomszédok nevelését. :)

Lassan itt van március vége, én már minden nap NAGYON várom az eredményt az NCAD-től, eddig még hiába. Most már majdnem ott tartanék, hogy kint várnám a postást, ha később érne ide hozzánk, mint én haza a suliból. :D

Dzsuszti Blog

A paprika és a gránátalma

2010. március 17. - szerda

(2010. NCAD portfólió) Feladat: Válasszunk ki egy mind-map elemet és ábrázoljuk 3 különböző állapotban. Ezek az állapotok lehetnek:

fizikai: préselt, szárított, felpuffadt, megfagyott, felmelegített stb. vizuális: erős fény alatt, árnyékban, fényszínezéssel, nagyítón keresztül stb. Készítsünk megfigyelésen alapuló tanulmányokat valamilyen szokatlan médiával: kollázs (collage), agyag, cérna stb. A kiválasztott mind-map elemem: mag | Élelem kategóriából.

Kétféle magot választottunk ki: a paprikát és a gránátalmát.

Első körben egy-egy festményt készítettem el a magokról. A kiválasztott állapot: nagyító alatt.

A paprikát kollázsként keltettük életre. Először egy piros pritamin paprikát megfonnyasztottam serpenyőben és végül egy kicsit a sütőben is.

A paprika alapját agyagból készítettem el. Miután a két fél paprika megvolt agyagból, még teljes száradás előtt megkapták az összeráncolódott bőrüket. Ehhez chipses zacsit zsugorítottam össze mikróban, majd ezekkel a zacsikkal borítottam be az agyag paprika azon részeit, ahol a ráncos bőre volt. Majd akrillal megkapták a piros kabátjukat. Végül a magokat model magicből gyúrtam, akrillal festettem be, majd pillanatragasztóval maradtak az agyagon.

A gránátalma kerámiaként kelt életre. Gránátalma belsőt tanulmányozva megterveztem 3 különböző, gránátalma-féle alakzatot. Hosszas munkával agyagból elkészítettem az alakzatokat, a magokat beléjük. Ügyelnem kellett, hogy sose legyen az agyagban levegő, mert akkor kiégetéskor egyszerűen szétrobbannának. Miután a három kerámia alap elkészült, a teljes Karácsonyi szünet alatt ott pihent M.-ék szekrényének tetején, hogy lassan száradjon ki. A kiszáradt agyag elveszti nedvességét, így világos szürke színű kerámiák fogadtak a téliszünet után. A kiégetés simán ment, nem robbant szét semmi. :) Majd az utolsó simításként megkapták a színes mázat, majd újra ki kellett égetni őket.

Dzsuszti Blog

Mozi

2010. március 17. - szerda

Alice in Wonderland (3D): Tim Burton rendezésében. A 19 éves Alice (Mia Wasikowska) visszatér Csodaországba, ahol újra találkozik gyermekkori kalandjának résztvevőivel. Johnny Depp, mint Bolond Kalapos (Mad Hatter), Helena Bonham Carter mint a zsarnok Szívkirálynő (Red Queen), Anne Hathaway, Stephen Fry, Alan Rickman.

Shutter Island: Martin Scorsese rendezésében. A film 1954-ben játszódik, amikor U.S. Marshal Teddy Daniels (Leonardo DiCaprio) a szigeten lévő bolondokházából eltűnt nő után nyomoz. Személyes okok is vezérlik, hogy a szigetre jöjjön, de mint érezhető a filmben végig, van a történetben elég csavar.

Dzsuszti Blog

Kilmainham Gaol

2010. március 17. - szerda

A mai bank holidayt a Kilmainham Gaol-ban kezdtük. A Kilmainham börtön fontos szerepet töltött be az ír történelemben. Ír lázadások számos vezetőjét csukták itt rácsok mögé, vagy végezték ki őket akasztással.

Felnőtteknek €6 a belépő. Ebben benne van az idegenvezetés és a múzeum is.

Az 1916-os Húsvéti Forradalom 14 vezetőjét hozták ide, és 24 órán belül ki is végezték őket. James Connolly megsérült a felkelés során, így a kórházból hozták csak ide a börtönbe a kivégzésre. A kivégzés helyén két kereszt áll. A nagykaputól távolabbi kereszt helyén végezték ki a fegyenceket, kivéve Connollyt. Ő olyan beteg volt, hogy a kapun behozták, székre ültették a kapu melletti sarokban.

A börtön 1796-ban épült, akkoriban eléggé messze a várostól. Ablakai rácsok voltak, üveg nélkül, így a teleket a fegyenceknek egy takaróval kellett átvészelniük. Régi típusú börtönökben sokan voltak egy helyre bezárva, így ha valaki megbetegedett, mindenki beteg lett. Itt a tervek szerint minden fogoly külön cellát kapott volna, de az elítéltek nagy száma miatt, és mivel az Ausztráliába deportálandókat is itt tartották deportálás előtt, egy cellába 5-6 ember is került.

Érdekes volt az idegenvezetés.

A kiállítást is megnéztük. Számos levél van kiállítva, amit a fegyencek írtak a kivégzés előtt, vagy a börtönben töltött napjaik alatt. Sok elég szépen elolvasható. A Nagy Éhínség idején (1845) kb. 10-szeresére megemelkedett a börtönlakók száma. Sokan elhagyták az országot abban az időben, de sokan a börtönt választották, ahol legalább minimális mennyiségű élelemhez jutottak naponta...

Találtam két filmet a Youtube-on a börtönről:

Billy Connolly - The GPO and Kilmainham Jail

Billy Connolly - Kilmainham Jail (Part II)

Dzsuszti Blog

Szent Patrik Nap

2010. március 17. - szerda

Felvonulás, kavalkád, zöld sapka és lóhere, azaz március 17-e. :) Az írek védőszentje feltehetőleg Walesben vagy Franciaországban született. A tegnapi angol órán ahány kvízt oldottunk meg, annyi különböző születési helyet kaptunk eredményül. :) Szülőfaluját megtámadó rablók fogságába esett, akik Írországban adták el rabszolgának. Szolgasága alatt került közel Istenhez, majd elmenekülve Európában tanult.

Tanulmányai alatt döbbent rá, hogy az ő küldetése a pogányok kereszténységre való megtérítése. Így visszatért Írországba, hogy keresztény hitre térítse a lakosságot. Egy háromlevelű lóhere segítségével magyarázta el az őslakosoknak a szentháromság titkát: az Atya, a Fiú, és a Szentlélek szentháromsága egy létben egyesülnek, mint ahogy a lóhere 3 levele egy szárba fut össze. Ezért ezen a napon apró és nagy viseli büszkén a frissen szedett lóhere csokrot, amit bármelyik boltban beszerezhetünk ilyenkor. Előrecsomagolt kis zacsikban sorakoznak a polcokon.

Számos hiedelem fűződik nevéhez, de az egyik legfontosabb szerint egy hegy tetején tartott beszéde után az összes kígyó elhagyta a szigetet. Néhányan ezt a jelenséget a pogányok keresztény hitre való áttérésének tulajdonítják.

Az írek szerte a világban megtalálhatóak, ezért a Szent Patrik Napot számos pontján a világnak megünneplik.

Dzsuszti Blog

Elemeire szedett zsebóra

2010. március 16. - kedd

(2010. NCAD portfólió) Feladat: Válasszunk ki két mind-map elemet. Szedjük szét alkotóelemeikre, és azokat vizuálisan örökítsük meg (bármilyen választott médiumon keresztül) két új módon elrendezve. Pl: sarokba téve, felhalmozva, felakasztva, lebegve stb.

Az egyik kiválasztott mind-map elemem: óra | Emlékek kategóriából.

A feladathoz 4 db elemeire szedett zsebórát rajzoltam meg fekete kartonlapra fehér Derwent Softcolour ceruzával.

Méret: A3 | Kartonlapon.

Dzsuszti Blog

Emlékeink felhalmozva

2010. március 16. - kedd

(2010. NCAD portfólió) Feladat: Válasszunk ki két mind-map elemet. Szedjük szét alkotóelemeikre, és azokat vizuálisan örökítsük meg (bármilyen választott médiumon keresztül) két új módon elrendezve. Pl: sarokba téve, felhalmozva, felakasztva, lebegve stb. A második kiválasztott mind-map elemem: emlékeink alapján készített Model Magic szobrok | Emlékek kategóriából.

A feladathoz elsőként az emlékeink szobrocskákat egy fiókos szekrénybe halmozva rajzoltam meg ceruzával. A második képhez pedig egyes kiválasztott szobrokat halmoztam kupacba.

Méret: A2 | Kartonlapon Derwent Graphic ceruzával.

Dzsuszti Blog

Potato, Green-White-Orange

2010. március 16. - kedd

Ma kb. ezeket a kérdéseket jártuk körbe az angol órámon.

Volt egy érdekes kérdőív az ír szokásokról:

1. Ha meghív valaki az otthonába vacsorázni, akkor hogy szokás megérkezni?

a: időben?

b: kicsit korábban?

c: 20-30 perccel a megbeszélt idő után?

2. Ha megbeszélsz valakivel egy találkát az egyik pubban este 7-re, akkor ez azt jelenti, hogy

a: pontosan 7-kor érkezz?

b: kicsit korábban érkezz mint 7?

c: este 8-ig bármikor érkezhetsz?

3. Amikor köszöntesz valakit, akkor

a: integetsz neki?

b: rendszerint kezet ráztok?

c: puszit adtok az egyik arcra?

4. Ha valakit meg szeretnél látogatni az otthonában, akkor

a: megbeszélsz egy időpontot az illetővel napokkal korábban?

b: fel kellene hívnod az illetőt telefonon a tervezett látogatás napján?

c: betoppanhatsz teljesen váratlanul, telefonálás nélkül?

5. Amikor bemutatnak valakinek, akkor

a: rendszerint már azonnal a keresztnevén szólítod a másikat?

b: vagy a vezetéknevén szólítod?

c: Uram, Hölgyem megszólításokat használsz?

A választ ide elrejtettem (jelöld ki a következő üresnek tűnő sort. :) Ezt: 1:c - 2:c - 3:b, c - 4:c - 5:a

A következő téma a krumpliról szólt természetesen. :) Errefelé nagyon szeretik: potato, spud, tater - azaz krumpli. :)

Mennyi krumplit eszik egy átlag ember per év? - 30kg

No és akkor mennyi krumplit eszik egy átlag ír egy évben? - 141kg-ot, a cikk szerint. Dennis, a tanárom nagy nyelések közepette, hasat simogatva értett egyet. :D Azt mondja 5-ből 4 napon eszik. :) A krumpli Írországban sem volt őshonos, ide Sir Walter Raleigh-nek köszönhetően került be a 16.században. Ő felelős a dohány elterjedéséért is. :)

No és akkor eljutottunk odáig, hogy miért zöld-fehér-narancssárga szerepel a zászlójukon?

Narancssárga: Orániai Vilmos (William of Orange - innen a narancssárga szín) neve kötődik az ír protestánsokhoz, aki 1690-ben legyőzte II. Jakabot (James II.) a Boyne-i csatában Dublintól nem messze. Orániai Vilmos győzelme bebiztosította a protestáns uralmat a sziget felett. Észak-Írországban minden év július 12-én megünneplik a fenti győzelmet.

Zöld: Ír katolikusokat és a köztársaság ügyét jelképezi.

Fehér: A zöld és a narancssárga közti megbékélést szimbolizálja.

Dzsuszti Blog

Kulcs szokatlan helyen

2010. március 15. - hétfő

(2010. NCAD portfólió) Feladat: Válasszunk ki négy mind-map elemet, egyet mindegyik kategóriából. Szerezzünk/készítsünk egy fizikai példányt belőlük. Helyezzük az elemeket olyan környezetbe, amelyben normálisan nem találhatóak meg. Készítsünk megfigyelésen alapuló tanulmányokat (bármilyen általunk választott médiával).

A negyedik kiválasztott mind-map elemem: kulcs | Emlékek kategóriából.

Első lépésben fotókat készítettem az ötletekről:

A feladathoz 3 db képet választottam ki, amit egy nagy képre festettem meg.

Méret: A1 | Kartonlapon akrillal.

Dzsuszti Blog

Szárny szokatlan helyen

2010. március 14. - vasárnap

(2010. NCAD portfólió) Feladat: Válasszunk ki négy mind-map elemet, egyet mindegyik kategóriából. Szerezzünk/készítsünk egy fizikai példányt belőlük. Helyezzük az elemeket olyan környezetbe, amelyben normálisan nem találhatóak meg. Készítsünk megfigyelésen alapuló tanulmányokat (bármilyen általunk választott médiával).

A harmadik kiválasztott mind-map elemem: szárny | Szerkezet kategóriából.

Első lépésben fotókat készítettem az ötletekről:

A feladathoz 2 db képet választottam ki.

Méret: A3 | Vízfesték papíron vízfestékkel.

Dzsuszti Blog

Mozi

2010. március 13. - szombat

A napot elég korán a Crazy Heart-al kezdtük a moziban. :) Scott Cooper rendezésében, Jeff Bridges mint Bad Blake. Bad vidéki kocsmákban lép fel, kevés közönség előtt. Józanul és cigi nélkül keveset látni. A kisvárosban élő, újságírónak készülő Jean (Maggie Gyllenahaal) ébreszti rá, hogy ha így éli tovább életét, akkor igen csak a végén tart már. Jean fia kihozza Badből az apai érzelmeket. Jeff Bridges nagyot alakít, élveztük a filmet és a zenét is.

Leap Year (2010) Anand Tucker rendezésében. Anna (Amy Adams), aki foglalkozása szerint apartmanokat rendez be ideiglenesen, hogy a vevők el tudják képzelni új otthonuk nyújtotta előnyeit. Barátja a munkamániás kardiológus Jeremy (Adam Scott), aki egy konferenciára utazik Dublinba Bostonból. Anna így dönt, hogy nem várja meg a leánykérést, hanem maga utazik le Dublinba, hogy az ír hagyományoknak megfelelően - minden negyedik év február 29-én - megkérhesse ő a barátja kezét. Az időjárási viszontagságok miatt a gépe nem Dublinban száll le, hanem Walesben. Onnan egy kis csónakkal a hánykolódó tengernek köszönhetően végülis kiköt Dingle-ben. Dingleből megszállottan igyekszik eljutni Dublinban, ebben az igyekezetében Declan (Matthew Goode) igyekszik neki segíteni vagy éppen ellenkezőleg. :) Szórakoztató. :)

Lovely Bones (2009) Peter Jackson rendezésében, Alice Sebold regénye alapján. A gyilkosság áldozatául esett 14 éves Suzie még a menyországba lépés előtt figyeli családját és gyilkosát. Választania kell a bosszú iránti vágya és a családja gyúgyulása között. Apja (Mark Wahlberg) eközben lánya gyilkosa után nyomoz.

Dzsuszti Blog

Fiókos szekrény

2010. március 13. - szombat

(2010. NCAD portfólió) Feladat: Válasszunk ki négy mind-map elemet, egyet mindegyik kategóriából. Szerezzünk/készítsünk egy fizikai példányt belőlük. Helyezzük az elemeket olyan környezetbe, amelyben normálisan nem találhatóak meg. Készítsünk megfigyelésen alapuló tanulmányokat (bármilyen általunk választott médiával).

A második kiválasztott mind-map elemem: fiókos szekrény (babaházba való fiókos szekrényt használtam) | Élőhely kategóriából.

Első lépésben fotókat készítettem az ötletekről:

A feladathoz 4 db képet választottam ki.

Méret: A4 | Kartonlapon ceruzával.

Dzsuszti Blog

Magok szokatlan helyen

2010. március 12. - péntek

(2010. NCAD portfólió) Feladat: Válasszunk ki négy mind-map elemet, egyet mindegyik kategóriából. Szerezzünk/készítsünk egy fizikai példányt belőlük. Helyezzük az elemeket olyan környezetbe, amelyben normálisan nem találhatóak meg. Készítsünk megfigyelésen alapuló tanulmányokat (bármilyen általunk választott médiával). Az első kiválasztott mind-map elemem: mag | Élelem kategóriából. Első lépésben fotókat készítettem az ötletekről:

A feladathoz 6 db képet választottam ki.

Méret: 15cm*20cm | Kartonlapon akrillal.

Dzsuszti Blog

Astronomy Ireland

2010. március 11. - csütörtök

Karácsonyi meglepetés volt At számára az Astronomy Ireland éves bérlet, plusz Terence Dickinson: Nightwatch című könyve. A Csillagász Klub azóta több előadást is szervezett, minden hónapban egyet. At eddig nélkülem ment, míg én a portfóliómon dolgoztam. Hétfőn azonban közösen sétáltunk el az előadásra, amit a Trinity College egyik termében szoktak tartani minden hónap második hétfőjén.

A mostani előadást Kevin Nolan tartotta, a Vörös Bolygóról legtöbbet tudó ír szakértő. Az előadás címe: Behold Mars nevet kapta. Az apropó természetesen, hogy a hónap, aminek napjait koptatjuk - március - a Marsról kapta a nevét. Illetve hogy nemrégiben jelent meg Kevin Nolan könyve "Mars: A Cosmic Stepping Stone" címmel.

Előadás előtt egy kicsivel korábban érkeztünk, mert azt ígérték a rendszeres levelükben, hogy 19:28-kor a Trinity College parkjában valaki megmutatja nekünk az égen átsuhanó International Space Stationt (ISS), ami a legnagyobb ember építette objektum az űrben. Nasa oldala. Pontban 19:28-kor meg is pillantottuk az űrállomást, ami a legfényesebb pont volt az égen, rohamléptekkel szelte át az eget felettünk. Pontosabban kb. 100* fényesebb a legfényesebb csillagnál...

Jelenleg is építés alatt álló űrállomás 27,744 km/h-s sebességgel kering a Föld körül, így napi 15.7-szer repüli körbe azt. A project egy közös vállalkozás USA, Oroszország, Japán, Kanada és számos Európai ország összefogásával. Előreláthatólag 2016-ig járja az útját. Az építését 1998-ban kezdték el és 2000 november 2-án lépett az első lakó a fedélzetre. Jelenleg 3 fő befogadására képes, és ezidáig 5 túristának adatott meg az a lehetőség, hogy mindössze 20 millió dollárért ellátogathatott az űrálomásra. :) Becslések alapján, ha elkészül, akkor kb. 100 milliárd dollárt fog érni.

Az előadás érdekes volt, már csak amikor felálltam vettem arról tudomást, hogy milyen kemény is egy egyetemi fapad/szék. :D Kevin arról beszélt, hogy a Mars-ot igen fontos megismernünk, mert egy lépcsőfok a univerzum megismerésében. Egy igen fontos lépcsőfok a Földi élet kialakulásának megértése szempontjából is.

A Mars a naprendszer 7. legnagyobb bolygója. A Naptól a 4. bolygó. Kb. fele akkora, mint a Föld, mégis tömegét tekintve csak tizede a Föld tömegének. Számos ősi kultúra a háborúval hozta párhuzamba a Marsot, vörös színe miatt. Ezért kapta a nevét a Római Hadistenről. A vörös színt a talaj magas vastartalma okozza. Két holdja a névadást a Görög Hadistennek köszönheti, ugyanis Ares két lányáról nevezték el őket Phobos-nak és Deimos-nak. Azt tudtam, hogy március hónap a nevét a Marsról kapta de az okát most tudtam meg: azért pont március, mert ez az első olyan hónap az évben, amikor hadjáratokat érdemes indítani a tél elmúltával.

Dzsuszti Blog

Barátságos írek

2010. március 10. - szerda

Van egy idősebb ír bácsi, akivel rendszeresen találkoztam eddig hazafele baktatva. Szinte mindig ugyanakkor és ugyanott találkoztunk, miközben én igyekszem haza valami éhségcsillapítót a pocakomba pakolni, ő pedig valószínűleg ugyanezen okok miatt igyekszik a boltok fele, csak ő táskába pakol. :)

Amióta angolra járok, minden nap találkoztam vele. Reggel, ahogy igyekeztünk a LUAS fele Attal, éppen szembetalálkoztunk vele. Éppen mondtam Atnak, hogy nézd, ő az az idős bácsi, akiről meséltem. Erre ahogy melléértünk, intett felénk, köszönt. :) At rögtön mondta, hogy én is ismerős vagyok neki már. :)

Számtalanszor előfordult, hogy séta közben köszönt a szembejövő, ismeretlen valaki. Legtöbbször idősebbek.

Egyik este, ahogy jöttünk haza a rajzórámról, a szembeszomszéd behívott, hogy megmutassa neki van két széke, ami már nem tud használni, csak nézzük meg. Mondtuk neki, hogy sajnos nem tudjuk hova tenni, de azért csak behívott, hogy nézzük meg azért, hátha a többi lakónak nálunk jól jöhet egy ilyen szék. :)

Dzsuszti Blog

Gorgeous

2010. március 09. - kedd

Egyre szebb az idő, ugyan még reggelente ugyanúgy jég borította autó ablakok köszönnek vissza kint, de legalább már a nap elődugja az orrát hébe-hóba. Egyre többször hallom magam körül, hogy "gorgeous weather - káprázatos idő". Egyre többen matatnak kint a kertekben. Amerre gyaloglom hazafele, ennek később gyümölcsét is látom. Amikor kinyílnak a virágok, sok kertből árad a tömény virágillat. A legtöbb kert szépen gondozott.

Amit nem értek, az a levél-eltakarítási módszerük. Vannak, akik szépen kupacba gyűjtik a lehullott leveleket, és beleteszik a direkt erre való barna kukába. Van, aki nem összesepri, vagy összegereblyézi, hanem amolyan levegőt kifújó szerkentyűvel fujatja egy kupacba, majd szedi össze kukába, zsákba. Eddig értem. De mi van azzal a módszerrel, mert ilyet is láttunk nem egyszer, hogy pl. az emberke ezzel a fújó izével belefújja a lehullott faleveleket a csatornába... bele a vízbe... ?!?! Vagy amit az egyik reggel láttunk, amikor még kocsival mentünk a suliba/munkába: Az ember ezzel a levegőt fújó szerkentyűvel lefujatta a faleveleket a járdáról... Na most. Azt nem tudni, hogy az egész utcán végigment-e, vagy csak a háza előtt fújta le az úttestre a leveleket, de az biztos, hogy amikor dolgát végezve elhagyja a helyszínt, a falevelek újra a járdán lesznek, az arra járó autóknak köszönhetően. :)

Reggel a buszra várva a szorgos szarkákat (magpie) nézegettem. Fura volt, hogy látom őket fészket építeni a buszmegálló mögötti kőkerítés után magasló fa tetején. Ketten szorgosan hordták a galyakat a leendő fészekhez. Itthon utánanéztem, és kiderült, hogy áprilistól költ a szarka tojó, és a fiatalok májusban hagyják el a fészket. Tehát éppen ideje készülődni az eseményre. :) Most nem cserregtek munka közben, csendben dolgozgattak közös erőbedobással.

Dzsuszti Blog

1 : 0

2010. március 08. - hétfő

Azaz Budapest : Prága - 1 : 0. Legalábbis a japán csoporttársam szerint. Pénteken úgy ment el Prágába, hogy az Európa legklasszabb nagyvárosa, de hétfőn úgy tért vissza, hogy Budapest sokkal jobb. :D

Megkerestem a neten, hogy írják helyesen a nevét: HAJIME (肇, 元) azaz Hazsimé ha kiejtük. :) Mint kiderült, nevének jelentése beginning azaz kezdet. :) Mikor csatlakoztam a csoporthoz, rögtön elmesélte, hogy volt már Budapesten, és nagyon tetszett neki. Látta a tüzijátékot, de nagyon fura volt neki, hogy egyszerre több helyről lőtték fel a robbanó fényeket. Majd megkérdezte, hogy mi milyen sűrűn szoktunk fűrdőbe járni. Miután megtudta, hogy Budapesten laktunk, mielőtt kiköltöztönk Dublinba. Egy kicsit meglepődtem, mert mi egyszer sem voltunk fürdőben. A japánoknál otthon nagy szokás a fürdőzés, és nekik Budapesten is ki kellett próbálniuk. :)

Dzsuszti Blog

Mozi

2010. március 07. - vasárnap

A hét utolsó napját ma is két filmmel zártuk.

Először az Everybody's Fine című filmet néztük meg Robert De Niro főszereplésével. Frank, a megözvegyült apa, aki egyre jobban eltávolodott 4 gyermekétől (Drew Barrymore, Sam Rockwell, Kate Beckinsale), úgy döntött, hogy ha "a hegy nem megy Mohamedhez, akkor Mohamed megy a hegyhez", azaz betegsége ellenére sorra meglátogatja gyermekeit. Meglepetésszerű látogatása során kiderül, hogy gyermekei nem olyan tökéletesek, mint aminek Ő addig hitte őket... A történet ugyan egyáltalán nem új, de Robert de Niro alakította Frankkel nem volt nehéz együttérezni. :)

Másodszorra a The Wolfman-re ültünk be. Joe Johnston rendezésében, Anthony Hopkinssal. Számunkra az eredeti 1941-es filmhez nem adott pluszt. Valahogy többet vártunk az eredeti történet, a jó színészek és a modern technika egyvelegétől...

Nem írtam még, de érdekesen működik a Parnell Street-i mozi. Amikor a legelső filmet néztük meg, itthonról rendeltük meg a jegyünket, korán odaértünk a moziba, és csak bedugtuk az automatába a rendeléshez használt bankkártyát, és nagyon jó helyen kaptunk ülőhelyet.

Később kiderült, hogy az esetek többségében nem így működik a dolog. Megveszed a jegyed, de a legtöbb esetben nem kapsz ülőhelyet, hanem oda ülsz le ahova jut hely... Nem adnak el több jegyet, mint az ülőhelyek száma, de nem is adnak konkrét helyre jegyet. Így egy kicsit olyan az egész, mint a Ryanair. Sorba kell állni, de vannak akiket a sor nem hat meg. Az Unlimited bérlettel nem lehet előre megvenni a jegyet, csak aznap lehet aznapra jegyet venni, és mindig sorba kell állni érte a pénztárnál. Ez először fura volt, de mára már megszoktuk. :) Általában nincsenek túl sokan egy filmre, és ha nem középen ül az ember, a kisebb termekben is tökéletesen lehet látni a vásznat.

A múlt heti mozi:

Percy Jackson & The Lightning Thief, Chris Columbus rendezésében, Logan Lerman főszereplésével. Percy, Poseidon, azaz a tenger istenének fia, semmit sem tud isteni származásáról. Dyslexiás, de hamar kiderül, hogy ez azért van, mert természeténél fogva (félisten) könnyen olvassa a görög sorokat. Toll, ami kiderül, hogy egy kard, amit csak ő tud használni, barátja egy Faun, félisteneknek való tábor, majd harc az ellopott villám megtalálásáért. :)

Extraordinary Measures: John (Brendan Fraser) és felesége küzd két súlyosan beteg gyermekük életben maradásáért. A gyerekek Pompe-kórban szenvednek: izomgyengeséggel járó betegség, ritka az a gyermek, aki túléli életének 9. évét. A kutatási lapokat böngészve jut el John Dr. Robert Stonehill-hez (Harrison Ford), aki segít a családnak az új ellenszer kifejlesztésében.

Dzsuszti Blog

Cloe, a kis fóka

2010. március 06. - szombat

Ma reggel igyekeztünk korán kelni és gyorsan nagybevásárolni, hogy elérjünk időben Clogherheadbe, Cloe szabadonengedését meglesni.

Az időben kelés nem ment nehezen, mert péntek este 9-kor már nagyban szunyáltam. Addig bírtam a hetet. :D Régen aludtam 12 órát egyhuzamban. A heti nagybevásárlás is simán ment, így 1 után már úton voltunk Clogherhead felé. Drogheda-tól 12km-re, egy kis faluba igyekeztünk még időben lejutni. Cloe már várt a nagy pillanatra, és meglepően sokan voltak rá kíváncsiak. Cloe egy fókabébi, illetve fókabébi volt tavaly Karácsony környékén, mikor halászok találtak rá az öbölben.

Egy kíváncsi tekintet. :)
5 hetesen csak 8 kg-os volt, így segítség nélkül nem élte volna túl a telet. Az Irish Seal Sanctuary viselte gondját a hölgyeménynek, aki naponta a testsúlya 20%-át eszi meg, így mára 45 kg-os lett. :) Egy nagy műanyag edényben hozták a parthoz közel, ahol mi kíváncsi emberek két oldalt álltunk, egészen a tenger habos és vizes részéig. :)

Indulandusz.
Az egyik önkéntes elmesélte Cloe történetét, hogy azok is tudják, akik eddig nem tudták volna. Majd Cloe dobozáról lekerült a rongy, és két hatalmas szempár és egy buksi jelent meg a doboz szélén. Majd miután kiborították őkelmét a homokra, nem kellett sok noszogató szó, egyből becélozta a tengert.

Cloe, a kb. 2,5 hónapos fókakölyök.
Néha meg-megállt, szemügyre vett minket kétlábúakat, de egyébként nem húzta az időt szöszmötöléssel. Elköszönt, és elmerült a vízben. A távolban még lehetett egy ideig látni egy fekete buksit, aki rohamléptekkel közeledett az öböl kijárata felé. "Good luck Cloe!" hangzott mindenhonnan. :) Kicsit sétáltunk a parton, aztán hazakocsikáztunk.

Nem sokat hezitált, hamar hazatalált.
Szép idő volt, nem volt meleg, de a nap sütött egész nap. Készítettem pár képet, de a mostani lencsém nem nagylátószögű, így a teljes csoportról nincs képem. Több képbe sikerült valakinek belelépie elém, de azért Cloe nagy szemeit meg tudtam örökíteni. :)

Este még egy régóta tervezgetett fasírt + tejfölös ubisali is futotta az erőnkből. Milyen jól is tud esni egy sétálós nap után. :)

Dzsuszti Blog

DIT

2010. március 05. - péntek

Ma kivételesen nem kellett hazagyalogolnom angol után, mert At értem jött. Tegnap és ma lehetett leadni a portfóliókat a DIT-nek, így óráim után hazajöttünk a portfóliómért, és elvittük leadni.

Őket jelöltem be harmadikként. Itt nem volt szabály, hogy a portfólió nem lehet több, mint 10kg. Ők nem adtak ki portfólió briefet, csupán néhány alapszabálynak kellett eleget tenni, ami tulajdonképpen az NCAD kis füzetecskéjének is az alapja. Tehát jók voltak az elkészített munkáim ide is.

Bizonyos dolgokat kivettünk belőle M. javaslatára. Pl. a mind-map-eket, mert azt az NCAD kérte. A többi munkám így magában is érthetőek, nem kell a mind-map és a munkák közti kapcsolatot érzékeltetni. Kicsit sorrendet is cseréltek a munkáim, és a nevem, címem mellé a DIT kérte a CAO számom is. Érdekes, hogy míg korábban mindenkinek kódja volt, ahogy M. mesélte, most visszatértek a név és a lakcím is kötelező dologhoz. Fura, mert így ha egy pontozó ismeri a nevet a munkák tetején (minden egyes darabra rá kell írni a nevet, címet), akkor könnyebben hajlamos jobb vagy éppen rosszabb pontot adni... Elkerülhetetlen szerintem az ilyen így, hogy a nevet is rá kell írni mindenre. Fura, hogy van kód, mégsem elég csak a kód, hiszen az alapján mindenhol tudnak azonosítani...

Dzsuszti Blog

Autóbiztosítás

2010. március 04. - csütörtök

Lassan megoldódni látszik az idei autóbiztosításunk is. Az 123.ie kiküldte a szokásos időben az idei árat, amit nekünk szántak. Erre mi szokás szerint körbenéztünk, hogy ki mennyit ajánl idén. Azért jöttek ki vicces különbségek is. 2ezer euro felüli összegek is, a levelükben nagy betűkkel írva a "mi vagyunk a legjobbak". :D Az AA (itteni autó klub) egy ici-picit aláígért az 123-nak, így At felhívta őket (123-at), hogy akkor most mi legyen. Erre ők is aláígértek a másik cégnek, így náluk maradtunk idén is.

Este a múlt héten elkezdett "saját cipős" projekten dolgoztam M-ékkel. Amióta angolra járok, azóta egy héten kétszer tudok menni rajzolni. Az elején fárasztó volt még este is ténykedni, de mára már belejöttem. A portfólió leadása utáni iskolaszünetben le kellett rajzolnunk a saját lábunk cipőstől. Én készítettem egy ceruza rajzot, és egyet tollal. Sima golyóstollal.

Majd az órákon először színesceruzával készültek el a következő képek, mégpedig a színkör színeit felhasználva színeztem ki a cipős lábamat. Majd A1-es méretben elkezdtük akrillal is a dolgot. Ma a nadrágom és a zoknis lábam rész következett volna akrillal, de helyette papírmaséval ismerkedtem meg. Papírmasé - szinte porrá őrölt papírdarabkák. Ezt vízzel összekevertük, így bébiételhez hasonló szürke masszát kaptam. Ehhez adtam a színeket, majd kentem fel a nadrágom és a zoknim helyére. A nadrágom gyűrt részeire több papírmasé került, hogy gyűrt hatást keltsen. A zoknis részbe pedig hullámos karton papírt nyomtam, amikor már egy kicsit megszáradt a felkent papíregyveleg, hogy hasonlítson a bordázott zoknimhoz. Jövő héten pedig majd még kap egy színes réteget akrillal.

Dzsuszti Blog

Tavasz: igen : nem

2010. március 02. - kedd

Ma reggel azért csak elődugta a napocska is a buksiját. Legalábbis már lepislantott ránk egy "Jó reggelt!" elejéig. Ugyan még a kocsi elindításához vacogó fogakra volt szükség míg kivártuk, hogy a fagyott ablak leolvadja magát. :)

Kis csoportunk egy német fiúval bővült, így már 8-an vagyunk. Érdekesen színes a társaság. Sok mindent megtud így az ember más nemzetekről. Pl. hogy a japánok 15 szabadnapot kapnak egy évben, de átlag 8 napot vesznek ki ebből. Míg a spanyolok 25-öt kapnak de elégedettek 30-al lennének. :D Vagy hogy minden kuvaiti diáknak 3 telefonja van, egy sms-eket küldözgetni, egy hazatelefonálni, és egy Iphone, csak ide a suliba.

Azt is megtudtam, hogy az itteni viselet fura a számára (lány), mert otthon egy szemeszter minden egyes napjára jut neki egy új ruha. Nem írtam félre. Azaz egy évben egy ruhát csak egyszer vesz fel. Azt mondja, hogy nem csak az ő hóbortja ez, hanem a nagy többség otthon náluk így tesz. Ha tetszik nekik egy ruha, akkor elteszik a következő szemeszterre, ha nem tetszik nem tudom mi lesz vele, a napi egy ruhánál leragadtam. :D Vagy megtudtuk, hogy havi pénzt (250€) kapnak az államtól otthon a suli könyveire fejenként, amit persze a szülei megvesznek, így ez is a ruha pénzhez adódik.

Dzsuszti Blog

Portfólió: "A/1" - Mind map

2010. március 01. - hétfő

Nekiálltam egy kicsit feldolgozni a portfólióba pakolt dolgaimat. Most jelenleg szépen a szekrényben lapul az egész csomag, várja a sorát, hogyha majd eljön az idő akkor eljusson a következő suliba.

Még eddig nem mutattam meg az egész portfólió alapjául szolgáló mind-map-jeimet. Mind - elme, ész ; map - térkép. Maradok a mind-map elnevezésnél, mert nem vagyok benne biztos, hogy a szó szerinti magyar fordítása illik rá, jobbat pedig még nem találtunk rá. :)

Az NCAD (National College of Art and Design) immár második éve adja ki az ún. portfolio submission brief nevű, kisméretű füzetecskét, amiben pontról-pontra leírják, hogy mit kérnek a felvételi portfólióhoz. A legelső feladat az ún. "brainstorming" - ötletroham.

Megadnak 4 kategóriát, és a legelső feladat az, hogy ezekhez a kategóriához találjunk ki minél több szokatlan elemet. Az idei négy kategória: élelem (food), élőhely (habitat), szerkezet (mechanism), emlékek (memories).

Azonosíts érdekes, szokatlan elemeket minden kategóriához. Pl. a tinta egyfajta élelem, mert a toll megeszi a tintát. A tűz megeszi a fát. Vagy a benzin ital a kocsinak. Vagy egy táska alja egyfajta élőhely. Az emberi szemhéj egy szerkezet. Vagy pl. a lábnyom egy emlék. A map=térkép egy lehetséges formája annak, hogy megmutassuk a kapcsolatot különböző térkép-elemek között.

A munkalapok Karismacolor színes ceruzával készültek kartonlapra. Méret: A2

Az összes feladat ezután ezekre az elemekre épül. Válassz ki egy-egy elemet minden mind map-ből... stb.

Dzsuszti Blog

Hideg és angol :)

2010. március 01. - hétfő

Hiideg van manapság. Habár ma rettentő szépen sütött a nap, ahogy baktattam hazafele az angolomról. Szinte melegem volt. :D Jó ötlet volt elfoglalnom magam, míg megjön az eredmény valamikor márciusban. Így legalább nem izgulok annyira a "vajon mennyi pontot kapok"-on. :) Ugyan minden nap nagyot dobban a szívem, amikor belépek a bejárati ajtón, és egy halom levél fogad. Pedig tudom, hogy március végéig nem kapok semmit, és hogy a levelek többsége a többi lakónak jött, de akkor is. :)

Harmadik hete csikorognak az agytekervényeim, ahogy angolt igyekszem beletuszkolni. Az advanced csoportba kerültem, szerencsére nem vagyunk nagy csoport: 3 kuvaiti, 2 japán, 1 spanyol és jómagam. A tanárunk egy jópofa idősebb ír, Dennis. Reggel 9-13-ig tart az óra, plusz egy óra gyaloglás míg hazaérek és ebédhez jutok. Akkorra már megenném a szöget is, olyan éhes vagyok. A szünetben eszem egy almát és egy darab kekszet gyomorkorgás megakadályozóként. :D Ha nem tenném, az utolsó két órán a gyomrom adná az aláfestést az órához.

Az hamar kiderült, hogy a csizmám nem való ilyen hosszú gyalogutakra. Már az első nap hazafele megfájdult tőle a térdem. Úgyhogy a jól bevált Ecco cipőm most is jól jön. Hiába, ez való arra, hogy sokat gyalogoljanak benne. Sokat számít.

A természet még pihen nagyban. Hosszú az idei tél. Több helyen még csak hóvirágok dugták ki a buksijukat.