Amikor lezúdul...

2010. november 29. - hétfő

...a hó a háztetőről a mi tetőnkre, ember legyen a talpán, aki nem ijed meg a hangra...

At itthon dolgozott a héten, egyrészt a betegség miatt, máésrészt a hóhelyzet miatt. A tetőről lezúduló hó és jég hangos dübörgéssel köszönt nekik, aminek következtében Nudka a gépek melletti ágyából az ágy alatt kötött ki, kihúzva és/vagy eldöntve mindent, ami az útjába került...

Dzsuszti Blog

Hóó, doki, felvonulás

2010. november 27. - szombat

Éjszaka dörgésre és villámlásra ébredtünk. Ilyen nagy hanggal érkezett az első hó Dublinba. Ennek örömére a reggel keservesen indult. A torkom rettenetesen fájt, At arcürege pedig minden valószínűség szerint begyulladt, így közösen sétáltunk el az orvoshoz... Ilyen sem volt még eddig...

A doki felírt mindkettőnknek antibiotikumot, és mivel én mondtam neki hogy a párom is itt van, nem €55-öt fizettünk fejenként, csak €50-et. Úgyhogy a napot ismét sok-sok teázással és sok-sok levessel kezdtük és zártuk... Úgy tűnik, nem tett jót a gyógyulásomnak, hogy mindenki beteg körülöttem, és le sem ültem egy percre sem a múlt héten...

Mindeközben tízezren tüntettek a kormány tervezett megszorító intézkedései ellen...

Dzsuszti Blog

Hidegtű, Chine Colleé, Kettős

2010. november 24. - szerda

Tegnap este ismét fel kellett készülnöm a mai napra. Kaptunk két egyforma nyomóformát, ha már párokkal dolgozunk és arra kellett rákarcolni a kiválasztott képet. A nyomóforma egy átlátszó lap, tehát a megrajzolt képet a forma alá téve könnyebb a vonalakat követni. A kapott tű egy kicsit nagy volt, nem az az igazi, fafoglalatba illesztett szerszám, hanem egy ceruza alakú, kihegyezett fémdarab.

A hidegtű (drypoint) technika is egyfajta mélynyomtatás (intaglio). Azaz a karcolt felületet bekenjük a sűrű festékkel, majd rongyok segítségével letisztítjuk a felületet. A nyomóforma karcolása során a vonal két oldalán sorja keletkezik, ami adja a technika jellegzetességét. A formát ezután rátesszük a prés lapjára, majd erre helyezzük rá a nedves papírt. Préselés után, a karcolásban és a sorján megtapadt festék rányomtatódik a papírra.

Ezután ismét ofszetet készítettem a képről.

Délután még megismerhettünk két új technikát: Chine Colleé és a Kettős nyomatot. A Chine Colleé lényege, hogy előkészítjük a nyomóformát, plusz nem túl fényes papírt, vékony anyagot vagy akár levelet beragasztózunk azon a felén, amit nem szeretnénk használni. A préselésnél letesszük a formát, rá a papírdarabokat, majd a nedves lapot. Tehát a papírdarabok ráragadnak a nedves lapra, és erre az egészre fog rákerülni a formára karcolt kép. Érdekes.

A kettős nyomat lényege, hogy két nyomóformát készítünk elő. A préselésnél letesszük az egyiket, rá a nedves lapot, majd a prést nem tekerjük végig a lapon, csak annyira, hogy a lap vége bentmaradjon a prés alatt, kicseréljük a formát a másodikra, majd visszatekerjük a prést. Így a két kép pontosan egymásra fog nyomódni.

Hidegtű »

Chine Colleé »

Kettős nyomat »

Dzsuszti Blog

Collagraph + EU-s támogatás

2010. november 23. - kedd

Tegnap este azon ügyködtem, hogy a mai órákra felkészüljek. Kaptunk két darab lapot, vastagot, az egyik fele fényes, a másik nem. Erre kellett ráragasztgatni különböző anyagokat, mert ma ún. collagraph-ot készítettünk belőlük. Ezt a lapot hívjuk nyomóformának (plate), azaz az ezen található/kialakított alakzat festékezés és préselés után megjelenik a papíron.

Én két madarat rajzoltam ehhez a feladathoz, csak körökből, háromszögből, és amolyan "puzzle madaraknak" szántam őket, tehát a két madár össze is illik. Ugyanis az egész műhely a "párok és ikrek" jelszón alapul. Tehát minden munkánkban ennek kell látszódnia, valamilyen formában.

Ma reggel aztán sorba álltunk a festékért, hogy a festékes hengerrel bekenjük a nyomóformára ragasztott anyagot/papírt. Majd aztán sorban álltunk a présnél is, amit alapvetően könyvek kötéséhez használnak. Van egy másik prés is, ami egy henger, amit tekerni kell és a henger alá kell tenni a papírt és a festékkel bekent lapot. Ez a másik prés úgy működik, hogy két vaslap szorítódik függőlegesen egymásnak. Ezek közé tettük be a festékes nyomóformát, rá pedig a papírt.

A kapott képpel aztán elballagtunk a másik, hengeres préshez, a lap fölé helyeztünk egy ugyanakkora méretű vastagabb, fényes felületű lapot, majd az egészet áttekertük a prés alatt. Ún. ofszetet (offset) készítettünk a képünkről. Azaz a kép ellentetje rányomtatódott a fényes felületű lapra.

Ezt az ofszetet használtuk a nyomtatott, fekete vonalas képünk beszínezéséhez. Azaz a fényes felületű lapra nyomtatódott képet egy picike kis hintőporral beszórtuk, hogy a vonalak majd ne jelenjenek meg a végleges képen. Kivágtuk azokat a részeket, amiket be szerettünk volna színezni. Ezeket a darabkákat egyenként bekentük festékkel egy henger segítségével, majd ráillesztettük vissza, a fekete vonalas képre. Így ment a prés alá a dolog. A préselés után, az egyes darabkákat levéve megkaptuk a beszínezett képünket. Pepecses munka, attól függően, hogy mekkora darabkái vannak az embernek.

Collagraph »

Miután elegendő képet nyomtattunk, elkészítettük a nyomóformát a fólia nyomat készítéséhez is (foil-print). Azaz egy darab alufóliát bekentünk ragasztóval, vékonyan, majd ráhelyeztük a festékes nyomóformát úgy, hogy a festékes fele legyen a ragasztó felé. Majd rányomkodtuk a hátuljára az alufóliát, így ment a prés alá. Az így kapott nyomóformát aztán bekentük festékkel, azaz egy kis papírlap segítségével elegyengettük rajta a festéket, majd rongyok segítségével letöröltük róla a felesleget. A préselésnél ezt a nyomóformát lehelyeztük alulra, rá került a benedvesített papír, és így ment a présbe. Ezt az eljárást, amikor a felületet bekenjük festékkel, és letöröljük róla a felesleget nevezik mélynyomtatásnak (intaglio). Ezután erről is készítettünk ofszetet, és azt is beszíneztük.

Fólia nyomat »

Hosszú egy nap volt, ráadásul a köhögésem nem akar megszabadulni tőlem, hiába is próbálkozom...

Hírek:

85 milliárd eurós pénzügyi támogatási csomagot kap Írország az EU-tól jelentették be ma.

A 4-éves tervezet röviden.

Dzsuszti Blog

Első műhely: nyomtatás

2010. november 22. - hétfő

Belevetettük magunkat a nyomtatás rejtelmeibe. A nyomtatás a mi "régi" helyünkön folyik, a mi (C) csoportunk két tanárával. :) Így jelenleg, még két hétig ugyanott fogok ülni, mint eddig. :)

Nagyon fura volt reggel, mert idegen arcok jöttek, elfoglalták a már megszokott arcok asztalát. Szerencsére egy ismerős lány J. fog a hátam mögött ülni, aminek kifejezetten örülök, mert nagyon aranyos (B csoportból).

30admagammal körbeálltuk a megszokott nagy asztalunkat, ahol T és M a tanáraim elmagyarázták a mai napi teendőket. Először is mindenkit türelemre intettek, mert az asztal ugyan nagy, de csak egy prés van, és a kitett alap színekhez sem fér hozzá egyszerre 30 ember. De elfértünk. :)

Monoprinttel kezdtük a mai napot, amihez össze kellett állítanunk egy "kis" füzetecskét. Azaz egy keményebb téglalap alakú lapra fóliát kellett rácelluxozni, ez alá kellett betenni a rajzunkat, amit el kívántunk készíteni. A fólia fölé, a téglalap egyik oldalára kellett ráerősíteni egy "keretet", ami olyan alakú lehet, amilyet szeretnénk, ami megadja a képünk határait. Végül efölé jött maga a lap, amire majd a kép kerül.

A folyamat érdekes: bekenjük az első színnel a fóliát, letöröljük/letakarjuk egy lappal azokat a részeket, amiket nem szeretnénk hogy megjelenjen a végső képen, végül becsukjuk a "könyvet" és mehet is a présbe. Ezt a folyamatot kell elvégezni annyiszor, míg a kívánt eredményt el nem érjük. Alap színek vannak, azaz ha zöldet szeretnénk, akkor a zöld részeket kétszer kell kinyomtatnunk, sárgával majd kékkel.

Arra rájöttem, hogy nem minden kép jó monoprintelésre. Azaz ha finom vonalakat szeretnénk eléreni, akkor ne ezt a módszert válasszuk.

Monoprint »

Dzsuszti Blog

Pénzügyi mentőcsomag...

2010. november 21. - vasárnap

...mégis. Eddig csendben voltak, most bejelentették: Az EU hitelt ad Írországnak. A mikor, hogyan, mennyit majd később fog eldőlni...

"A költségvetési hiánya idén eléri a harminckét százalékot, az államadóssága legalább egyharmadával nő, az ország csődkockázata napról-napra nagyobb." - írta az index.

Dzsuszti Blog

Első igazi értékelés

2010. november 17. - szerda

Az egész ártatlan kis orrfújás jól bedurrant mára. Tegnap este lázas voltam, de mit volt mit tenni, az értékelésre (20 perc) be kellett jönnöm. Most már nem csak kategóriákat kaptunk, hanem pontos százalékokat, hogy a kategórián belül hol állunk. Nagyon örülök az eredménynek, sokat dolgoztam, de ezek szerint megérte. :) Ez a része az évnek (observation+analysis, megfigyelés és elemzés), azaz az első 6 hét 12 kreditet ér maximum. Összesen 48 kredit van, a következő műhelyben való tevékenykedés darabonként (2*2 hét) 3 kreditet fog érni. Arra a kérdésre, hogy hogyan tudok fejlődni azt mondta, hogy csináljam tovább, ahogy eddig. :) Szerencsére At elvitt és megvárt, hazahozott, így ágyban töltöttem a nap fentmaradó részét... Azt hiszem a héten be sem fogok már menni előadásra sem, mert jövő hétfőn kezdődik a műhely, akkor már jobban kéne hogy legyek, hogy bírjam a munkát... Mint kiderült, megkaptam a bejelölt műhelyeket, azaz 2 hétig a nyomtatás rejtelmeibe fognak bevezetni bennünket, aztán pedig jön 2 hét 3D műhely. :) Aztán pedig Karácsonyi szünet. :Đ Addig is sok-sok tea és Lemsip (ami valami förtelem :S).

Dzsuszti Blog

Feedback week

2010. november 15. - hétfő

A reggeli előadások után mindenki csak céltalanul botorkált erre-arra. A helyünk be volt zárva, a földszintről pedig igen nehéz benézni a harmadik emelet ablakán. Az egész hét az értékelésé, azaz ma reggel kitették, hogy majd mikor kinek kell megjelennie hol, hogy megkapja az eredményét. Rám majd csak szerdán fog sor kerülni, így ma hazajöttem, mert az egész hétvégén kaparó torkomból mára orrfújásos megfázás lett. :S Ideje újra a tea-citrom-méz dömpingnek.

Teaszürcsölés közben kiderült, hogy nem a saját tanárunk fogja értékelni a munkánkat, hanem más tanárok is ott lesznek, nehogy valaki jobb vagy rosszabb jegyet kapjon akármilyen okból is. Így a legjobb, mégha első hallásra ijjesztő is volt a gondolat, de így legalább az egész pártatlan.

Dzsuszti Blog

Hazapakolandusz

2010. november 12. - péntek

Ma végre visszakaptuk a régi helyünket, de csak azért, hogy megnyugodjak, a bolygók kibírták a több napot, úgy köszöntek rám, ahogy otthagytam őket. Majd le kellett szedni mindent, összepakolni, és ha gondoljuk, akkor hazahozni a dolgainkat, ha gondoljuk ott is hagyhatjuk azokat, amik majd a Karácsony előtti hetekre kellhetnek. Ugyanis a következő héten azt fogjuk megtudni, hogy majd az utána következő 2*2 hétben mit fogunk csinálni a kiválasztott műhelyekben.

Múlt héten ugyanis 6 műhely közül választhattunk: 3D, varrás, festés, nyomtatás, szobrászat és digitális. Én eredetileg a digitális és a nyomtatós műhelyt szerettem volna választani, de aztán meggondoltam magam. A digitális helyett a 3D-t választottam, mert azt mondták a digitálison alap Photoshopot és videószerkesztést fognak tanulni, engem meg nem annyira érdekel a videós dolog, mint a Photoshop, de azt nagyon keveset fognak tanulni. Így gondoltam most olyan műhelyt választok, ahol újat tanulhatok, mert Karácsony után kell majd a szakok közül választani kettőt, akkor majd kiválasztom a Visual Communicationt és a Kerámia, üveg, fém szakot. Legalábbis most így látom... :)

Összepakoltam, egy kicsit kutakodtam a könyvtárban, majd At szerencsére haza tudott hozni cócmókostól. Így ma megint korán itthon tudtam tevékenykedni. :) Fura, hogy a telepakolt első 6 hét után most rengeteg időnk van. Ideje nekilátni az esszéknek!

Dzsuszti Blog

Design tanszék

2010. november 10. - szerda

Szerdán a design tanszék képviselői tartották meg előadásukat. A Visual Communicationnal kezdődött az egész. Azt mondták, hogy tulajdonképpen Graphic Design is lehetne a neve, de azért változtatták meg, mert már régen nem azt takarja, mint a régi Graphic Design név, azaz a nyomtatást.

A Visual Communication szak magába foglalja a graphic designt, web designt, hírdetést, könyvborítók készítését, illusztrációt és még egy párat amit nem tudtam megjegyezni. A második éven megtanítanak a Photoshop, Illustrator, InDesign használatára és azon túlra. A harmadik évben már elkezdenek arra nevelni, hogy magunk dolgozzunk, a negyedik év pedig teljes egészében magunk tervezte dolgon alapszik. Biztosítanak több hetes munkát a 3. év végén a 4. év előtt. Hihetetlen jó, nagyon lelkes lettem, jól hangzott, amiket mondtak. Minden szak képviselője hozott példát arról, hogy a náluk tanult diákok most hol vannak, merre/mit tevékenykednek. Az iskolát felismerik nem csak Írországban, de szerte a világban. Visual Communicationre 24 diákot vesznek fel második évben...

A következő előadás a divat (fashion) és a textil szak volt. Egy vezetőjük van, elmondása alapján a divat szakból kikerülő diákokat tárt karokkal várják a munkaerőpiacon. Ennek megfelelően van is verseny, sokan szeretnének oda jutni, de nem sokan fognak, 17 embert vesznek fel egy évben arra a szakra.

Van még a kerámia, üveg és fém szak (CGM) ami nagyon-nagyon érdekes, nálam a második helyen áll. Az Ipari formatervezés (Industrial Design) szaknak is nagy a keresettsége. Oda azonban már a felvételinél jelentkezni kellett, mert úgy választanak ki diákokat előre, ráadásul ők 6 hónap után átmennek arra az osztályra, míg mi majd csak a 2. évben. Lehetőség van második évben is csatlakozni hozzájuk, interjú után. Keveseknek.

Ebéd után az Oktatás (education) szakosok tartottak előadást. Lehetséges szakként is választani őket a második évtől, de az is lehetséges, hogy a 4. év után egy évet tanul még náluk az ember, amivel egyetemi diplomát kaphatunk, és tanítani is taníthatunk.

Délután M-nél kezdtem bele a tojástartóra festésnek. Azt hiszem ezt is szeretni fogom. :D

Dzsuszti Blog

Szépművészet tanszék

2010. november 09. - kedd

Kedden kora reggel már a suliban voltam, meglepő módon többedmagammal. :) Mindenki igyekezett befejezni a falát. Mivel nekem már csak a notebookot kellett letennem, mert szerencsére a bolygóim a helyükön maradtak, segítettem ahol tudtam.

Az időjárás nem segített nyugodtan aludni az éjszaka. Arra riadtam fel, hogy nagyban zuhog az eső, csúnyán fúj a szél. A helyünkön az ilyet szépen érezni is lehet ha nyitva vannak az ablakok. Miután a gondolat megfogant a fejemben arról, hogy nyitva maradt az ablak, befúj a szél, lebegteti a felakasztott bolygóimat, amit a faléc nem bír el, se a damil, így lepottyannak...nem tudtam visszaaludni...

9.30-kor aztán kitessékeltek minket és bezárták az ajtókat, még véletlenül se tévedjen be valaki, amikor a tanárok a véleményüket mondják valaki munkájáról.

10-kor előadás volt: a szépművészeti (fine art) tanszék osztályai mondták el, hogy ha valaki őket választja, akkor miket fog tanulni az elkövetkezendő évek alatt. Hasznos volt a dolog, jó tudni, hogy mit lehet csinálni az egyetemen.

A szépművészeti tanszék magába foglalja a következő szakokat: festészet (painting), szobrászat (sculpture), nyomtatás (print), média (media). Minden szak képviselője beszélt a tanszékvezető beszéde után. A tanszékvezető egy határozott, érdekes ember. Mellette a többi se semmi, de a szobrászat vezetője viszi a pálmát. Érdekes volt az előadás, miközben mi még műhóból is kaptunk a nyakunkba. :D

Ebéd után volt még egy előadás arról, hogy mit takar az "összevont kurzus" (joint course). Azt hittem, hogy több szakot lehet egyszerre csinálni, de nem erről van szó. Az egyetem ebben is egyedülálló az országban: alapban minden szak úgy épül fel, hogy 80% a kapott jegynek a munkánkra kapott értékelés, a fentmaradó 20% pedig az esszére kapott jegy. Az összevont kurzusnál egy előadással több van egy héten, és nem 2 hanem 3 esszét kell írni, a jegy az év végén 70% munka, 30% esszéírás. Tehát, aki jó az esszéírásban, annak jó ezt az utat választania, mert még egy lehetőséget tehet zsebre, hisz több művészettörténetet tanul, így több irányba viheti az élet az egyetem után.

3-kor vége lett a napnak. Most lett volna időm a könyvtárban munkálkodni, de fogalmam sincs, hogy melyik esszét válasszam, így hazajöttem. Illetve hazareptettem magam, mert viharos erejű szél uralkodott ma egész nap. Jól bebugyoláltam magam a kabátomba, szinte elbújtam a szél elől.

Fura volt délután 4-kor belépni a lakásba, Nudli nem is tudta hova tenni a dolgot. Rövidke kis gondolkodás után úgy gondolta, ha már hazajöttem, jó lennék melegítő párnának, így az ölembe kuporodva igyekeztünk valami hasznos dolgon ügyködni a gépen. :)

Dzsuszti Blog

Igazi értékelés előtt

2010. november 08. - hétfő

Hát ez a nap is elérkezett. Pénteken és ma is úgy kellett minket kizavarni az épületből este 9-kor. A végigdolgozott hétvége után, még egy csomó befejezendő várt rám ma. A notebookot haza is kellett hoznom, mert azt még megengedték, hogy holnap reggel 9.30-ig be lehet menni a termünkbe, letenni a notebookot, vagy elvégezni az utolsó simításokat a falunkon.

Én ma már mindent elrendeztem, felakasztottam, csak a notebookot hoztam haza, mint többen közülünk.

Az elmúlt héten tulajdonképpen az IFSC-nél készített képekből dolgoztam tovább, találtam elég tennivalót velük, hogy elég legyen a második hétre is.

Készítettem többek között olyan fotót is, amin egy kis oszlop tetejét fotóztam le, a felhők és a környező épületek tükröződését. Ebből jött létre az egyik ABC:

Oszlop tetején ABC »

Majd továbbgondolva ezt az ötletet, a következő betűimet labirintusként képzeltem el, azaz kicsit feljebb emelkedve a város felé:

Labirintus »

Az L alakú lócára alapozva is készítettem egy ABC-t:

Pad ABC »

A fém+gyökér ötletből is készült egy ABC:

Gyökeres ABC »

Végül egy sirályt alapul véve, tollból is készítettem egy ABC-t:

Toll ABC »

A következő ötletem az volt, hogy emelkedjek magasabbra, az oszlop tető, a város a magasból = labirintus után bolygókat készítettem, és egy-egy betűt ragasztottam rájuk:

Pad bolygó, pad betűkkel »

Fém bolygó, gyökeres fém betűkkel »

Tojáshéj bolygó, toll betűkkel »

Pluszban, még a hétvégén egy pad betűt betettem szokatlan helyekre is:

Pad betű szokatlan helyeken »

Találtam egy művészt, Yulia Brodskayat, aki színes papírokkal (is) dolgozik. Őt választottam ki kutatómunkának, és az ő hatására készítettem el egy A betűre pakolt színes, hangulatot, mintákat tükröző képet:

Színes A »

Este úgy hagytam ott az elkészült falam, hogy remélem a bolygókat eléggé erősen sikerült feltennem és nem fog leesni az éjszaka folyamán. Élénk képzeletem nem tudott megszabadulni a leeső bolygók gondolatától.

Dzsuszti Blog

Felvonulás

2010. november 04. - csütörtök

Írország bajban van. A szállingózó hírekre reagálva, miszerint jövőre emelnék a felsőoktatási regisztrációs díjat €1500-ról €3000-re, valamint csökkentenék a diáktámogatás összegét 10%-al, az NCAD diákszervezete összefogva több egyetemmel, felvonulást szervezett.

Páran nem mentünk el, mert a nyakunkon az értékelés, páran be sem jöttek, hogy ne nézzenek rájuk ferde szemmel azok, aki mentek, páran azért mentek, mert utána kocsmázni lehet, de sokan mentek, mint én is mentem volna, jelen lenni, hangot adni az egyet nem értésnek.

Szerencsére az NCAD-s diákok jól viselték magukat, elmondások alapján vittek dobot, de végül nem hangoskodtak. Volt azonban verekedés, dobálózás, rendőri jelenlét, durvulás a felfokozott hangulat miatt...

Több ezren voltak jelen, remélem, valamit sikerült elérni...