5. hét

2010. október 31. - vasárnap

Két nap alatt végeztem a legelső, épületek ihlette ABC-m nyomtatásával. Nagyon pepecses munkát vállaltam be (megint :).

Épület-ABC nyomtatás »

A kartonos A betű után pedig arra jutottam, mi lenne, ha fehér kartonból készítenék egy betű-várost? Négy oldalt építettem minden egyes betű-épületnek. A W-ből híd lett, az Y-ból pedig fa. :) Tulajdonképpen ezen már a hétvégén elkezdtem dolgozni, a Bank Holiday alatt.

Épület-ABC város »

Hétvégén pedig játszottam a kinyomtatott betűkkel. Mindenféle helyzetekbe pakolva lefotóztam őket:

Épület-ABC fotók »

Az épület-ABC várossal is játszottunk, különböző színű szűrőket a lámpa elé téve létrehoztunk különböző színű várost.

Épület-ABC színezett város »

Ta folyamatosan ott van körülöttünk, beszélget velünk, kérdezgeti a terveinket, és folyamatosan adagolja a könyveit átnyálazásra. Sokan nem tudják mit kezdjenek a "szabadsággal". Páran már elég sok munkán túl vagyunk, de a többség még csak most ébredezik, hogy dolgozni is kéne, nem csak egész nap folyamatosan csevegni...

Dzsuszti Blog

Eredmény

2010. október 25. - hétfő

A szívem a torkomban volt ma egész nap. Láttam, hogy Ta és M sorra járja az asztalokat, leültek beszélgetni sorban mindenkivel. Én kint álltam, mert a megtervezett betűimet szerettem volna kinyomtatni, úgy, ahogy azt a második héten megmutatták nekünk. Tehát nem voltam az asztalomnál. Munka közben kellett vonalzó, mentem az asztalomhoz, látom Ta éppen Te-vel beszél, azaz a tanárom a hátam mögött ülő lánnyal. Éppen befejezték a dolgot, így szólt Ta hogy akkor nekem is ideadná, ha már itt vagyok. Naná! :D

Mind az 5 kategóriára kettes szintet kaptam, azaz 70-84%-ot teljesítettem minden kategóriában. Azt mondta még, 1-es szintet senkinek nem adnak ezen a ponton, és hogy csináljam tovább, amit eddig. Végre kaptam egy visszajelzést a munkámra, szemtől-szemben. :)

Dzsuszti Blog

Mégsem

2010. október 21. - csütörtök

Azaz mégsem tudtam meg ma az eredményt... Páran kapták csak meg... Ki fogja fúrni az oldalamat a kíváncsiság keddig, hétfőn ugyanis Bank Holiday.

5 kategóriában osztályoznak 1-től 7-ig. Az 5 kategória: kutatómunka, anyagválasztás/kézség, kreatívitás/végeredmény, megjelenítés, elhivatottság. A 7 szint: 7. - 0-39%, alkalmatlan, 6. - 40-44% korlátozott, 5. - 45-49% kielégítő, 4. - 50-59% hozzáértő, 3. - 60-69% átfogó, 2. - 70-84%, 1. - 85-100% kiválló.

Ma elkezdtem a notebookomba megtervezni az első betű családot, amit kiötöltem: az IFSC-nél látott épületek ihlette ABC-t. Megpróbáltam kartonból elkészíteni egy épületet, kivágtam az A betűt, és négy oldalból terveztem elkészíteni őket, átlátszó anyagból az ablakokat. Végezvén az A-val meggondoltam magam, valahogy nem tetszett a dolog, talán majd fehér kartonból készítem el őket inkább, egy lapon a teljes ABC-t.

Dzsuszti Blog

Előzetes értékelés

2010. október 19. - kedd

Elkészültünk időre a falunkkal, mindenki kipakolta, amit alkotott, ami fért a falra, ami nem fért az maradt az asztalon. Én reggel találtam két karton lapot, amivel egy kicsit megnagyobbítottam a falamat, mert nekem egy falam van csak.

Közben szerencsére T meg tudta nézni a felvételi portfóliómat, így egy kicsit megismert, melyik szakot is szeretném majd választani. Nagyon tetszett neki a csokis dobozba pakolt emlékeim model magicből, plusz a munkalapjaim is. Persze szóba kerültek a lányok, nekik is van cicájuk, a görényektől meg oda és vissza volt, pláne hogy Magyarországról jöttek velünk. Az is kiderült, hogy szinte egy utcában lakunk. :D Kaptam egy könyvet átnyálazásra, tele ötletekkel. Jó volt, hogy végre tudtam egy kicsit beszélni vele.

Arra viszont rájöttem, hogy fura, de ez az egész nagyon jól ki van találva. Nem tanítanak meg rajzolni, de mégis tanítanak, csak nem a szó hagyományos értelmében. 30 másik kreatív emberrel vagyunk összezárva, és ez csak a C csoport, a többiek is ott vannak egy karnyújtásnyira. Nagy jelentősége van ám annak, hogy van egy falunk, és arra kipakolunk mindent. Így tudunk róla beszélni másokkal, illetve tudunk tanulni másoktól. Szimplán csak azzal, hogy nyitott szemmel járunk körbe, és beszélgetünk a másikkal... Hihetetlenül hatékony a dolog. Rengeteget tanultam, és azzal, hogy csinálom a dolgokat szépen sorban is rengeteget tanulok. Ha bármi kérdésem van a tanárok ajtaja nyitva áll mindenki előtt. Ez az egész az elején rettenetesen fura, elveszettnek éreztük magunkat.

Délután aztán el lettünk zavarva az IFSC környékére a következő feladattal: készítsünk fotókat, majd válasszunk ki egy kategóriát. Közben addig a tanárok értékelték a munkánkat. A kategóriákat úgy alkották meg, hogy szinte minden szakhoz passzolt valami. Mivel én a Visual Communicationra készülök, T tanácsára a betűket választottam. Szerencsére gyönyörű napos időnk volt, hideg, de legalább nem esős. Jót sétáltunk, készítettem egy csomó képet, van egy-pár ötletem.

Az újdonság: hogy a következő 2 napban és 2 hétben már nem fogják megmondani, hogy miket csináljunk. Saját magunknak kell kiötölni az első 3 hétben kapott feladatok mintájára, hogy min is szeretnénk dolgozni. Nem egyszerű a dolog, mert elvárnak legalább annyi munkát, mint az első 3 hétben...

A harmadik heti munkám:

Agyag telefon »

Csizma és sarkantyú festmény »

Szabadság - "elbeszélés" »

Amik megfűszerezik az életemet »

Dzsuszti Blog

Újabb feladat kupac

2010. október 14. - csütörtök

Délután kiosztottak még két feladatot, a fentmaradó 1 órára, péntekre, és nem letagadván hétvégére... Naccerű...

Egy "elbeszélést" (narrative) kell elkészítenünk, maximum 4 bármilyen tárgyat felhasználva, plusz megint egy rakat művész közül kell választanunk "csak" egyet. De most nem a művészt kell bemutatnunk, nem az ő munkáiról kell munkalapot készítenünk, hanem a művész munkája alapján kell valamit elkészítenünk saját magunk...

Hosszú lesz a hétvégém most is...

Dzsuszti Blog

Festés indduull!

2010. október 12. - kedd

Délelőtt egy két órás "te magad döntsd el mit csinálsz, de férjen bele a 2 órába" feladaton dolgoztunk. A fejünket már péntek óta törni kellett volna azon, hogy majd mit is csináljunk, de miután a múlt heti dolgokon szorgoskodtam helyette, szinte csak tegnap este találtam ki, hogy ma mit is fogok elkészíteni ma.

Arra gondoltam, hogy a hajós, ötletelős munkalapról, a régi telefonra pakolt hajót fogom elkészíteni levegőn száradó agyagból.

Reggel vettem is agyagot a suli melletti A4 nevezetű boltban. Elvileg eleve beleszámolják a 10%-os diákkedvezményt az árakba, de szerintem igen drágák. Még a Camden Streeten lévő O'Sullivan is sokkal olcsóbb náluk... pláne, mert hogy az O'Sullivanban keddenként és szombatonként 20%-os diákkedvezményt adnak...

Na mindegy, a lényeg az, hogy majdnem belefértem a 2 órába a telefon elkészítésével. Egy fél órát csúsztam túl. De közben a tanáraink járkáltak köztünk, megnézték miket csináltunk eddig, mik vannak kint a falunkon, és min ügyködünk a 2 órában... Így kaptam a tippet, nem-e gondoltam belenyomkodni a hajó oldalába az agyagba valamit...? Ez adta az ötletet, hogy hohó, akkor rátehetném az eredeti telefon kábelét is, és még számokat is pakoltam rá, plusz alaplap darabkákat a hajó oldalába. Az árbócokat pedig papírból készítettem el. Ha már saját magam tervezem a dolgot, menet közben meg is gondolhatom magam, nem? :D

Délutánra azt a feladatot kaptuk, hogy miután már megvagyunk a papír és az átlátszó tárgyainkkal, válasszuk ki az egyiket és fessük meg. Igen ám, de nem asztalnál ülve kellett véghez vinnünk mindezt. Le kellett szednünk mindent a falról, az asztalokat összecsuktuk, a cuccainkat elhordtuk valahova, ahol nem annyira voltak útban, majd egy barna papírt felbiggyesztettünk a falra, és arra kellett jó nagyban festeni. :) Ma még csak addig jutottunk el, hogy kiválasztottuk a tárgyat, és a majdani színeket. A közös, csoportos "tegyük ki a nagy asztalra a tárgyainkat és nézze meg mindenki, ki mit alkotott" procedúra után nem maradt másra idő. Így legalább ma hamarabb fogok ágyba jutni. :)

Mindenestre többen eléggé el vannak maradva, van aki a még korábban, szétszedett dolgokból elkészített tárgyát fogja megfesteni, mert még neki sem állt a katronból/átlátszó anyagból elkészítendő tárgyaknak...

Dzsuszti Blog

*mérges is meg nem is*

2010. október 11. - hétfő

Ismét egy átdolgozott hétvége áll a hátam mögött. Fáradt vagyok, vagy inkább úgy írnám, hogy fáradtak, mert At fent volt velem. :)

Vasárnap hajnalig fent voltam, hogy elkészítsem a hajót drótból, és a többi dolgokat is, mert csütörtökön azt mondták, hogy hétfőre mindennel készen kell lennünk. Ezzel ellentétben pénteken nagyon kevesen jöttek be, mert az első bál csütörtökön volt, így mindenki az átélt izgalmakat aludta ki. Kivéve aki nem volt a bálban. :)

Pénteken amúgy is elég laza a nap. Mivel tanár egy sincs bent, így szinte alig jönnek be egyébként is.

Na de erre ma azt mondták, hogy az értékelés jövő héten lesz, addigra kell készen lennie mindennek... Grrr, kitalálhatnák elsőre is, hogy mit akarnak, mert akkor nem kellett volna hajnalban lefeküdnöm.... Amiért nem is vagyok annyira mérges, hogy így legalább ma már csak a hajóm oldal- és felülnézetét kellett befejeznem, és akkor készen vagyok eddig a pontig mindennel.

A második heti munkám:

Mobile 2. »

Oldal- és felülnézet »

Ötlet munkalapok »

Drót "rajz" »

A sarkantyú és a harci pálca »

Dzsuszti Blog

Nudka

2010. október 09. - szombat

Nudli megijesztett bennünket. Olyannyira, hogy hívtuk is a dokit, mikor tudnánk elvinni, nézzen rá. Elkezdett sokszor alomra járni, ici-piciket pisilni.

A recepciós azonban sajnálva, de azt mondta, nem tud szombatra időpontot adni... Már azon gondolkodtunk, hogy akkor elmegyünk itt Dublinban, mire meggondoltuk magunkat, hogy tele a szombat vagy sem, ez vészhelyzet, ismeretlen dokihoz nem megyek, hétfőig nem várunk, mert ki tudja mi lesz Nudlival addig... Elmentünk Braybe, és nem volt gond, sőt, túl sokan sem voltak.

Nudka kapott szurit, és 7 napig reggel-este antibiotikomot tabletta formában. Azt mondta, gyulladás, ami általában kövér cicáknál szokott előfordulni, de Nudka már nagyon nem kövér, így nem tudni miért jött elő. Este már volt is csőtörés, és megkönnyebbülés a mi részünkről...

Dzsuszti Blog

Dolgos nap

2010. október 06. - szerda

Ma már a wire drawingon kezdtem el dolgozni. Mivel fogalmam sem volt, hogy mi a jó, mi nem, és miután körbenézve a többiek is tanácstalanok voltak, mindenki úgy kezdett neki a dolognak, ahogy gondolta. Én is. El fog tartani egy jó ideig, amíg be fogom tudni fejezni mindkét tárgyat...

Délután ráadásul el lettünk küldve a Nemzeti Múzeumba (National Museum of Ireland), hogy rajzoljunk le két tárgyat azt észben tartva, hogy az egyiket kartonból kell majd elkészítenünk, a másikat pedig átlátszó anyagokból. Kaptunk különböző kategóriákat, nem lehett csak úgy bármit kiválasztani: felvehető, fegyver, eszköz.

A kartonos megoldáshoz lerajzoltam egy csizmát és a rajta lévő sarkantyút. Minden részletet meg kellett örökíteni, mert persze fotózni tilos volt a múzeumban. Így lekuporodtunk a padlóra, és lerajzoltuk, amit kiválasztottunk.

Az átlátszó anyagos dolog már nehezebb választás volt. Végül is találtam egy Maori harci pálcát, elég sok részletet ki kell majd dolgoznom, de az jutott eszembe, hogy van egy vastagabb műanyag alátét szerűség otthon, átlátszó az is, abba pedig esetleg tudnék belekarcolni mintát? Jó kérdés, meglátjuk mire jutok, amikor majd belevágok a dologba. :)

A múzeum után még éppen odaértem M-hez, akivel éppen most tojástartóra festek. :D Új dolog ez nekem, állítólag nehéz, mert attól függően, hogy honnan nézel a tojástartóra, mindig más képet mutatja az arc amit ráfestesz a girbe-gurba alapra... Kíváncsi leszek mi lesz belőle, mert eddig még csak a tojástartók összeragasztásán ügyködtem. :)

Dzsuszti Blog

Szorgos kezek

2010. október 05. - kedd

Második hete munkálkodunk, de a várttól eltérően nincs a hagyományos oktatásnak nyoma. Kivéve persze az előadásokat. Viszont az ott elmondottakból nem vizsgáznunk kell, hanem Karácsony előtt két esszét kell majd beadnunk. Az még nem világos, hogy hogyan és miből.

Két nagy csoportra vagyunk osztva a nagy előadásokon. A két csoportnak különböző dolgot oktatnak, majd 12 hét után fordul a kocka, mi tanuljuk, amit most ők, ők meg amit most mi. Minden második héten csütörtökön van kisebb szeminárium is.

Tegnap bekapcsolták a légkondit előadás közben, így azt hittem lefagy a fülem, mire végzünk... Kabátban ücsörögtem, és folyton az órát néztem, mikor juthatok ki onnan... Ennek megfelelően ma folyik az orrom... :S Szerencsére Anyukám által küldött Neo Citranból még van, így azon fogok élni az elkövetkezendő napokban. :(

Többen hiányolják, hogy nem mondják meg nekünk, hogy mit csináljunk. Úgy értem a feladatot kiadják, de azon belül van tered választani, azt, amit te szeretnél.

Majd lesz előzetes értékelés, amolyan nem igazi fajta a 3. hét után, azzal a céllal, hogy majd a 6. hétre tudunk alakítani azon ami nem megy olyan jól. Vannak különböző kategóriák, amikre fogunk értékelést kapni, és akkor tudjuk, hogy merre haladunk, mi az a terület, amin változtatnunk kéne.

Egy kis visszajelzéshez jutottunk a múlt hét vége felé: Ki kellett pakolnunk a nagy közös asztalra a darabkákból összerakott dolgainkat, majd körbeálltuk, és közben T, a C1 csoport, azaz az én tanárom is, és M a C2 tanárja, elmondták mi miért jó. T kiemelte a hajómat, hogy az egy jól összerakott, több érdekes elemet tartalmazó dolog. :) Pirultam is. :)

Nem csak én nem vagyok tisztában több dologgal, mondjuk amikor azt mondták, hogy készítsünk "wire drawing"-ot. Azt hittük, hogy valamilyen rajz fajta, mire végülis kiderült, hogy simán annyit jelent, hogy a bogaramat és a hajómat el kell készítenem drótból=wire is.

A héten már tegnap megkaptuk a listát, hogy majd milyen napon min kell ügyködnünk. Nem kis mennyiségű munka elkészítését várják tőlünk ezen a héten sem, azért már tegnap tudtam, hogy többször bent fogok maradni, hogy ne maradjak el munkával...

Dzsuszti Blog

Mona Hatoum

2010. október 03. - vasárnap

Ha csütörtökön nem, akkor pénteken jócskán kaptunk feladatot. 6 művész közül kellett kiválasztanunk nekünk tetsző kettőt, és számos munkalapot készíteni pénteken. Na ebből az lett, hogy elmentünk a könyvtárba, megismerkedtünk a hellyel, kikutattuk, hogy a számos polc közül merre találjuk azt a kettőt, amit kiválasztottunk T-vel külön-külön. Végülis sikerült még könyvet is kikölcsönöznöm. :)

Pénteken befejeztem a falam vonalas rajzát teljesen. Most összetekerve vár az értékelésre. Amit nem tudunk mikor lesz, T-vel találgatunk, mondani azt mondták, hogy hétfőre készen kell lenni az első héten kiadott feladatokkal. Majd kiderül holnap.

Egész hétvégén a kiválasztott két művész munkalapja felett görnyedtem. Ebben a kis lakásban igen nehéz volt dolgoznom, de megoldottuk. :) Nudli néha besegített az asztal rendezgetésébe, a lányok pedig alulról élvezték a lehulló papírcsíkok halmazát. :)

Végül is elkészültem 3, A1-es munkalappal. Mona Hatoumról sikerült kettőt készítenem, Claes Oldenbergről csak egyre tellett az időből. Fantasztikus munkáik vannak, nehéz volt pár művet kiválasztani, hogy azokon keresztül bemutassam őket.

Mona Hatoum és Claes Oldenberg »

Dzsuszti Blog

Nyári feladatok

2010. október 01. - péntek

Sok-sok munka, több napos előkészület végül több napos fotózás eredménye.

Nyári feladatok »