Csak a talpam ne fázna ennyire

2010. január 11. - hétfő

Tegnap reggel is voltunk a Botanic Gardenben, mert szombat este, a moziból hazafele jövet hatalmas pelyhekben hullott alá a hó. Gondoltuk másnap kora reggel szép lehet a kert. Az is volt, de azt már akkor lehetett látni, hogy estére semmi nem fog maradni a hóból. Ropogott az ember talpa alatt ahogy nyomtuk össze az alulról már olvadó havat.

Kevesebb mókust láttunk, de annál több cinkét, vörösbegyet.

A fenti képen látható mókus (klikk a képre a nagyobb képért) okosan kiszaladt nagy ugrásokkal a hóba, felkapott egy mogyorót, és már iszkolt is vissza a fa alá, ahol nem volt annyi hó. :) Éhes volt, mert többször fordult, betömött 4 egész mogyit. Szépen kibontogatta, és csak a lényeget ette meg.

A cinkék bátrak voltak, ráreppentek az ember kinyújtott, magokkal teli kezére, felcsippentettek egy szem magot, majd a közeli bokor valamelyik ágára telepedve megették azt. Kézre röppenés előtt pedig be nem állt a szájuk. Csiripelték ezerrel, hogy akkor most odareppenek a kezedre, elveszek egy darabot, de nem bántasz közben ugye? Gyors leszek és még csípni sem csípek. :D

A vörösbegy ennél óvatosabb volt. Nyugodtan szemezett velünk egy ideig. Közben mi próbáltunk lélegzet visszatartva guggolni az egyre hidegebb hóban. :) Majd hirtelen a kezünkre szállt, és pillanatokon belül ott sem volt. :D Nem időzött a magválogatással mint a cinke. :)

A kert gyönyörű volt, és nem volt olyan hideg, mint szombaton.

Ma pedig Dublin ismét szürke lett, egész nap égett a villany és a kislámpák is, hogy tudjak rajzolni. Mindegy volt hogy kihúzom-e a függönyt vagy sem. Sötét volt odakint, szürkeség.

Tegnap kora délelőttől már szorgalmasan dolgoztam a következő rajzomon a radiátor szoros társaságában. A radiátor nem csak engem melegített, hanem melegen tartotta a teámat is. :D

Dzsuszti Blog

Kabát nélkül

2010. január 10. - vasárnap

Dzsuszti Blog

Hótaposók

2010. január 09. - szombat

Reggel még gyönyörű volt a hó, így a bevásárlás után nyakunkba vettük először a csatorna partot, majd ellátogattunk a Botanic Gardenbe is.

A csatorna majdnem tejesen be volt fagyva. Itt-ott volt egy kis olvadt réteg, kis lyuk a jégen, egyébként a befagyott vizet hó borította.

Meg szerettük volna nézni, hogy ilyenkor a vízi tyúkok mit csinálnak, de nem találtuk őket. Legalábbis az addig megszokott helyükön nem bukkantunk rájuk.

A hattyúkat is sokkal feljebb találtuk csak meg, mert általában a Portobello hídnál várják a kenyérosztogatást. :) Most egyel feljebbi hídnál tanyáztak mindannyian. Ott valahogy volt egy melegebb rész, ahol nem volt jég, csak víz és pár nagyobb darab jégtábla.

Már legalább 70 hattyút számoltunk össze. Az idősebbek szép fehérek, míg a fiatalabbak barnás-szürkések. Idén sok fiatal cseperedett fel a csatorna eme szakaszán.

Kisebb fajta zsibvásár hangjára hasonlított az a zsizsegés, amit egyre erősebben hallottunk, ahogy egyre közelebb kerültünk a csapathoz. A hattyúkon kívül számos sirály és galamb gyűlt össze, és örömmel fogadta a 10 perces ottlétünk alatt kilónként érkező kenyereket. Kb. 3 kg fogyott el a röpke 10 perc alatt, pedig nem is jutott mindenkinek. :)

A csatorna közepén, a jégen aztán találtunk kiborított kukát, a nagy zöld fajtát, szépen a csatorna közepére téve a jég tetején... Valakik egy vasalódeszka-vázat és egy háromlábú üstöt is elhelyeztek középre... Mások a partról igyekeztek hógolyóval beletalálni...

A csatorna partján sok kreatívabbnál kreatívabb hóembert is meglestünk. :) A lenti kép nem a csatorna partján készült, hanem a Botanic Gardenbe menet közben. Akadt aki a kocsijára hulló felesleges havat kreatívan használta fel. :)

A Botanic Gardenben már voltak páran. Egyesek igazi fa szánkóval csúszkáltak lefele a domboldalról, mások műanyag kerek "ráülök és lecsúszok"-on visítoztak. Meglepően sokan voltak a szabadban, élvezték a havat, ahogy mi is. :)

Sok mókust is találtunk, számos madárkát, és havat mindenfele. :) Az első három mókus egyáltalán nem volt éhes. Inkább gyűjtögettek. Elkaparták a magokat a hó alá. Amit nem pakoltak el, annak is hamar akadt gazdája. Főként szarka formában, de számos rigó vagy cinke és galamb örült a magoknak. :)

Este megnéztük a Sherlock Holmest, Guy Ritchie rendezésében. Robert Downey Jr. mint Sherlock Holmes, Jude Law mint Dr. John Watson. Jót szórakoztunk, helyenként fülhegyezve követtük a történetet, hogy a szomszédos csörgés mellett is halljuk miről vitatkozik éppen Holmes és Watson. :)

Hazafele aztán volt meglepetés. Az utak tudtuk jegesek, havasak, sok helyen jég felett lapult a hó. Óvatosan mentünk. A Christ Church melletti domb tövében egy beragadt és járdára csúszott taxis igyekezett lejönni a járdáról. Mi sikeresen feljutottunk a domb tetejére. Egy kis szórás elkelne itt-ott ebben az időben... Káosz van az utakon és dugó.

Dzsuszti Blog

Újabb hó

2010. január 08. - péntek

Reggelre egy újabb réteg hó esett. Fehér hószemcsés réteg borította a környék fáit, mikor kipislogtam a hideg ablakon keresztül. Csodaszép!

Az elhatározás már megvan, ha holnap is lesz még belőle, bevásárlás után elmegyünk egy kicsit havat taposni valamerre. :)

Dzsuszti Blog

Műszaki vizsga

2010. január 07. - csütörtök

Ma befejeztem a fiókba pakolt emlék szobros képet. 3 és fél nap munka van benne. :) Este én még az utolsó vonásokon dolgoztam, míg At a tavalyi céges dolgainkat szedte össze a könyvelőnek. Mivel nem tudott elmenni hozzá, így mindent be kellett scannelni neki.

Délben a bejárati ajtóba ragadt kisméretű csomag betuszkolásán ügyködtem, sűrűn gondolva a postásra, aki így bánt el a csomaggal... Be akarta tuszakolni a leveles lyukon, de mivel nem ment, hát úgy hagyta. Félig kint, félig bent... Nice... Remélem a szomszéd lakó épségben megkapta amit küldtek neki... :S

Ma reggel At gyalog indult útnak, mivel a kocsit leadtuk a szerelőhöz. A hónapban le fog járni a műszakija, így átnézetjük még időben a nagy nap előtt. Foglaltunk a vizsgára időpontot az ncts.ie oldalon. A kapott levélben tájékoztattak, hogy mennyibe fog kerülni a vizsga (€49), felkérnek, hogy tisztán vigyük oda a kocsit, az üléseken ne legyen semmilyen személyes tárgy (ezen jót nevettem), víz, olaj, lámpák, motor rendben legyen. :) Ha késünk, vagy nem jelennénk meg a vizsgán, akkor további €21.90-et számolnak fel.

Este névnapot ünnepeltünk. Mielőtt belekezdtem volna a következő rajzba, gyorsan sütöttem Atnak egy kis citromos pitét. A nevét kivágtam a kész sütiből és soook tejszínhabbal csinosítva tettem szép tányérra. :) Isteni ez a süti, és igen hamar kész is van. Recept itt.

Dzsuszti Blog

Havazik :)

2010. január 06. - szerda

Ma reggel kopogó hó zavarta meg a bokorról Nudlival incselkedő vörösbegy mondandóját. Később a kopogó hó nagy pelyhekké varázsolódva kezdte meg Dublin bekebelezését.

Csodálatos, nagy pelyhek hullottak alá, Nudlival percekig lestük tátott szájjal. :) Közben szorgalmasan dolgozom a fiókos szekrénybe tett emlékes képen, de azért időnként ki-ki bámulok az ablakon, mégis csak hóféleség esik. :)

Később fura hangra lettünk figyelmesek. Hosszas hallgatózás után kiderítettük Nudkával, hogy a szomszédos tetőről csöpög az olvadó hó a tetőnkre ilyen zajos módon. Mindenesetre halkabban közlekedik a tetőnkre potyogva, mint hajnalban a szomszéd ablakából lepottyanó cserepes virág. Neki igen hangosan sikeredett leesnie, álmomból riasztott fel. Percekig leskelődtem a sötétben, míg rájöttem mi történt. Nudkának hamarabb leeshetett, mert megnyugodva tette vissza a fejét a lábamra.

Pár órával később a kopogó hó visszatért, beborult ég kíséretében. A kis reggeli kopogósok helyett nagyobbak kopogtattak a kertajtón. Érdekes formációkat alkot a természet a kőfalon a hóból. A puha hópelyhekre kopogósat szórva úgy néz ki mint a fagyira szórt cukordarabkák, fekete-fehérben. Kivéve hogy ragyogó napsütés helyett, mintha este lenne. Miközben ezt írom, dörög egy jó nagyot... Dörög? Miközben esik a kopogós hó? Brr idő van. At írja is, hogy ma sem megy könyvelőhöz, hegyen át, kanyargós utakon. Elküldi neki emailben amit kell. Nekem azért nagy kő esett le a szívemről. :)

Anya közben küldi az smst, hogy nagyon jó volt az Avatar. Megérte utazni érte. Mondtam én. :)

Este páromnak a szokásos majdnem egy órás út hazafele 2 órásra nyúlt. Totyogva lehetett haladni az utakon. The Irish Times cikke szerint számos iskola nem fog kinyitni a hóhelyzet miatt. Kicsit megnyújtották a téli szünetet egyes helyeken. Számos sporteseményt elhalasztottak, az utak jegesek, havasak.

Dzsuszti Blog

Rohanás

2010. január 04. - hétfő

Tegnap majdnem elmentünk megint moziba, de aztán inkább munkálkodtam a portfóliómon, hisz ahogy számba vettem (újra :) mi készült el a feladatokból, és mi nem, inkább egész nap dolgoztam a következő feladat előkészületein. A korábban model magicből elkészített szobrocskákat halmoztam kupacba, tettem fiókba, és fotóztam le, hogy ma neki is tudjak állni a ceruzarajzos munkának. Két A2-es méretű képpel kell elkészülnöm.

Közben M-nek is írtam, hogy tudja hogy állok, és hogy megkérdezzem mikor lesz a tavaly megbeszélt szünetbeli összejövetel. Ma reggel jött is a válasz (legalábbis először úgy tűnt), hogy jövő hét hétfőn találkozzunk, hogy megbeszéljük a következő feladatom. Ők elutaznak, úgyhogy sms-t küldjek, ne mailt, mert már nem fogja tudni elolvasni. Pár percre rá kaptam egy másik levelet, miszerint a korábbi levelet egy héttel ezelőtt szerette volna elküldeni nekem, így ma lesz az óra, nem egy hét múlva. Pontosabban fél óra múlva kellett volna M-nél lennem.

Gyorsan összekaptam magam. Ilyen gyorsan még sosem készültem el. :) Gyorsan (haha) elcsúszkáltam a legközelebbi buszmegállóhoz, erősen reménykedve abban, hogy nem csúszom el menet közben, magam alá gyűrve a portfóliós mappám...

Szembe-szembe találkoztam bátor emberekkel, akik ugyanúgy, mint én, igyekeztek valahova. Egy fiatal nő majdnem előttem esett hasra, pillegve próbálkozott továbbhaladni a kerítés tövében, mert ott kb 5 centis viszonylag száraz felületet lehetett találni. Semmi nem volt leszórva még a nagyobb úton sem, mármint járdailag. Sokan az utakon próbáltak közlekedni, mert az autók már lejártak egy darabot.

Viszonylag hamar jött a busz, és így csak fél órát késtem. :) M sokat szabadkozott az elküldetlen levél miatt. Rákattintott az elküldésre, de mint így utólag kiderült, a levél nem ment el, míg kikapcsolta a gépet, és aztán rohantak is a reptérre. Megbeszéltünk sok mindent, újult erővel buszoztam majd csúszkáltam hazafele. :)

Ma már el is tudtam kezdeni az egyik ceruzarajzot, de már látom, hogy a hétre megvan a munkám. Aztán még ott a másik fele. Érzem nagyon, hogy egyre jobban szaladnak a napok előre, mindjárt február, és nekem még annyi dolgom van.

Este moziba mentünk, még egyszer Avatarra, hogy aztán nyugodtabban vethessem bele magam holnap a munkába. Most sem volt unalmas. ;)

Dzsuszti Blog

Avatar 2.

2010. január 02. - szombat

Ma egész nap festés közben az Avataron járt az eszem. El is döntöttük, hogy megnézzük még egyszer ma este. :Đ Kell egy kis kikapcsolódás, napok óta egy nagy képen dolgozom reggeltől estig. Közben odáig is eljutottunk, hogy megrendeltük az Unlimited jegyet a Parnell Street-en lévő Cineworld moziba. A dundrumi moziban sajnos nincs ilyen korlátlan jegy, pedig az közelebb lenne hozzánk. Az egyetemi éveink alatt sokat jártunk moziba, pláne, amikor egy kis ideig Székesfehérváron laktunk. Itt kint is már egy ideje érik a dolog, az elhatározás megvolt már korábban is, csak időnk nem volt túl sok. Az utóbbi hetekben a napjaim minden percében a portfóliómon dolgozom. Ugyan leadni február 5-én kell majd, tehát még a vége hajrá csak most jön, de ha csak az Avatarra megyünk el még egyszer, már megéri erre a hónapra. :) Az unlimited mozijegy ára €19.99/fő/hó.

Napközben befejeztem az eddigi legnagyobb akrillal festett képemet. A feladatom az volt, hogy tegyek kulcsot szokatlan helyre. Majd az elkészült fotókból 3-at tettük egy képre. Féltem is minden egyes lépés előtt, hogy na most hogyan is álljak neki. :) A kép hatalmas, két A2-es lapot ragasztottunk össze. A három kisebb képet lefotóztam egyben is, mert nem csak a tárgyak vannak a képen, hanem tükröződnek is. A gép előtt dolgoztam, hogy minél jobban lássam a részleteket. Képet majd később teszek fel. :)

Este ismét elcsúszkáltunk a moziig, szépen komótosan. A mozi tele volt, és az unlimited bérlettel ahhoz, hogy megkapjuk a filmre a jegyet sorba kellett állnunk a pénztárnál. Mennyivel egyszerűbb volt tegnap. :) Csak megrendeltük a neten a jegyeket, így a rendeléshez használt bankkártyát kellett csak itt is bedugni a pénztárakkal szemközti falon felállított automatába, ami kiadja a jegyet. Roppant jó módszer, a dundrumi moziban is így működik a dolog. Nincs sorban állás, hamar megkapjuk a jegyünket.

Szóval ma sorban álltunk, illetve a hosszú sorban kígyóztunk a pénztárak felé. Persze gondolhattuk volna, hogy többen lesznek, mint péntek este. Ugyanúgy, mint tegnap, a legnagyobb terem minden széke foglalt volt ma is. Most, hogy a történetet ismertük, jobban meg tudtuk figyelni a részleteket. Ismét hamar elrepült az a 3 óra, 2,5 óra maga a film, és kb. fél órás a reklám előtte. Meg kell nézni kategória, mármint moziba kell érte menni, mert nem ugyanazt az élményt fogja majd nyújtani a 2D-s változat otthon, a TV előtt ülve. :)

Dzsuszti Blog

Avatar

2010. január 01. - péntek

Boldog Új Évet kívánunk minden kedves olvasónknak!

A Karácsonyi Ünnepeket idén itthon töltöttük, nem utaztunk haza, így az ünnepek alatt is tudtam a portfóliómon dolgozni. Rohamléptekkel közeledik február.

At szerencsére itthon volt két ünnep között, mert előtte ledolgozhatta a köztes napokat szépen, apránként. Karácsony előtt betegeskedtünk, először én lettem náthás, majd At is. Pár napot itthonról dolgozott, mert itthon legalább be tudtunk fűteni jó melegre, és tudtam neki főzni rendszeresen gyümölcs turmixszal megspékelt, citromos, mézes teát. A Béres cseppekkel és sok C-vitaminnal hamar leküzdöttük a dolgot.

Ünnep előtt találtunk egy szép műanyag fát, ami mindkettőnknek megtetszett. Már kezdtünk lemondani arról, hogy lesz fánk, amikor ráakadtunk egy szépségre. Már amilyen szép egy műanyag fa lehet. Dús ágai vannak, és nem csak a szokásos csíkokra vágott tüskékkel büszkélkedik, hanem itt-ott drótszerű tüskéi is vannak. 3 részből áll, amitől így majdnem két méteres az egész. Nekünk elég volt a felső két részét összeszerelni, így fel tudtuk tenni az asztalra, ahova szántuk. :)

Készítettem pár díszt is sajátkezűleg, mivel folyton folyvást túlcsicsázott díszekbe lehet botlani, bárhova néz az ember. Így készítettünk gyöngyből csillagot, papírból 3D-s csillagot, tobozból tündért, fehér golyókból télapót. Fehér pufi golyót bevontam cérnával, vagy szurkáltam bele gyöngyöket. :)

A december nem csak a Karácsonyi készülődést tartogatja számunkra. Két évvel ezelőtt decemberben vesztettük el Kobakot. Valahogy ilyenkor mindig jobban összeszorul a szívem. Hiányzik, nem csak nekünk, de a lányoknak is. Idén Potykával jártunk dokihoz, és december elején pont került a vizsgálatok végére. Inzulinoma. Gyógyszerrel harcolunk ellene, a műtétet nem mertük bevállalni. Nem mertük, de pláne nem decemberben. :(

Szerencsére a gyógyszer hat. Vérteszttel még nincs alátámasztva a dolog, de egy biztos, Potyesz potyeszkedik újra. Ez nagy szó! Újra felküzdi magát a ketrecük tetejére Nudka területére. Egyik görényünk sem volt képes erre. Pizsi is csak lentről veszi tudomásul, hogy anyukája megint akrobatáskodik. :) Ezerrel pakol, reggel ő az első, aki vár a ketrec ajtajában, hogy kijöhessen, Pizsi csak a zajra ébred fel. Nyoma sincs a szédülésnek, a gyengeségnek. Most már csak egy dolog fontos, hogy minél tovább lehessen még velünk. A számok, amiket olvastam, nem kecsegtetőek, de túl vagyunk most már a betegség sejtése óta a 2. hónapon, és most jól vagyunk.

Naponta egy szem gyógyszert kap, kettőt kellene, de a kezdeti gyógyszer-utálata miatt kb. a két szemből egy sikeredett görcigyomorba, így napi egynél maradtunk. Gimpet multivitaminba beletörve örömmel megeszi, sőt, örömmel kinyalja érte a kistányért. :) A gyógyszer előtt egy kis mentolos illatú lötyit kap, gyomorvédőnek, nehogy a gyógyszer gondot okozzon a pocaknak. Ezt nem szereti, de igen keveset kell neki beadni, egy fecskendő segítségével hamar meg is vagyunk vele.

Pizsi kis gömböc, szép a bundája, és jó húsban van. :) Életkedve normális, az implantátum hatásos, kétség sem fér hozzá. :)

Nudka meghízott sajnos, így megint fogyókúrázunk. A fogyókúrás tápot nagyon szereti, és nagyon jó is, mert fogy tőle, de nem folytonéhes. Az azt követő táp, ami amolyan súlymegőrző, nálunk nem jött be, attól újra hízni kezdett. Ő visszakapta a korábban asztalra szerelt kis kilátóját, így azóta ismét örömmel ugrabugrál, lesi a madarakat a magasból. A plusz torna sosem árt. :)

Az Új Év első estéjén moziba igyekeztünk. Dublin szokatlanul csendes, kihalt arcát mutatta. Sehol a megszokott esti taxi és ember sereg. Tegnap hó esett, azt szépen az autók lejárták, így minden tükörsimára volt fagyva. Koccintás után gyönyörű volt az ablakon keresztül. :) Ritka, amikor ilyen szép hó esik. :) Ha havazik, akkor káosz van. Nincsenek hozzászokva a dologhoz, így nem is készülnek rá. Nem volt semmi se leszórva. A kocsit 2 centis megfagyott hó-jég borította. Jó pár percig kapargattuk, mire megszabadultunk a nagyjától. Majd a kocsiban vacogva vártuk meg, míg bemelegszik annyira, hogy a lekaparhatatlan jeget lefújja az ablakról. Indulás után aztán sétálósra fogtuk a dolgot. Nagyon lassan lehetett csak haladni, mert tiszta jegesek voltak az utak. Főleg a kisebbek, de a főutakon sem lehetett normál tempóban menni, mert itt-ott behordták a kocsik a havat az útra. Ilyet sem láttunk még itt, egy újabb arca Dublinnak. :)

Az Avatart néztük meg, James Cameron (Aliens, Titanic, Terminator) legújabb filmjét. Még nem láttunk 3D-s filmet eddig, úgyhogy izgalommal szorongattuk a kicsit Junior Sopranosra sikeredett szemüveget. :D Amikor kiírták a képernyőre, hogy tegyük fel a szemüveget, pillanatokon belül leesett az állunk. :) Legalábbis nekem szó szerint. A legutolsó, idén kijövő Shrekbe kaptunk betekintést. Aztán kezdődött is a film. A történet a Pandora nevű bolygón játszódik, 2154-ben, ahol a Navik élnek. A Navik a természettel szorosan együtt élő macskalények. Abban hisznek, hogy az energiát csak kölcsönbe kapták, amit majd vissza is kell adni Eywanak. A levegő az emberek számára mérgező, ezért a kiválasztottak ún. Avatar segítségével tudnak belépni Pandora varázslatos világába. Az Avatar tulajdonképpen egy genetikailag létrehozott ember-Navi hybrid, a teste a Navik macskateste, de a kiválasztott megtartotta saját életének emlékeit. Azaz egy Navi testbe betöltik a kiválasztott elméjét. Nekik 5 ujjuk van, de a Naviknak csak 4. Ebbe a különös világba Jake Sully (Sam Worthington) segítségével léphetünk be. Jake is egy kiválasztott, akinek a segítségével a tudósok vizsgálják a Navik csodálatos világát. A bolygó élővilága fantasztikus. Tapintásra összehúzódó tölcsérszerű növények (Helicoradian), nyomásra világító mohák, lebegő, medúza-szerű Lelkek fája termések a woodsprite-ok, lebegő szigetek, vízesések, buja erdők között élnek ezek a kecses kék macskalények, mágikus állatokkal egyetemben. Megelevenedik a képernyőn a hatlábú, csupasz testű farkas-szerű viperwolf, az ugyancsak hatlábú, szőrtelen, izmos direhorse, a kalapácsfejű titanothere, az élénk színű, repülő banshee, akik egész életükre kiválasztanak egy Navit maguknak. A jópofa Fan Lizard belopta magát a szívembe. :) Amikor megijed, a testéhez csatolt korong elkezd pörögni, de azért jópofa, mert nem csak ez a korong pörög, hanem maga a gyíkocska is pörög vele együtt. :) Az ember persze nem ezért a különleges világért utazott ilyen messze, hanem a pénzért. Ugyanis a csak itt bányászható unobtanium kilója húsz millát ér. Jakenek 3 hónapja van, hogy meggyőzze a Navikat, hogy hagyják el az otthonukul szolgáló hatalmas fát, különben támadnak az addig odaérő buldózerekkel...

Avatar Wiki

Hivatalos Avatar oldal