A negyedik

2009. szeptember 30. - szerda

M készített minden portfóliósnak egy naptárt, hogy tudjuk mikor melyik feladattal kellene elkészülnünk februárig. Három fő feladatkör van, összesen 13 + 6 + 4 ún. munkalappal kell elkészülnünk. A munkalap (worksheet) A2-s vagy A3-as méretű lehet. Tele vannak a hetek, bőven lesz mit itthon is csinálnom.

A kis szobrok nagyon tetszettek neki, majd holnap D-vel megbeszéljük kifestjük-e, vagy hagyjuk így, fehéren.

Ma az utolsó (negyedik) brain mapen kezdtem el ötletelni, otthon ezt be is tudom fejezni majd a hétvégén, így legalább ezzel készen is leszek. :)

Dzsuszti Blog

Utolsó simítások

2009. szeptember 29. - kedd

Befejeztem a dobozkát. Egész nap dolgoztam rajtuk, hogy holnap meg tudjam mutatni M-nek. Remélem, neki is tetszeni fognak. :) Még képek nincsenek a szobrocskákról, mert szép őszi szürkeség az uralkodó mostanában. Majd talán jövő héten, mert a megoldás a kevés fény ellen már úton van. :)

Dzsuszti Blog

Model Magic és Katapult

2009. szeptember 28. - hétfő

Elméletben a dobozka minden részének sikerült lakót találni. Tegnap és ma már 12 elemet el is készítettem Model Magicből. Már csak 15 db maradt hátra.

Előkerült mindenféle kupak, vágó eszköz, vágódeszka és olló. Ezek segítségével formáztam meg a fura gyurmám. :) Időközben megbarátkoztunk. Kb. 2 óra kell neki, míg már olyan állapotba kerül, hogy nem ragad hozzá másik elem. Ugyan még formázható lenne, de már nehézkes, elkezd megszikkadni. Az elkészült darab jó pár óra levegőn való pihenés után fura állagú lesz, de már nem formázható egyáltalán. Egyet véletlenül elejtettem, és ijedtemben elfelejtettem meglepődni, mert a kis tortám elkezdett pattogni a parkettán, mint egy labda. :D

A vasárnapi nap eredménye pedig 1,5 katapult. Befejeztük, amit a múlt hétvégén elkezdtünk építeni. Igazi torziós katapult lett belőle. Faléceket, csavarokat, és madzagot használtunk fel hozzá. A következőbe is belefogtunk, de közben ránk esteledett. Ennek a másodiknak az alapja egy egérfogó. Azt alakítjuk és toldjuk meg elemekkel. Ha minden jól megy, ez szerintem messzebbre lesz képes eldobni ugyanazt a golyót.

Dzsuszti Blog

Mókus a kanapéról

2009. szeptember 25. - péntek

Vacsi után úgy pattantam fel a kanapéról, mintha bolha csípett volna meg. :D Kinéztem az ablakon lefele ültemben, és szembenéztem egy mókussal. Éppen a szomszéd hátsó épületének tetejéről mászott lefele. Eltűnt a szemünk elől.

Mindannyian izgatottan lestük hol fog felbukkanni, mert valahol fel kellett neki, hisz a szomszéd kertjét kőkerítés veszi körbe. A mi kőkerítésünkön bukkant fel, majd mivel legegyszerűbb volt végigszaladni a kerítésen, neki is lódult. Én hirtelen a fényképezőért kaptam, de nem tudtam volna elcsípni ha nem fordul vissza és néz meg magának bennünket. :)

Hogy került ide a kertekbe? Megtalálta vajon amit keresett? Ha legközelebb tovább marad, majd megkérdezzük. :)

Nudlinak rettentő érdekes volt az új hosszúfarkú vendég. Miután eltűnt, percekig radarozott a szomszéd kertek felé, hátha újra előbukkan a kis lompos farkú.

Dzsuszti Blog

4. témakör: emlékek

2009. szeptember 24. - csütörtök

M.-el azt beszéltük tegnap, hogy a negyedik térképnek nem állok neki most rögtön. Előbb elkészítjük agyagból az elemeket, aztán majd látjuk miket tudok elkészíteni és azokat használjuk majd fel a brain map-hez.

Itt azért nem a témakörhöz még korábban kitalált ötleteimből (brain storming) készítjük el a térképet (brain map), mert itt kettőnk saját emlékeit fogjuk felhasználni. Azokat, amiket agyaggal el tudok készíteni.

M. ma nem volt az órán, mert Londonba utazott a lányához, így D. irányításával neki is veselkedtem a dolognak.

Nem agyagból álltam neki az elemeket elkészíteni, hanem ún. Model Magic-et kaptam. Ez olyan szivacs szerű, nagyon fura modellező anyag. Először nem is tudtam, mit kezdjek vele. Csak gyurmáztam a kezemben, ismerkedtem vele. Nem olyan mint az agyag, ez nem fog megrepedezni ha megszárad, de nem is lesz olyan kemény. Szivacsszerű marad, de megtartja az elkészített formáját. Festhető, és különböző színben kapható. Érdekes.

Ha a kezemben gyurmáztam, felmelegedve jobban tudtam formázni. Kb. 1-2 óra alatt elkezd szikkadni, egyre nehezebben formázható. Éppen ezért a kibontott csomagot itthon gondosan egy csatos üvegedénybe zártam, nehogy kiszáradjon.

A dolgomat nehezíti, hogy igen kis méretben kell majd elkészítenem a dolgokat. Ugyanis egy csokis - kis fiókokból álló - dobozba fogjuk majd beletenni őket. A csokis dobozban van a csoki tartó műanyag, abba kell beleszabnom az elemeket. Kíváncsi leszek, mennyire fogunk megbarátkozni. :)

Dzsuszti Blog

3. témakör: élőhely (habitat)

2009. szeptember 23. - szerda

A mai órákon sokat haladtam a harmadik brain map-el is. Már csak pár ábra maradt hátra, de azt majd holnap igyekszem az esti óra előtt befejezni itthon. Ez most az élőhely (habitat) témakörhöz kitalált ötleteimből áll.

Reggel nem volt rossz idő, sőt egész szép őszi idő kerekedett, mire elindultam hazafele. Sütött a nap, csörögtek a lehullott levelek körülöttem, néhol a fáról lehullott piros bogyók beszínezték a járdát.

Dzsuszti Blog

Paprika és gránátalma

2009. szeptember 22. - kedd

Végre ma a magvas paprika és a gránátalma részleteket is befejeztem. Ezen ügyködtem egész nap. Nudli szerencsére elfoglalta magát alvással szokásához híven, így nem kellett a szőrszál vs. festékkel hadakoznom. :)

A paprika darabokat ábrázoló képet már jó ideje elkezdtem, aztán amikor a magokhoz jutottam, félbemaradt a dolog, ami azóta is félbe volt hagyva. :) Ma és tegnap este befejeztem őket.

Közben főzök is, mézes padlizsánt. :) Új recept, már alig várom a végeredményt, mert az illatok isteniek. ;)

Dzsuszti Blog

Potyesz

2009. szeptember 21. - hétfő

... szerencsére már pár napja nyomát sem mutatja a korábbi gyengeségnek. Nagyon kíváncsian tesz-vesz, addig bírja, míg Pizsi. Örülök, de minden mozdulatát lesem, etetem kézből.

Otthonról elhoztuk a régi golóbisokat, amiket nagy gondossággal elcsomagoltunk At szüleinek padlásán. Rengeteg kupak társaságában találtam rájuk. :D Még Kobak szagúak. :) Kobak imádta őket nagyon! Főleg a csikung golyókat, két viszonylag nehéz zenélő golyót. Imádta a hasa alatt pörgetni őket. :)

Potykának mostanában a legutóbb vett golyó jön be. Tavaly karácsonyra kaptak ilyet, átlátszó műanyag golyóban vannak kisebb golyók, vagy csörgő akármik. Na ezt imádja Potyesz. Illetve imádta, míg egyik nap tönkrement. Azóta is kutattam ilyen golyóbis után, és a Petlandban nemrég találtunk is. Igaz, az átlátszó golyón belül ezekben nem kisebb csörgők vannak, hanem egy kerek kép forog két kis pöckön belül. Kívül ez most nem sima, hanem kicsit egyenetlen, így érdekes hangot ad, ahogy gurul a parkettán. :)

Dzsuszti Blog

Katapult

2009. szeptember 20. - vasárnap

A hétvégén a portfólióhoz szükséges katapultomon dolgoztunk. Illetve tegnap beszereztük az alapanyagokat a Woodiesban, faléc, ragasztó, csavarok. Ma pedig levágtuk a darabokat a falécből. Ekkor eszembe jutott, hogy biza nekem az építés folyamatát le kéne fotóznom, ami majd jól jön a visual diaryba.

De ekkor már besötétedett, így az összeszerelést elhalasztottuk egy héttel. Sajna nincs vakum olyan, amilyennel a szürkeségben is jó képet lehetne készíteni. A beépített vakuval pedig nem lesznek az igaziak a képek lámpafényben.

Ezért este gyűjtögettem még ötleteket, hogy ne csak egyféle katapultot készítsünk. Találtam gyufaszálakból, orvosi kanálból, papírból vagy éppen ceruzákból elkészített katapultokat is. :) Szépen sorban majd mindet megpróbáljuk magunk is elkészíteni. Jó kis móka lesz! :)

Dzsuszti Blog

Őszi 3. rajzóra

2009. szeptember 17. - csütörtök

Egész nap a házimon dolgoztam, hogy este megbeszélve M.-mel neki tudjak állni a harmadik térképnek (brain map) is. A harmadik témakör az élőhely (habitat). Ezzel is el leszek egy darabig.

Közben a pitypangos képemmel is elkészültem. Már a nagyja eddig is készen volt, már csak az utolsó simítás hiányzott, finom, vékony fehér vonalkák, amik még kiemelik ahogy a pitypang feje szétrobban ha szél éri és a millió kis ejtőernyőcske útnak ered.

A kép úgy készült, hogy egy fehér karton lapra felrajzoltam maszkoló folyadékkal a pitypang fejét. Ez egy olyan folyadék, amit ha felviszünk papírra, nem tudunk azokra a területekre majd ráfesteni. Pont olyan, mint a tojás viaszozása. Ahol a maszk van, ott nem fog a festék. Majd szépen megkapta a háttérszínt, ami direkt készült színesre, és olyanra, hogy hangsúlyozza, ahogy útnak erednek egyszerre a pitypang magjai.

Végül, amikor mindez megszáradt, lekapartam a maszkoló festéket, így a pitypang feje fehéren virított, a festék megvédte a háttérre felvitt festéktől.

Ezután dolgoztam egy jó darabig magukon a magokon, majd végül jött az utolsó simítás a vékonyka fehér tollal.

Dzsuszti Blog

Vérvétel eredmény

2009. szeptember 16. - szerda

Reggel a már ismert utamon baktattam a rajzórámra. Valahogy most olyan nehezen sikeredett előre jutnom. Nem volt éppen rossz idő, a póló, pulcsi és kabát hármasból a végére már csak póló, pulcsi páros maradt. Sok volt a kabát.

Az utak most valahogy koszosabbnak tűntek, mint tavasszal. Nem a lehullott levelekre gondolok, hanem papírra, dobozra és társaira... Az milyen szép, amikor a Cola doboza be van dugva a kerítésül szolgáló sövénybe... :S

A két Mary helyett csak egy fogadott, plusz lett egy új csoporttársam. Én már tudtam a feladatom, mert a második brain map-en már elkezdtem dolgozni itthon. Eszköz (mechanism) a témakör. Van a térképemen ejtőernyő, madár szárny, bomba és katapult többek között.

Azt el is felejtettem írni az első témakörnél, hogy hogyan/mivel is csinálom ezeket a brain map-jeimet. Megrajzolom az elemeket ceruzával, majd kiszínezem őket színes ceruzával. A végén pedig kap mindegyik egy plusz toll "keretet", és vastagabb filccel nyilakat az elemek közé, hogy látszódjon mi után mi jön a térképen. :)

Délután 3-kor hívott a doktornő, hogy megvan a vérvétel eredménye. Minden érték normális. Azt beszéltük meg, hogy egy hónap múlva újra elmegyünk vérvételre, de akkor majd altatás nélkül vesz tőle vért. A röntgen miatt ezt a mostanit altatásban végezte, de nem árt, ha 1 hónap múlva megnézzük altatás nélkül is.

A gyengeség újra mutatkozott ma. Kapott egy kis natúr joghurtot, mert imádja, majd megpróbáltam ismét kézből etetni, amit megint örömmel fogadott. Kezdem azt hinni, hogy nem eszik magától... Ha megkapják a husit este, azt látom, hogy nekiesik a husilének, de hogy husit eszik-e azt nem látom. Reggelre szokott maradni, de nem vészesen sok.

Az esti rajzórán már befejeztem a második brain map-et is. Hamar eltelt az óra, és már csak 2 térkép van hátra. :)

Dzsuszti Blog

Újra a dokinál

2009. szeptember 14. - hétfő

Reggel korán keltünk. Már tegnap este összepakoltam Potykának enni és innivalót, hordozót rongyokkal, hogy kényelmes legyen neki, míg a doktornőnél lesz ma. Azt beszéltük meg szombaton, hogy kora reggel elvisszük, ott marad velük a vizsgálatok idejére, és délután érte megyünk.

Pizsikém egész nap nem tudta hova tegye magát. Jött-ment, aludt, ivott, pakolászott, de látszott rajta, hogy valaki hiányzik neki. :)

Délutánra egy energiával teli kisgörit kaptunk vissza. Azt mondták, nyoma sem volt egész nap a gyengeségnek. Mi sem vettük észre vasárnap sem, mégis úgy gondoltuk, jó lesz ha így 6 évesen kivizsgálják, biztos, ami biztos.

A röntgen nem mutatott semmilyen rendellenességet, a vért levették és Angliába küldték, nem a helyi laborba, mert az jobb. Szerdán lesz meg az eredmény.

Este Pizsivel jót játszottak, Pizsikém is megnyugodott, hogy visszakapta Potykát.

Dzsuszti Blog

Marhapörkölt kuktában

2009. szeptember 13. - vasárnap

Ma megvettük, hazahoztuk, kimostuk és kipróbáltuk. :D

Közben Zsókát bombáztuk a kérdésekkel, mert neki is van kuktája, hogy mennyi vizet is öntsek így a húsra. Tulajdonképpen annyi kell csak, amennyit majd a végén látni szeretnék rajta szaftként. :) Több órás főzésből lett másfél, és kész is lettem két napra való pörkölttel. :) Sokkal gyorsabb, és még a vitaminok sem szöknek el.

Nem mellesleg, most már helyem is van, ahova pakolhatom őkelmét. :) Rögtön a pörkölt után a lányok husiját is ezzel főztem puhára pillanatok alatt. :)

Dzsuszti Blog

Potyesz

2009. szeptember 12. - szombat

Potyka pár napja nincs jól. :( Játék és szaladga helyett az utóbbi 2 napban elhagyta magát. Nem szédeleg, mint Kobak tette, amikor begyulladt a füle, de nincs ereje. Meg meg szédül, aztán matat tovább. Néha a hátsó lábai kicsúsznak oldalra a parkettán.

Ha enni kap kézből, örömmel veszi, és utána mindig erőre kap. Arra gondoltunk, hogy lehet cukorbeteg? Ma a doktornő is erre a megállapításra jutott az elmondottak alapján, így hétfőn újra megyünk hozzá, vérvételre, röntgenre.

Remélem, kiderül mi a baja a kis pöttyös orrúmnak.

Pizsi is megkapta a következő implantátumát. Hősiesen viselte a szokásos injekciós tűnél nagyobb tűt, amivel bejutatta a doktornő a bőre alá. A kocsiban Pizsi osztotta a puszikat Potykának, míg el nem aludtak.

Dzsuszti Blog

Képek kupaca

2009. szeptember 09. - szerda

Ugyan ma már jobban kilátok mögülük, azért még nyújtogatnom kell a nyakam, hogy lássam a dolog végét. Röviden: rengeteg képet készítettünk a nyaralás alatt. :D Olyan jó őket ilyenkor végignézni, feldolgozni, hogy élvezhető képek legyenek belőlük. :)

Lassan, de biztosan haladok arrafelé, hogy meg is fogom tudni őket mutatni. :)

Dzsuszti Blog

Padlószőnyeg csere 2.

2009. szeptember 08. - kedd

A régi falapokra hangszigetelő réteget tettek, majd arra került egy új, és éppen ezért igen büdi padlószőnyeg réteg. Belesüpped az ember, ahogy lépked rajta. Jó lett, és nem utolsó sorban igen csendes, mindenki örül az újításnak. :)

Dzsuszti Blog

Padlószőnyeg csere

2009. szeptember 07. - hétfő

Ma nekikezdtek, csodálkoztam is, de legfőképpen örültem a dolognak. A házba belépve ősrégi padlószőnyeg fogadta az embert eddig. Talán kék volt fénykorában valamilyen mintával díszítve, de nem tudnám biztosra megmondani, annyira elkoptatta a lakók lába az évek során. Koszos volt és büdös.

De csak volt! :) Ma elkezdték felszedni. A ma esti eredmény furcsa volt. Alatta falapok voltak lehelyezve, és most minden olyan hangos ha odakint matat az ember. Nem csodálom, rettentő jó hangszigetelő a dolog, gondolom a leges legalsó lakó fog ennek a cserének a legjobban örülni, nem fogja hallani annyira a fentiek lábdobogásait.

Dzsuszti Blog

IKEA

2009. szeptember 06. - vasárnap

Ma az otthonról hozott kincseimet igyekeztem biztonságos helyre elpakolni. Eközben rájöttünk, hogy ehhez kellene egy pár dolog. Pl. dobozok, amikbe lehet pakolászni a dolgaimat. :D M. mondta is, hogy mindent gyűjtsek ezentúl, semmit ne dobjak ki. Ha kapok virágot, a csomagolópapírt tegyem el, ha leesik egy gomb, tegyem el, ha van magazin, tegyem el. Na a magazinokkal hadilábon állok... Ugyanis nem szoktunk venni ilyesmit, ami színes és tele lenne sok-sok akármilyen képpel, amit majd fel lehet használni dolgok készítésére...

Sebaj, most legalább vannak szép papírjaim, és mindenféle kreatív dolgaim, nem beszélve az anyagdarabkákról és a magjaimról. :D

Ma ezért az IKEA-ban kötöttünk ki. Ugyanis, míg mi otthon voltunk, a dublini IKEA kinyitott. Szeretjük az IKEA-t, a termékeit, így el is határoztuk, hogy végre lecseréljük a már omladozó számítógép asztalunkat, és beszerzünk polcokat, hogy a kis konyhának nevezett sarkomban jobban elférjek. :)

Találtunk is egy 160*80cm-es asztalkát, ami éppen jó nekünk. Az egyik felére kapott egy polcot, amire tudok végre pakolni. :D A kis konyhai sarkom felőli oldalra is vettünk egy polcot ajtókkal, így lett hely az edényeimnek, illetve úgy mondanám, hogy most már vehetünk többet, mert van hova elpakolni. :) Hurrá! Jaj de régen vágytam már egy nagyobb edényre, és egy kuktára! Na majd most!

Az IKEA-ban az a jó, hogy a szimpla asztalkához tudtunk venni billentyűzet tartót, kábel tartót, gépház tartót, és minden más is kapható, ami csak kellhet az embernek egy számítógép asztalhoz. :) Igaz, hogy a billentyűzet- és kábeltartóra várnunk kell, mert éppen nem volt raktáron, de sebaj, így is sokkal rendezettebb lett a nappali az új asztallal.

A műanyag dobozait is szeretjük, a lányoknak is abból van újra rizses kaparóláda készítve, és a sok kis kincsem tárolására is tökéletesek.

Dzsuszti Blog

Első témakör

2009. szeptember 04. - péntek

Otthon sok színes papírt gyűjtöttem be, főleg kreatív boltokban, kicsikben és nagyokban. Dublinban nincs olyan kreatív bolt, mint amilyen otthon van. Lehet találni tök jó kis boltot mindenféle esküvős nyomtatott, merített papírokkal, ahonnan sok szépet szermányoltam én is, de mindenhol máshol is ugyanezeket a papírokat látni.

Otthon sokkal több a választék a mindenféle ragasztott, nyomtatott, ezzel-azzal beszórt, így-úgy kezelt, merített papírokból, színes szalvétákból.

Az egyik virágüzletben még szép - eredetileg cserepes virágok díszcsomagolására használt - lyukacsos papírt is kaptunk, teljesen ingyen. :)

Elsősorban különböző magházak, főleg mákgubó után kutattunk a portfóliómhoz. Illetve az egyik részéhez, az első témakörhöz: Étel (Food).

Az első lépés az ötletelés - brain storming volt. Pár perc alatt le kellett írnom annyi kaját, amennyi hirtelen az eszembe jutott. Nem hétköznapi dolgok kellettek, hanem el kellett egy kicsit rugaszkodnom a témakör kézzelfogható tagjaitól. Eszembe jutott pl. kajának a tinta, mert azt megeszi a toll, vagy a fa, mert azt megeszi a tűz és társai. Majd következő lépésben ebből ún. mind map-et készítettünk. Ez nem más, mint egy nagy papírra elkészített térkép, azokból az elemekből, amiket az ötletelés során kitalált az ember. Például, a tinta után jön a toll, aztán abból az írás, abból a gondolat, abból a ... és így tovább. Egészen, míg be nem telik a lap ábrákkal. :)

Ez a legelső lépés a portfólióhoz szükséges feladatok elkészítéséhez. Minden feladat ezzel kezdődik: válassz ki 4 elemet (egyet-egyet a 4 mind map-ből) vagy válassz ki két elemet az összes mind mapből és hasonlók... Ezt helyezd nem megszokott környezetbe, vagy fagyaszd le, világítsd meg, szereld szét, és rajzold/fesd/készíts el belőle ezt-azt-amazt. Nem egyszerű, ez egy másfajta gondolkodást igényel. Én imádom!

Mivel én a paprikával kezdtem a legelején, amikor még nem tudtam, hogy hova készülök, ezért maradtunk a magoknál, magházaknál. Ezért gyűjtöttem őket otthon is szorgalmasan. :) Plusz Zsókától és Anyától kaptam rengeteg megmaradt anyagdarabkákat is, amik szintén jók lesznek majd a visual diaryhoz.

Visual diary, azaz egy napló, ahova az ötleteimet kell belerajzolni, megfesteni, elkészíteni, vagy éppen kinyomtatni az interneten talált, a témához passzoló ötletet. Például az első témakör esetében: a neten sok mindent lehet találni arról, hogy mire használjuk a magokat, pl. készítünk belőle mag alakú fülbevalót, pitypang alakú szobrot, vagy éppen kötött mag alakú dolgokat és stb. Ezek mind mehetnek a naplóba majd, plusz kell még sok rajz és egyéb collage bele, minden, ami eszembe jut egy-egy témakörrel kapcsolatban, amiből 4 van. :D Az a jó, ha alig lehet majd bezárni. :)