Szél, hogy változatos legyen

2009. november 25. - szerda

Ma reggel azt néztük Nudlival, hogy mit fog felkapni a szél az udvarból, vagy a szomszédos területekről... Fújt, mint a megveszekedett, nem tudom, min dühödött így be, nem elég ha esik? Mondtam is Nudlinak, ne várjon ma négylábú látogatót, a cicák ilyenkor a másik oldalukra fordulva alszanak tovább, ő is tehetne így... De nem, neki fontosabb dolga volt, reggel 7-től már mondta, nehogy elfelejtsük a reggelijét. Mondta ezt a hasamra állva az orromba kiabálva, vagy az asztalon ülve és keserves, árva cicaként viselkedve, vagy éppen At munkába igyekvő lába elé vetve magát, nehogymá' valakinek sikerüljön tennie a dolgát, miközben ő éhes. :)

Később aztán megijedt a drágám. A szigetelés eredményeképpen most ha így fúj ottkint, időnként valahol fütyül be a szél. Nudka egyből megmorogta, micsoda új hang ez, nem illendő csak így kopogás nélkül berontani, és megijeszteni a cicát. :D

Mikor kiléptem az ajtón, szemerkélt, csak most a vízszintes verziót előadva. Vagy inkább néha alulról esett, meg nem mondom, mindenesetre fura volt, miközben a széllel hadakoztam, hogy én biza a járdán maradok a két táskámmal ha neki nem tetszik akkor is.

Bőrig áztam megint, mert az utolsó 10 percben, az utolsó kanyarban nekikezdett esni. Úgy istenesen. Menedéket kerestem egy terjedelmes bokor alatt, de aztán mennem kellett, mert nem állhatok az utcán egész nap. Vízhatlan kabátomnak hála nem ázott meg a fejem, és a pulcsim, de ami felülre került, az szépen utat talált magának lefele. Elől csurom víz lettem megint. Szerencsémre At értem tudott jönni az óra végére kocsival. Forró zuhany, meleg tea és gofri a lélek melegítésére, és megint jól voltam. :) M adott egy ötletet, vegyek vízhatlan gatyát is a Pennysben. Meg fogom nézni, mert így reggelente muszáj gyalogolnom köszönet a fergeteges dublini tömegközlekedésnek. Ha jön busz kiszámíthatatlan mikor, feleslegesek a kitett időpontok, inkább csak dísznek jók... De legalább ők vízhatlanok. :D

Erre hazaérve, netes híreket olvasva azt olvastam, hogy valahol lefújta a szél egy ház tetejét, menet közben "kicsit" megemelve a másik kettő tetejét is... Szerencsére nem esett senkinek komolyabb baja. De akkor is, milyen már, hogy lefújja a szél egy háznak a tetejét? Aki szemtanúja volt az esetnek miközben munkába készülődve a sminkjével babrált, azt mondta olyan volt, mintha az Óz a nagy varázsló története elevenedett volna meg. Szerencséje, hogy a szél nem arra fújt, ahol lakik, mert különben be is ment volna a tető az ablakán... Ehelyett egy mezőn landolt. Sokan haza is rohantak megnézni, hogy anyuka és a gyerek jól vannak-e. Én is rohantam volna. Cikk itt.

Pár repülő is más reptéren kényszerült leszállni a nagy erejű szél miatt.

Dzsuszti Blog

Sztrájk és eső

2009. november 24. - kedd

Ma van a közalkalmazotti sztrájk, 250ezer közalkalmazott sztrájkol országszerte, főleg mivel €1.3 milliárddal csökkentik a közalkalmazottak fizetésére és nyugdíjára szánt kiadásokat.

Azt tanácsolták, senki ne menjen kórházi sürgősségire ma, csak ha elengedhetetlen, a mára tervezett ellátásokat eltolták, a H1N1 oltást sem adják ma. Iskolák zárva. :) A met.ie oldalán is piros keretben van kiírva, hogy ma lesznek hézagok itt-ott az előrejelzésben. Cikk itt.

Este azért azon jót mosolyogtam, hogy egy cikk első mondata az volt, hogy a sztrájk adott egy kis lökést a vásárlási kedvnek Newry környékén (csak éppen túl az ír határon, de már Észak-Írországban). Merthogy dugót okozott a sok autó, amikkel a családosok, gyerekekkel bevásárlóközpontokba tartottak. :) Ha esik az eső mit csináljunk, mivel a sztrájk miatt úgy is otthon vagyunk? Vásároljunk... Cikk itt.

Az esti hírekben meginterjúvolt, bevásárlóközpontban botorkáló emberek támogatták a sztrájkot. Még az is, aki mára volt előjegyezve, és a sztrájk miatt újra kell előjegyzést kérnie rendelésekre, amik általában hónapokra előre le vannak foglalva. Ugyan reggel azt olvastam, hogy nem lesz további sztrájk, de az esti hírekben azt mondták lesz még egy ilyen nap a jövő héten is.

Az elöntött településekről mutatott képek elkeserítőek. Farmok elöntve, házak vízben állva. Délről Galwayba vezető út elöntve, a tudósító derékig érő vízben gázolva tudósított. Athlon környékén a hadsereg segítségével próbálják homokzsákokkal megállítani a házakba ömlő vizet. Reménytelenül. Középföld víz alatt, tönkrement bútorok tömkelegét szállítják el folyamatosan. A Shannon folyó vize emelkedik.

Corkban még mindig több ezer ember víz nélkül, mára az utcák már tiszták. Még készültség van, mert tegnap este is esett eső és még ígérik az időjósok a további esőzéseket.

Dzsuszti Blog

Lili

2009. november 22. - vasárnap

Dzsuszti Blog

Novemberi esőzések

2009. november 21. - szombat

Már napok óta rettenetes idő van. Fúj a szél és esik, helyenként/időnként inkább ömlik. Írország közepén és a nyugati részén nagyon rossz a helyzet. Rengeteg lakást elárasztott a víz... Farmok, épületek kerültek víz alá. Egyes városok utcáin a víz az úr. Képek itt.

Corknál, a második legnagyobb városnál folyó áradt meg, így a fél városban nincs ivóvíz. Clare és Galway megyékben a betervezett közalkalmazotti sztrájkot elhalasztották az áradások miatt 24-ére. Cikk itt.

Reggel nagybevásárolni indultunk, elkolbászoltunk a kocsihoz az esőben és szélben, éppen egy bácsika is akkor ért oda a fehér kistermetű kutyájával: "Some weather, huh? Even the dogs don't want to go out this morning...(Micsoda idő igaz? Még a kutyák sem akarnak kijönni ezen a reggelen.)" - dörmögte. :) Gyakran nagyon aranyosak az idősebbek. Köszönnek az utcán, meg-megjegyeznek valamit, beszédbe elegyednek a buszon.

Délután mi is körbeszigeteltük a bejárati és kertajtót. A bejárati ajtónkon egyenesen jött be a külső ajtó alsó résén beszabaduló hideg. Küszöb az nincs, minek? Körbe is felragasztottunk szigetelést, reméljük így egy kicsivel tovább tud bent maradni a meleg. :) A kertajtóval megküzdöttünk, mert At próbálta nyugton tartani, míg én körberagasztgattam a szigetelést. A szél bele-belekapott az ajtóba. Brrr egy idő van.

Dzsuszti Blog

Gránátalma

2009. november 19. - csütörtök

A héten egy félbevágott gránátalma egy részletén dolgoztam. M lefotózott nekem egy szép gránátalmát, kiválasztottunk egy részletet belőle, és azt készítem el mindenféle anyagokból. Az alma húsának alapja papírfoszlányokból megépített téglalap, amire model magicből gyurmáztam rá magát a gyümölcs húsát, amibe aztán beleágyaztam a magokat. Ezután vékony színes papírt kis darabkákra tépkedtem, ragasztóban megmártottam őket, és beborítottam vele a gyümölcs hús részét. A magok egy kis selyem közepet kaptak, amire körbetekergettem piros selyem szálat, odaragasztottam, és készen is lettek. Illetve ma még csak pár szem készült el, majd holnap még molyolok rajta. :)

Dzsuszti Blog

OTP és izzadás

2009. november 16. - hétfő

Ma volt a napja a szokásos havi utalásoknak, részlet/hitel miegyéb. Otthon egy számlánk van az OTP-nél. Általában innen a pénz az AIB-tól hazaér kb. 5-6 nap alatt. Ingyen. Az OTP-nél internetbankon keresztül utalunk tovább. Ma csak szerettünk volna tovább utalni, de a drágalátos telefon megadta magát. Utaláskor az OTP elküld nekünk egy megerősítő kódot a telefonra, amit szépen be kell pötyögni, és csak akkor utalja el a pénzt. Ez máig gyönyörűen működött, de mivel nem használjuk a vodafonos telefont másra, fel volt töltve, de szépen le is járt. Majd eltelt fél év, így a vodafon megszüntette a számunkat. Ezt már így utólag tudtuk meg. Itteni számot nem lehet megadni.

Okés, akkor vodafon felhív, hátha vissza lehet állítani, vagy újra kérni azt a számot. Nem lehet egyiket sem, a szám 6 hónapig ugyanis "karanténban" van. Ok, akkor változtassuk meg a lejárt számunkat az OTP oldalán, ideiglenesen At Anyukájának számára, mi utalunk, ő megkapja a számot, megmondja neten keresztül és jók vagyunk. Később veszünk új SIM kártyát, és lesz új számunk. Igen ám, de az internet bankon keresztül nem lehet megváltoztatni a számot. Lehet nekik levelet írni, ezt kilőttük, mivel ha nem fizetjük ki időben a hitelt otthon, akkor büntetnek naponta egyre többre...

Van internetes telefonjuk, de azzal nem tudtunk az ügyfélszolgálatossal két normális szót váltani, mert meg-megszakadt a vonal. Maradt a normális telefon. Ott viszont kértek egy 10 jegyű és egy 3 jegyű számot is. Nem tudtuk azok mik... Zsóka kikutatta, hogy a 10 jegyű az a bankkártya utolsó 10 száma, a 3 jegyű pedig a számlaszám utolsó 3 száma. Oks, de nekünk nincs bankkártyánk, illetve nincs itt velünk. Zsóka felkutatta, meglett, megadtuk a 10-et majd a 3-at, erre kértek 7 jegyű jelszóból 3-at random... Grrr. Na azt már csak megérzés alapon adtuk meg, mivel fogalmunk sincs pontosan mik a számok. :D Ki emlékszik már arra? De a megérzés jó volt megkaptuk az ügyintézőt, aki ezután már csak simán átírta a telefonszámot.

Minden jó ha jó a vége. ;)

Dzsuszti Blog

For you!

2009. november 15. - vasárnap

Dzsuszti Blog

Úton van...

2009. november 13. - péntek

Ma sem értek ide a képek... :( Kiderült, hogy a 3 lehetséges kiszállítási mód közül, a múltkor a 2-at választottuk, így hétfőn elküldve a képeket szerdán itt voltak. Állítólag futár hozza őket, ha a 2. megoldást választjuk, ami fura, mert én majdnem rájuk léptem, ahogy beléptem a bejárati ajtón... azaz csak bedobták. A 3. megoldást választottuk most, amivel kedd egy óráig itt kellett volna lenniük... Péntek van és még nincsenek itt... :S

Így felhívtuk őket, írtunk nekik levelet, mire kiderült, hogy ez a gyorsposta ide Írországba lassú... A posta szerint úton vannak, jövő hétre várhatóak valamikor... Roppant jó...

Dzsuszti Blog

Fura kék zacsi

2009. november 12. - csütörtök

Csak úgy odakerült, mert amúgy nem szokott ott lenni. Ismerem ám a fürdőszoba minden zugát, én vagyok a pókokért felelős a mami szerint. Feladatom a pókok felkutatása és megsemmisítése. Nem szokott nehezemre esni a feladat, bár ritkán van benne részem.

Van, amikor a magasban szemelek ki egyet, és mivel nem érem el, lyukat próbálok beszélni a hasába, hátha leszédül a lábaim elé. :D Nem szokott, de akkor ha a hegy nem megy Mohamedhez, Mohamed megy a hegyhez alapon fel is tudok ám reppenni az áldozatomhoz. Na jó, a mamiék segítenek ebben. Felvesznek, és már tappancs közelben is vagyok.

Na de ma reggel egy fura izé figyelt a fürdőben a kuka tetején. Először észre sem vettem, hogy valami leselkedik rám, de amikor elmentem mellette fura hangot adott ki, így majdnem szívbajt kaptam. Kék és megzörrent, ez nem jelenthet jót - gondoltam. Hallottam a mami hangját, hogy "Az csak egy zacsi, ne ijedj meg!" de persze muszáj volt megbizonyosodnom a dologról saját mancsúlag.

Lelapultam a kukától a lehető legmesszebb a fal tövében, megfigyelni a fura kék izé természetét. Nem mozdult az átokfajzat hosszú percek után sem. Semmi jelét nem adta a korábbi fura hangnak. Biztos ami biztos alapon, lelapított füllel, nagy szemekkel (ezt a mamitól tudom, később mesélte) odaosontam a kuka mellé, és kinyújtott manccsal megpaskoltam egyszer. És igen! Ott volt a fura hang! Ezért egyszerűen addig pofoztam, míg eltűnt a kuka mögött. Feladat letudva, ő sem ijeszt már meg többet! :)

Dzsuszti Blog

Újra óra

2009. november 11. - szerda

Szemerkélő esőben baktattam az órámra reggel. A lehullott őszi levelek itt-ott már nem emlékeztetnek őszi levelekre, másutt pedig még hihetetlen színben pompáznak. Egy levél otthont tud adni annyi színnek, az ember csak tátja a száját megpillantván. Legalábbis nekem még mindig tud újat mutatni minden ősszel.

Nem áztam el, a képeim sem, amit becsomagolva a kezemben szorongattam végig. Nem akartam elcipelni a rendes táskát, mert egyrészt a mostani képekhez nagy, másrészt meg nem tudom, hogy vízálló-e és nem szeretném élesben, a folyamatban lévő vagy akár a már meglévő képeimen kipróbálni...

M túl van a H1N1-en, kapott antibiotikumot, meg a szurit is. Jól van, de az egyik fülére még nem hall. :( A Halloween a legtöbb csoporttársam szerint csendesebb volt, mint szokott lenni. Nem volt annyi tűzijáték, sem gyermek akik csokiért kopogtattak volna az ajtón. M elkészített tökje pedig megadta magát pár nap után, szétdurrant bent a lakásban.

Ma még a fekete alapon fehér, szétszedett zsebórás képeken dolgoztam. Itthon a fotózás után nem volt erőm, ráadásul a meglévő ceruzám is elkopott. A nap végére a 4db A3-as méretű képekből készen lett 3,5. Holnap még befejezem a maradék felet.

Sajnos a képek még ma sem jöttek meg. :( Így a kis laptopon mutattam meg őket M-nek és D-nek. Nagyon tetszett mindkettejüknek. :)

Hungary seeks Irish man's extradition

Őrizetbe vették Írországban a leányfalui ír gázolót

Dzsuszti Blog

Kis rövid színes

2009. november 10. - kedd

Új mozi épül a Swan Centerben. :) Rathmines 5 éve mozi nélküli azt írja a Town&Village. Állítólag szép lesz, jó lesz, modern lesz, lehet majd nézni régi típusú filmeket is, és 3D-seket is. 3 terem 571 embert lesz majd képes befogadni. December 11-étől lesz nyitva, bővebben: www.swancinemas.ie. Legalább így majd megéri a 1,5€-s parkolójegy a Swan Centerbe, mert eddig pimaszul magas volt, mondjuk pl. a Dundrum Center 2€-s tarifájához képest...

Új uszoda is lesz valamikor a közeljövőben. Már egy ideje építik a régi helyén a Rathmines Roadon, de még nem fejezték be. Az eredeti tervek szerint decemberben nyitná meg kapuit, de majd meglátjuk sikerül-e? Közvetlenül mellette az új Lidl-t építik, majdnem szemben az Aldival. Bízom benne, hogy parkolót is építenek hozzá, mert az az utca már így is egy nagy káosz néha a sok össze-vissza parkoló autó miatt.

Ami még nagyon tetszett: ha a lakóhelyeden a járdákon sok a lehullott őszi levél, ami esőben igen csúszásveszélyes, akkor csak be kell szólni a helyi illetékeseknek (listát lásd: www.dublincity.ie) és akkor kijönnek ingyen eltakarítják. :)

Dzsuszti Blog

Fiókos szekrény II.

2009. november 09. - hétfő

Még mindig kapar, még mindig...

Tegnap este elküldtem 92 db képet a nyomdába. A www.photobox.ie oldalt szemeltük ki a magvas képekhez is korábban. Ma már ki is nyomtatták őket, és remélhetőleg holnap csenget majd a postás egy jókora borítékkal, tele fotókkal. Végeztem mind a 3 témával, kulcs, fiókos szekrény és a szárny betéve szokatlan helyekre. Remélem M-nek is tetszeni fog. :)

Potyka jól van, sőt, nagyon jól. Kopp-kopp-kopp. Szaladgál, kergeti Pizsit, csipkedi Nudlit, mint régen. Figyelem, eszik-e, kínálom kajával, ha ennyi kell ahhoz, hogy jól legyen, akkor még mindig jobb, mintha semmi nem használna... Még egy hét és megtudjuk mi lett a legutóbbi eredmény, kap-e gyógyszert/szurit...

Katt a kis képre: A felső fotón a fiókos szekrény szerszámosdit játszik. Belecsavartam csavart az egyik fiókba, a másikat a drót emeli a magasba, miközben a papucsnak a kalapácson jutott hely. A bal alsó képen Halloweenes pókháló ejti foglyul a szekrényt és a fiókokat papucsostól. :) A jobb alsó képen pedig fokhagymanyomóval préselem ki a fiókokat. Persze nem igaziból, mert a fehér izé a fokhagymanyomó végén Model Magic és fűrészpor keveréke. :)

Dzsuszti Blog

:)

2009. november 08. - vasárnap

NCIS nézése közben:

(Éppen keresik azt a személyt, aki Gibbs-et Probie-nak hívja..)

At: Hogy is hívják? Mike? Frank?

Igazgató a sorozatból: Where the hell is Mike Franks?

:D :Đ

Dzsuszti Blog

Vajon mit mondott?

2009. november 07. - szombat

Az ajtó előtti asztal tetején aludta az igazak álmát a párnaülőkére tett pokrócra tett cicapárnán. Fő a kényelem. :D Takarítás közben így hoztam össze, azóta nem tudtam elpakolni, mert egy cica lakja.

Éppen Harry Potter and the Order of the Phoenix ment, az a rész, amikor Harry büntetés miatt először jár Umbridge irodájában. Zajkeltőnek ment, közben munkálkodtam. Egyszer csak Nudka megszólalt. Odanéztem, ugyanúgy csukott szemmel feküdt a hátán, c alakban, fülei lefele álltak. Álmodik?

Aztán leesett. Umbridge irodájának falára akasztott tányér-cicák nyávogtak, amire Nudka álmában válaszolt. :D Imádom a búráját ilyenkor. :)

Dzsuszti Blog

Fiókos szekrény I.

2009. november 06. - péntek

Lassan haladok a képekkel. Egész nap fotózok, de míg beállítok egy-egy képet, aztán pedig méretre vágom és a szöszmőket, Nudka szőrszálait leszedegetem a fekete képekről Photoshoppal, azért elmegy az idő...

Ráadásul még lassabb is vagyok, mert rengeteg teát iszom, szedem a C-vitamint, mégsem javul ez a nyavaja... Kapar a torkom, reggel a legrosszabb, fújom az orrom grrrr. Azt hittem mostanára már vége lesz... :S Kitaláltam, hogy a teába turmixolok ezt-azt. Mármint valami gyümit. Most például narancsos, citromos és mangós turmixot tettem bele a meleg teába a méz mellé. Fincsi. :D Nem győzöm inni.

Majd még töltök fel az elkészült képekből párat, de addig is katt a kis képre, mint mindig: A felső fotón a kis fiókos szekrény a nehezen megtalált gomba alatt lakik a szabadban. A bal alsó képen futónövény növi be a szekrénykét, miközben az egyik papucsot ellopja a fiókból. :) A jobb alsó képen pedig karácsonyi csokis papírba van csomagolva a fiókos szekrény.

Dzsuszti Blog

Torokfájás

2009. november 04. - szerda

Hétfőn este kezdte el. Ilyen még úgy sem volt, hogy estére kezdte el, mindig reggel szokta... Tegnap este már nem tudtam megszólalni, annyira fájt az egész nyelőcsövem, mivel a mandulám nem tud, mert nincs. Strepsils jött a segítségemre, ma este pedig C-vitamin. Kicsit fújom csak az orrom, nem durrant még be a dolog. Remélem, nem is fog, és megúszom ennyivel...

Így ma Attila vitte el egyedül Potykát a koplalásos vérvételre reggel. Este is ő ment érte. A múlt heti vérvétel eredménye semmit nem mutatott ki, minden érték normális. A múlt héten szerencsére csak egyszer szédelgett Potyka, kapott egy picike mézet, de 10 perc után is szédelgett még, így kapott tápot kézből. Attól határozottan jobban lett.

A koplalásos vérvétel eredménye két hét múlva lesz meg. Addig is kaptunk egy zacsi lábadozó állatoknak való Royal Canin port, amit vízzel kell összekeverni és Potykának adni. At azt mondta a doktornőnél úgy falta, hogy alig vett levegőt. :) Magas energiatartalmú, sok vitaminnal.

Közben csináltam egy kis helyes szárnyat, és most azon dolgozom, amikor van erőm, hogy a szárnyat tegyem szokatlan helyre. Olyan dolgokra, amiknek eredetileg nincs szárnyuk és fotózzam le, hogy aztán a kulcsos és fiókos szekrényes képekkel együtt el tudjam őket küldeni kinyomtatni. Remélhetőleg lesz annyi erőm, hogy holnap este már el tudjam küldeni őket...

Kint ma is esik. Kis cseppekben nedvesíti be a kerti aszfaltot, a házak tetejét, a csupaszodó fákat. Úgy kimennék körbefotózni a világot, ahogy változik, ahogy készül a télre.

Dzsuszti Blog

Esik eső csepereg

2009. november 02. - hétfő

Még szombat délután, hazaérve a boltból, belépve a lakásba, olyan eső eredt el kint, amilyenben bőrig áztam két héttel ezelőtt rajzórára menet. Ripsz-ropsz elkezdett felgyűlni a víz a kis kert aszfaltján. A sima szemerkélő eső eshet egész nap is akár, de ilyen kistenger nem marad utána a kertben.

A fiókos szekrényt szerettem volna így lefotózni, ömlő esőben, ahogy a vízcseppen megragadnak itt-ott a már megviselt fafiókokon. A felírt listában a 34-es számot viselte ötletként. Több sem kellett, gyorsan előkaptam a fotómasinát, fiókos szekrényt felöltöztettük, azaz megkapta a lámpát a tetejére, a kis papucsot pedig az egyik fiókjába. Egy kis blu tack segítségével mindent rögzítettem, nehogy a heves eső leborogassa a dolgokat, mielőtt lefotózhatnám. :)