Halloween

2009. október 31. - szombat

Egész héten a fiókos szekrény és a kulcs szokatlan helyekre tételének megörökítésén, fotózásán dolgoztam. A szárnyat még nem készítettem el, de ma megvettük hozzá a kis tollacskákat a School Suppliesban. Apró kis tollakból fogok kis szárnyat készíteni, hogy aztán majd szokatlan helyre tehessem. :)

Pénteken lett volna egy hosszabb rajzórám a két hetes szünet hosszúságát megtörendő, de sajna M lemondta, mert megbetegedett, nem szeretné, ha bárki ilyenkor órára menne. Majd talán a következő héten bepótoljuk, ha jobban lesz.

Estére megbeszéltük Peterékkel és Lukasékkal, hogy vacsizunk egyet, mivel múlt héten Kamilla beteg volt, így nem tudtak hozzánk csatlakozni. Este 8-ra terveztük a vacsit Dun Laoghaireben lévő Toscana nevű olasz étterembe.

Odafele rengeteg családot láttunk kis gyerekekkel, beöltözve Halloween tiszteletére. Járták az utcákat, csokira vadászva. Nagyon aranyosak voltak a kis pöttömök, beöltözve boszinak, vagy éppen fehérre maszkolt szellemnek. :D Az apukák, anyukák is beöltöztek, sokan csak valamilyen kalapot nyomtak a fejükbe, baltát, seprűt tartva a kézben, miközben tolták a babakocsit. Sokan a baltát esernyőre cserélték, mert sajna nem kecsegtetett az ég tiszta idővel estére. Szerencsére nem esett. :)

A délelőtti bevásárlás közben láttuk, hogy rengeteg helyen kifestik a gyerekek arcát. Pl. a Bootsban. :) Mindenfele aprótermetű boszik, vagy egyéb pöttömök szaladgáltak a Dundrum Shopping Centerben. A bevásárlóközpont tele volt emberekkel. Mondjuk nem csak így Halloween napján van tele az épület. Hetente járunk arrafelé, és a központ, az üzletek folyton tömve emberekkel. A földszinten lévő sushi étterem körbe-körbe menő asztalánál alig szokott üres hely lenni. Bezárt pár bolt, de a többség nyitva tart teljes gőzzel.

A boltok polcai már egy jó ideje tele mindenféle Halloween-es jelmezekkel, tökfedőkkel, csokikkal. A Joke Shopban, ahol egy nagyobb méretű szárnyat szerettünk volna venni, sorba kellett állnunk belépés előtt, annyian voltak. Bent aztán csak totyogva lehetett közlekedni, de megkaptuk a szárnyunkat. :) Miközben cipzár után kutattunk, sok kisebb jelmezes boltot láttunk, és sok bolt nyitott egy külön polcot a Halloweenes maskaráknak, kütyüknek. Tömve voltak a boltok. Még a 100Ft-os bolt, azaz a mindenféle hasztalan kütyüt áruló bolt is tömve volt, mert olcsón árultak csokikat. :) Miközben mi a fotóimhoz kitalált ötletekhez kerestünk alapanyagokat, mások a Halloween ittlétének lázában járták a boltokat. :)

Az étterem nem drága, én pizzát ettem, At pedig lasagnát. Jót beszélgettünk, hamar eltelt az este. A tengerre néző asztalról láttunk jópár tűzijátékot is.

Sarah búcsúzóul egy kis csomag csokis zacsit nyomott a kezünkbe, mondván, megmaradt, nem volt ideje elosztogatni a gyerekeknek indulás előtt. :)

Dzsuszti Blog

Pöttyös orrú kisgörény

2009. október 28. - szerda

Reggel Potyesszel ismét dokinál voltunk. Vért vettek tőle, altatás nélkül. Most nem hagytuk ott őt, hanem mivel korán ott voltunk, a doktornő megvizsgálta, majd le is vette a vért. Meglátjuk, hogy pár nap múlva mi lesz az eredmény.

A reggeli gyorsteszt normál alatti vércukor szintet mutatott, de biztosat akkor tudunk, ha megjön a vérvétel eredménye. Addig is, azt mondja a doktornő, hogy vegyünk glükóz port (vagy a méz is jó), és ha szédeleg, adjunk belőle neki, hogy lássuk, attól jobban lesz-e? Ha azonnal jobban lesz, akkor biztos, hogy inzulinóma a ludas. Egy hét múlva pedig koplalásos vértesztet is csinál.

Potyka hol jól van, hol nincs. Van, amikor pörög Pizsivel, rendezkedik, rámol. Aztán jó pár 10 perc után hirtelen elkezd szédelegni, mintha részeg lenne. Ekkor kap tápot kézből, és ilyenkor mindig eszik. Nem is keveset. Aztán elmegy aludni. Később, felébred, tesz-vesz, jól van. Van, amikor mindebből semmi nem látszik, pörög ezerrel... Folyamatosan a nyomában vagyok, kínálom kézből, egyen, vagy pakolja el. Az utóbbinak Nudka roppant mód örül, mert ő begyűjti, amit a lányok elpakolnak ide-oda. :) Pizsi szép bundát növesztett, tele van energiával, amiből Nudlinak is jut mindig. :)

Lassan megszokjuk az óraátállítást. Nyertünk egy plusz órát ugyan, de a korgó gyomrúak felébresztettek a szokásos időben. :) Hiába, őket nem lehet csak úgy eltekerni egy órával későbbre. :) Átálltunk, így most már legalább délután 3-4 körül fel kell kapcsolnom a lámpát, mert különben barlangban érzem magam. :S Este 5-kor már sötét van, az embernek elkuckózhatnékja támad, még akkor is, ha a fejében tudja, hogy még nincs itt a lefekvés ideje.

Dzsuszti Blog

Tengerparton

2009. október 26. - hétfő

Mivel ma délelőttre esőmentes időt ígértek, felkerekedtünk, és lementünk a tengerpartra. Persze a kis fiókos szekrényt nem hagytuk itthon. :)

Nagyon szép idő volt. Az egyik ötletemhez láttunk egy virágzó futónövényt, és éppen meg akartunk fordulni, hogy tudjunk szedni belőle, amikor a megfordulásra kiszemelt lakópark füves parkjában gombatengerre akadtunk. Mindenféle magas szárú, púpos, picike vagy éppen fekete szélű gombákra akadtunk. Törvényszerű, hogy nem azt kerestük és megtaláltuk. :D Fotózás és növénybegyűjtés után éhesen indultunk haza. A parton jót sétáltunk, és ki is éheztünk, pedig tettem el apró csokikat a korgó gyomor enyhítésére. :)

Sötét felhőkkel a hátunk mögött robogtunk hazafele. Este pedig ismét az eső játszott "ki az erősebbet" a széllel.

Dzsuszti Blog

Misi mókus

2009. október 25. - vasárnap

Ma a Botanic Gardenben kötöttünk ki. A napot ugyan Newgrange mellett kezdtük, mivel szerettem volna a fiókos szekrényem gomba alá tenni. Egy évvel ezelőtt voltunk ott, és akkor készítettem is képet a parkolóban egy gombacsaládról... Mivel fogalmunk sincs, merre lehetne gombát találni, nagyobb fajtát, aminek szép szára van, így elgurultunk Newgrangebe. A gombánk még megvolt, igaz az idei kiadásnak valahogy nem sikerült szép nagy szárat növesztenie, de azért a képeket elkészítettük.

A Botanic Gardenben aztán mókusoztunk. Már jártunk itt korábban, és tudtuk, hogy a mókusok roppant barátságosak, de ma még produkálták is magukat. :D Egy kisgyermekes családdal lestünk egy mókust, amikor az egyik volt olyan bátor, hogy felfutott az apukán, fel egészen az egyik kezéhez, amiben magokat tartott. A másikban a fia ült, aki roppant élvezte a dolgot. :)

Később tettem a fiókos szekrény egyik fiókjába magokat, sima magokat. Semmi mást nem mertem a szekrényre, vagy köré tenni (éjjeli lámpa és társai). Az egyik mókus szépen kiveszegette a fiókból a magokat és úgy tömte a pofijába. A másik nem vacakolt. Felkapta a kis fiókot és a szája előtt tartva kiette belőle a magokat. Úgy meglepődtem, hogy az első reakciómmal el akartam tőle venni, de aztán rájöttem, hogy nem akar mást, csak a magokat megenni. Két kézben tartotta a fiókot, forgatta, hogy minden sarkából kiegye a szemeket, majd jóllakva eldobta a fiókot és otthagyott bennünket. :) Tátott szájjal lestük, ahogy fürgén becélzott egy gyermekes családot, kaját kuncsorogni. Valahogy a gyerekeket nagyon szeretik. :) A parkból az eső űzött el bennünket.

Dzsuszti Blog

Roly's Bistro

2009. október 24. - szombat

A mai nap szép napsütéssel indult. Reggel, még amikor indultunk, meleg volt, szép őszi idő. Térültünk, fordultunk a városban, és egyszer csak besötétedett. Ha jobbra néztünk, akkor a távolban sütött a nap, ha balra néztünk, akkor egy hatalmas esőfelhő fenyegetett bennünket esővel és szürkeséggel. A fenyegetés nem sokáig tartott, hamar eleredt, fújt, mint a megveszekedett.

Egész nap gyűjtögettünk a következő feladatomhoz főszereplőket. Most 2 hetes szünet van, nincsenek óráim, így neki tudok esni a fotózásnak. Fiókos szekrényt, szárnyat és kulcsot kell szokatlan helyre helyeznem. Ehhez vettünk egy fiókos szekrényt a Camden utcai bababoltban, plusz egy éjjeli lámpát a tetejére. M adott nekem még kis fésűt, tükröt a szekrény tetejére, a fiókokba pedig kis papucs, táska és csokis doboz fog kerülni.

A bababolt elképesztő. Lehet kapni nagyobbnál nagyobb, felnőtt ember méretű, élethű házikókat. A házat berendezni pedig ugyancsak izgalmas lehet, akárcsak egy igazit. Milyen bútort vegyünk? Világosat? Sötétet? Díszeset vagy letisztultat? Porcelán tányér, fésű, vagy evőeszköz kell, esetleg kiskacsa az esti fürdéshez? Itt minden megtalálható. :)

Este Peterrel és Sarahval mentünk vacsizni a Roly's Bistro nevű helyre. Peterék egyik barátja adta a tippet, bevált. A vacsi isteni volt, a felszolgálás pedig profi. Jól éreztük magunkat, sokat beszélgettünk.

Hajnalban felriadtam a nagy szélre. Visított, dörömbölt, kopácsolt, be nem állt a szája kora reggelig...

Dzsuszti Blog

Fémes spray vs. esőanyó

2009. október 22. - csütörtök

Az eső ma is megviccelt. Gondoltam befújom a befestett szobrokat, hogy vissza tudjam vinni D-nek a spray-t. Összeszedtem mindent, hogyha eláll az eső pattanhassak, kimehessek és fújhassak. Na a pattanni-kimenni többször is bejött, de a fújni helyett beszaladni lett a vége. :D Grrr. Nem jó ha a fémes spray használata előtt nedves a tárgy, amire fújni szeretnénk. Így amikor eleredt beszaladtam.

Kis várakozás után ismét kitisztulni látszott az ég, úgyhogy neki is tudtam kezdeni a dolognak, végeztem is, igaz alkalmanként bemenekítettem a szobrocskákat egy kinti asztal alá, ne legyenek vizesek az esőpermettől. :) Ha látott engem valaki, biztos nem tudta elképzelni mi a fenét csinálok odakint. :)

Aztán nekiálltam lefotózni őket. Amikor a fazék-fakanál pároshoz értem, szomorúan vettem észre, hogy az edény egyik fülét elvesztettem valahol... Gondoltam biztos a kinti kirohan berohan tornában... Mikor eljutottam a szobrok legutolsó darabjaihoz, a teás pohár valamiért furán nézett ki... Kellett egy kis idő mire rájöttem mi zavar. A teás pohárnak két füle volt egy helyett. :D Véletlenül, még amikor befestettem őket sötétkékkel, a leesett fület rossz gazdára ragasztottam vissza. :)

Egy baleset is történt fújás közben. Nózi, a hosszú lábú, hosszúfülű kabalánk szobra elvesztette a fejét. Gurult is vagy fél métert a nedves aszfalton, valahol a főbérlő mindenféle szerte-széjjel hagyott szerszámai alól kotortam elő. Épségben visszakapta Nózi. :)

Az esti órámra bevittem megmutatni őket így fémesen is. Nagyon tetszett mindenkinek, az egyik lány felismerte a cica mellett a görit is. O első kérdése az volt ezt kézzel csináltam? :D Ő az egyik lány, akivel együtt készülünk a jövő évi felvételire. Nemrég T is csatlakozott hozzánk, ő O barátnője. Februárig már nincs sok idő hátra, viszont rengeteg feladat van még. Februárban fogják értékelni a beadott portfóliókat, ami kb, egy bő hónap. Átnézik a jelentkezők kreálmányait. Tulajdonképpen ez a felvételi. Pontokat kapunk, és ha elég, akkor 2010 szeptemberében mi is koptathatjuk az NCAD padjait. :)

Délután megrajzoltam a fekete lapokra a szétszedett óradarabokat. 4 db A3-as méretű képen dolgozom most, mind feketén fehérrel lesz elkészítve. Az órán pedig elkezdtem árnyékolni, életet rajzolni beléjük. Főleg fehér ceruzával, de az óralapokat még fehér krétával is megerősítettem D javaslatára. Izgultam nagyon, az első ismeretlen anyagnál mindig ez van. :)

Dzsuszti Blog

Aki leszoktatott a cukorról

2009. október 21. - szerda

M félidőben mindig főz egy bögre teát, vagy kávét mindenkinek, aki kér. Egy jó ideig nem volt nála otthon cukor, így nem volt mit tenni, az erős ír teájukat csak szimplán tejjel ittam meg, mivel a meleg tea mindig jól szokott esni náluk (is). :)

Azóta a zöld teámba is csak egy leheletnyi mézet cseppentek, és a darjeelinget is csak mézzel iszom. Hogy így milyen finom! Korábban a fekete teába egy kis adag szörpöt öntöttem. :D Tudom, tudom, de mit tegyek ha kipróbáltam és ízlett? At egyik munkatársa issza így, ami számomra akkor olyan fura volt, hogy ki kellett próbáljam. Azóta én is úgy ittam, nem tejjel és cukorral, vagy citrommal és cukorral, csak egy kis adag szörppel. :) Ma próbáltam ki kis mézzel a dolgot. Ég és föld a különbség a mézes javára. :)

Ma úgy eláztam reggel, ahogy az meg van írva valahol. Bőrig? Csontig? Sejtcelláig? Azt hiszem az utóbbi. Egy autós méretes víz felverése már igazán nem osztott vagy szorzott a meglévő esőmennyiségnek, ami rajtam talált menedéket míg az órámra baktattam. Az esőkabátom kiabálva állta ki a próbát... Nem áztam be, csak beizzadtam. Hurrá. A kis nyílást oldalt be kellett zárjam, ami általában a szellőzést biztosította eddig. A nyaralás előtt megvett hátizsákot is jól felavattam. Mármint vízügyileg. Van az alján egy kis cipzáras rész, ami egy táskaesőköpenyt rejt. Azt szépen rá kell húzni a táskára. Garantáltan esőbiztos, most már ezt is tudom. Habár szívesen éltem volna még nyugalomban a garantált vízállóság tudata nélkül. :D Nem vittem azért túl sok mindent az órára, nehogy elázzanak a képeim. :)

Az órán félig megszáradtam, de rettegve gondoltam arra, hogy majd nekem ki kell mennem a hidegbe így nyirkosan, szakadó esőben. K, az egyik csoporttársam megsajnált, és hazahozott. Valszeg egy kiadós megfázástól mentett meg. Majd kéne neki valamit venni ajándékba, jól esett, hogy felajánlotta a fuvart. Legközelebb váltásgatya nélkül nem indulok el. Mert persze buszt fogni, hogy még időben is legyek, az sosem sikerült még eddig, bárhova is mentem ebben a városban...

Új feladatba kezdtem ma, egy zsebórát szedtünk szét, és azt fogom fekete lapra megrajzolni fehér ceruzával. Délelőtt még csak kóstolgattam a dolgot, hisz mint minden média, ez is új nekem. Délután aztán bele is vágtam a dologba. M-el megbeszéltük, hogy itthon megrajzolom őket, az órán pedig majd elkészítem az árnyékolásukat.

Mivel esőanyó kiteregetett ma is, így a kis szobrocskáim egész szép sötét színben várják a sorsuk beteljesedését a polcon. Már teljesen megszáradtak, melléjük tettem a fémes sprayt, had barátkozzanak addig. :D

Dzsuszti Blog

Esőanyó

2009. október 20. - kedd

Hajnalban arra ébredtem, hogy a szél be akart jönni az ablakon. Reggel ennek megfelelően nedves szürkeség köszönt jó reggelt vissza az ablak hidegebb oldaláról. Egyre hűvösebb van, és egyre közeleg a tél letagathatatlanul.

Ma azt terveztem, hogy befestem a kis szobrokat, és lefújom a fémes spray-vel. Az eső azonban keresztbe tett az utolsó fázisnak, a befújásnak. Bent nem szerettem volna kiereszteni a kis fémes cseppecskéket a flakonból, mert erős a szaga. Kint meg túl nedves volt az idő ahhoz, hogy fújkáljak. Így most még csak sötét ruhába bújtak a szobrok, az utsó lépésre talán holnap sort fogok tudni keríteni, ha esőanyó nem tereget ki. :)

Dzsuszti Blog

"A börtön nem működik"

2009. október 19. - hétfő

Azt írja az újságcikk a főoldalon, hogy börtönbe zárni bűnözőket, csak a rosszat teszi még rosszabbá. Fiatal bűnözőknél, (akiket 20 és 200 közötti alkalommal ítéltek el) működik ez az "új módszer". 63%-al csökkentette az újabb bűncselekmények elkövetésének számát. Ez a dublini összesített bűnözésben 20%-os csökkenést jelent.

A családdal, a fiatalt körülvévő egyéb személyekkel együtt dolgozva igyekeznek csökkenteni a további bűnök elkövetésének számát. A másik lehetséges megoldás ugye a börtön. Addíg, míg börtönbe zárnak egy fiatalt, addig nem fog ugyan elkövetni semmit odabent, mivel nem tud. De nem zárhatnak le embereket örökké. A börtönben eltöltött idő sem pozitívan hat a fiatalra, ráadásul semmit nem segít a dolgon, nem csökkenti a kiengedés utáni újabb bűnök elkövetésének számát. Ráadásul 2008-as adat szerint €92,717 körüli összegbe kerül az ilyen fiatal/börtön/év.

Azt írja a cikk, hogy a börtönbe zárt emberek 90%-a nem erőszakos bűncselekmény elkövetéséért lett bezárva, pl. adósságért 2002 és 2006 között több, mint ezer embert csuktak rácsok mögé.

Dzsuszti Blog

Emlékeink (részlet)

2009. október 18. - vasárnap

Végre elkészültem a kis szobrocskák fotózásával. Még nincsenek fémes spray-vel lefújva, még eredeti fehérek. Az alsó képen csak 5 darab fért el a 27 kis szobrocskából. Van még göri, fényképező, Gyűrűk Urás könyv, Világok Harcának marslakós űrhajója, hold és fél nap nyaklánc és még jópár a közös emlékeinkből. :)

A szobrocskák igen picik, kis csoki méretűek, maximum 3cm*3cm*3cm-esek. Ennél nagyobb nem fért volna el a dobozkában. :)

Dzsuszti Blog

Telefonos, fagyis, villanykörtés

2009. október 15. - csütörtök

Ezzel a hárommal maradtam még el, de ma estére ők is készen lettek. Az esti órám előtt befejeztem a telefonos magos képet reggel. Az ötlethez szétszedtem egy Nokia mobiltelefont, és a képernyője mögé magokat tettem, majd lefotóztam. :)

Délután a fagyiskanálba tett gesztenyén dolgoztam sokat. Éppen elkészültem az esti órám előtt. D javaslatára ezen még este javítottam, mert itt-ott hiányzott a nyeléről a sötétebb szürkeség. Sötétebb árnyékot is kapott, mert D szerint jobb lenne hozzá. D nagyon ért a dolgához, tanít egy középiskolában. Mindig tudja, hogy hogyan segítsen egy-egy részleten.

A villanykörtés magok is kaptak egy csillámló, átlátszó réteget, így mind a 6 kis kép készen van. Majd a munkalapra ezeket ragasztjuk fel, plusz még a fotókból is, mert M azt mondta nagyon jók lettek, jó minőségűek, így azokat is meg kell mutatnunk valahogy.

Dzsuszti Blog

Tojáshéj, angol és közlekedés

2009. október 14. - szerda

Ma fény derült a tojáshéj színének titkára. :) Nem volt olyan festékem (burnt sienna), ami az alapja a keveréknek. A reggeli órán szépen befejeztem a hatos tojástartó 3 fiókját elfoglaló 3 darab tojást.

Másik 3 csoporttársam éppen dísztökös, kukoricás, narancsos képet fest, ki akrillal, ki vízfestékkel. Aranyosak, ismerkednek a festéssel, ráérnek a délelőtti órára járni. Ők idősebbek, 40 felettiek. Amikor M mutatta nekik a trükköket vízfestékkel, próbáltam én is figyelni, hisz én sem tanultam ilyet sosem, hátha ragad rám valami. :D

Mára már sokmindent úgy is megértek a körülöttem angolul beszélgetőkből, hogy közben másra koncentrálok. Persze nem mindent, mint ahogy magyar környezetben sem ért meg mindent az ember, ha nem figyel oda, de a sok itthon megnézett angol film rengeteget segít ebben. Mikor itthon dolgozom, akkor is megy a TV, és most már tudom, mikor kapjam fel a fejem, mikor történik valami nézésre érdemes dolog a hangosdobozban. :)

Közben M-től elkértem a kék, de csillogó kék akril alapú festékét, mert azt nem tudtuk beszerezni a hétvégén. Ezt használtuk fel a tésztaszűrő szürke hátteréhez, és ez kell a telefonos képem csillogó kék felületéhez is. Enélkül matt lenne a telefon teteje, holott egész szépen csillog a fotón. Kiderült, hogy a Lidl-ben vette. A Lidl-ben időnként vannak akciós termékek, és időnként árulnak festékeket is. Ezt a csillogósat nehéz beszerezni amúgy.

Itthon aztán az esti óra előtt megfestettem a másik három tojásfiók lakót, a magjaimat. Plusz nekikezdtem a telefon csillogó felületének. Este nekiláttunk a villanykörte üvegjének. Felvizezett akrillal, halványan, lassan haladva, festettem meg az üveget, hol halványszürkét, hol kékeszöldet hol pedig speciális átlátszó de csillámló festéket használva. Még a kukoricaszemekre nem festettünk rá, de az üveg többi része készen lett. A magokra majd csak az átlátszó csillogó festékkel fogok ráfesteni holnap, az alja felé kis szürkét is belekeverve, mert ott az eredeti képen is veszít az átlátszóságából.

Séta közben érdekes közlekedési cselre lettem figyelmes. :) Az egyik sarkon, 4 út csomópontjánál egy benzinkút is van. Akik egyenesen akarnának menni, de éppen piros a lámpa, elmennek balra, át a kettős megszaggatott vonalon, be a benzinkúthoz, majd onnan egyenesen ki is rá az útra, amire menni szándékoztak eredetileg. :) Érdekes, hogy mióta erre járok, de még ezt a trükköt nem láttam, ma pedig oda is meg vissza is.

Dzsuszti Blog

Kukoricaszemek villanykörtében

2009. október 13. - kedd

Ma egész nap azon dolgoztam, hogy a kb. 40 darab kis kukoricaszemes "halmazt" megfessem. :) Igen aprólékos munka volt, mivel a szemek így-úgy fekszenek egymás hegyén-hátán, látszanak egészben, vagy félig takarásban vannak. Magának a körte üvegének nem álltam neki, azt majd M és D segítségével, mert nem tudom mivel fessek a magokra és köréjük, hogy elérjem a körte üvegének látszatát. Mindenesetre a magok a helyükön vannak már. :)

A körtébe a magokat viszonylag könnyen bejutattuk pár hónappal korábban. At a körte fémes becsavarója mellett megkarcolta az üveget, majd gondosan előkészítettük a terepet, hogyha eltörne az üveg ne szóródjon szanaszéjjel... De szerencsére elsőre sikerült kis lyukat "ütni" rá, amin a kukoricaszemek vagy kávészemek befértek. :)

Dzsuszti Blog

Tojástartóban és felcsipeszelve

2009. október 12. - hétfő

Két képen is dolgoztam tegnap és ma. Tegnap befejeztem a tojástartós kép tojástartóját. Nem tudom jó lesz-e mert nem simán megfestettem, hanem igyekeztem éreztetni a tojástartó anyagát, így inkább "pöttyöztem".

Vettünk kis műanyag pálcikákra erősített szivacsos eszközöket. Egy csomagban különböző méretű szivacsok vannak. Ezt ha belemártjuk a festékbe, és nem festünk vele, hanem "pöttyözünk" a lapra, akkor érdekes hatást érünk el vele. Nem sima lesz majd a képünk, hanem dudoros, egyenetlen. Nekem a leges legkisebb kellett, mivel kicsi mértben kellett elkészítenem a képeket. Plusz használtam még 2-es méretű sertésszőrből készült ecsetet is "pöttyözésre", mivel ez igen kemény, szépen lehet látni az elkészült képen, hogy nem festve van.

A csipeszekre akasztott magos képpel ehhez képest hamarabb elkészültem ma. Míg tegnap csak a tojástartó készült el, ma a csipeszes képpel készen is lettem. A tojástartóba a tojást és a magokat nem festettem bele, csak kihagytam a helyet nekik, mert a tojás színének kikeverésével meggyűlt a bajom. Mindig sárgás lett a végeredmény, túl sárgás. Sebaj, majd megkérdezem szerdán M-et mit keverjek össze ehhez a színhez.

Dzsuszti Blog

Menetiránnyal szemben

2009. október 10. - szombat

Ma a szokásos heti bevásárláson dolgoztunk szinte egész nap. Pocaktömítőanyag több forrásból beszerezve, alom az állatos boltból, pulóver a szokásos lábkoptató kör után, hiányzó sárga festék a School Suppliesból, sajna a csillogós kék nyomára sehol nem bukkantunk, M-et pedig elfelejtettem megkérdezni.

A tőlünk nem messze lévő utcában gurultunk hazafele, amikor egy nő szembe jött velünk... Az utca ugyan nem lenne túl keskeny, de az egyik oldalon parkoló autók miatt egy sávban lehet közlekedni. Az a sáv volt parkoló autó mentes, amiben mi közlekedtünk. Láttuk ugyan a szembejövő autót, de nem aggódtunk, hisz szokás szerint mindenki lehúzódik, míg a tiszta sávban jövő elmegy. Ugye nem ő volt jó helyen, hanem mi...

A nő azonban csak jött velünk szemben, esze ágában sem volt lehúzódni. A döbbenettől még szóhoz sem jutottunk... Majd a nő elkezdett "mozgolódni", mintha le akarna húzódni, de nem az ő sávjába "húzódott" le, hanem a miénkben maradt és jobbra akart még jobban lehúzódni...

Majd párom fogta és mivel már mi mögöttünk is álltak és a nő mögött is, persze lehúzódva a parkoló autókhoz, mi kerültük ki őt a rossz sávban... Érdekes helyzet volt...

Dzsuszti Blog

Szokatlan sötét...

2009. október 09. - péntek

...uralkodott ma Dublin felett egész nap. Reggel, mikor At elindult munkába, nem is tűnt még fel a dolog, csak amikor már jelezte, hogy beért. Még akkor is hajnali sötétség volt. Ekkor dugtam ki a fejem az ablakon, hogy a mindent ellepő sötétszürkeséggel találjam szembe magam. Ősz van, kétség sem fér hozzá.

Egész nap nem tudtam rendesen nekiállni festeni, még az összes lámpa felkapcsolt állása sem hozta vissza az ablakon beszűrődni szokott napsugarakat. Így hamar megszületett a döntés: kell egy állólámpa az asztal mellé. :)

Dzsuszti Blog

Ánizsmag tésztaszűrőben

2009. október 08. - csütörtök

Ma este befejeztem a legelső kis képet. Még tegnap akrillal megfestettem a két magot, amik benne voltak a tésztaszűrőben, majd a magok színeibe kis adag kéket és egy icike picike kis feketét téve megfestettem a tükröződéseket.

Ma este a két eredeti mag és a tésztaszűrő betűs lyukai kivételével mindent befestettünk sok vízzel higított szürkével. A szürke színt kékből, fehérből és ici-pici feketéből kevertem ki, sok vizet használva. A kék szín nem rendes akril, hanem egy kicsit csillogós, speciális festék. Ez a szürke szín persze elfedte a tükröződések részleteit. Ezután itt-ott javítottam a tükröződéseken, majd végül óvatosan csíkokat festettem a háttérre és a tükröződésekre is, hogy ne azok legyenek a dominánsak, hanem a két eredeti mag. No meg persze a tésztaszűrő is karcolt volt alapban úgy is.

Jó sok munka volt vele, de megérte, élveztem. :) Még hátravan 5 ugyanekkora méretű kép megfestése ehhez a feladathoz. Illetve ezzel még majd csak a feladat egy negyede lesz kész, a magok szokatlan helyeken. 4 témakör van, ehhez 4 brain map készült, és minden egyes brain mapből egy-egy elemet be kell majd helyeznem szokatlan helyekre. Ezekről az ötletekről is fotókat kell készíteni, mint a magosakról, és a fotókat feldolgozva még 3 munkalapot kell elkészíteni. Teljesen mindegy mivel, az ránk van bízva. A másik 3 munkalapot már nem festeni fogom, M és D valami mást tervez nekem. :)

Az eszközök (mechanism) témakörből a szárnyat, az élőhely (habitat) témakörből a fiókos szekrényt és az emlékek (memories) témakörből pedig a kulcsot kell szokatlan helyekre tennem és lefotóznom.

Dzsuszti Blog

Magos fotók

2009. október 07. - szerda

Ma elkezdtem a szokatlan helyekre betett magos fotókkal dolgozni. Először kiválasztottunk 6db 20cm*15cm-es képet. Ezeket ugyanekkora méretben fogom megfesteni akrillal. Huhh. Ma az ánizsmagos fotón dolgoztam, amelyiken két mag egy tésztaszűrőben van benne... Holnap reggel be is fejezem itthon a képen lévő két magot és a tükröződésüket, hogy holnap este nekikezdhessek M és D segítségével a fémes tésztaszűrőnek. Kíváncsi leszek mi lesz belőle. :D

Reggel igen hideg fogadott, mikor kiléptem az ajtón. A leheletem haladt előttem, de hamar utolértem mindig. :) Őszi lehullott levelek az úton, szeretem ezt az időszakot. Itt-ott ugyan igyekeznek elfedni a szemetet az út mellett. A még nem elvirágzott virágok is megszeppenhettek ma reggel, a hajnali hideg beköszöntével.

Dzsuszti Blog

Fémes spray

2009. október 05. - hétfő

D ötlete volt, hogy részletes festés helyett (ami sok időt venne el) csak fessük be a kis szobrokat sötét színnel, és fújjunk rá fémes sprayből. Amolyan fémes hatást érnénk el vele. Megbeszéltük, hogy majd erre a hétre készítek teszt szobrocskákat, hogy ki tudjuk próbálni az ötletet, ne egyből a jókon próbálkozzunk. A hétvégén a negyedik brain mapen dolgoztam. Ma már sikerült is befejeznem, így ez a rész letudva.